Adem YAZICI/ ANKARA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2007 13:26
DÜNYA Gastro-Enteroloji Organizasyonu (WG), bu yıl 29 Mayıs'ı ‘Dünya Hepatit Günü' ilan etti. Türk karaciğer Vakfı Başkanı Prof.Dr. Muzaffer Gürakar, karaciğer kanserinin, kanserden ölüm sebepleri arasında üçüncü sırada olduğunu belirtti.
Dünyada 400 milyon kişinin Hepatit B virüsü, 200 milyon kişinin de Hepatit C virüsüne bağlı kronik Hepatit hastası olduğunu belirten Prof. Dr. Gürakar, tedavi edilmeyen bu hastaların bir bölümünün sonraki yıllarda karaciğer sirozuna, hatta karaciğer kanserine yakalanabildiğini anlattı. Prof.Dr. Gürakar, “Türkiye genelinde Kronik B virüsü (HBV) taşıyıcılarının sayısı ortalama yüzde 2-8, fakat Doğu ve Güneydoğu'da bu oranlar yüzde 15, hatta daha fazladır. Toplam sayı 4 milyon kadardır. Kronik C virüsü (HCV) taşıyıcılığı yüzde 1- 2 oranında olup, toplam sayı 1,5 milyona yakındır” dedi.
Almanya’da infeksiyon hastalıkları sıralamasında ilk sırayı (influenza), ikinci sırayı Hepatit C virusu, 18'inci sırayı Hepatit B virusu, 24'üncü sırayı Hepatit A virüsü aldığını bildiren Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof.Dr. Gürakar, şöyle devam etti:
“Hepatit B virüsündeki bu gerilemede mecburi ve parasız Hepatit B aşısı önemli bir rol oynamaktadır. Hepatit C aşısı denemeleri ise henüz tam neticeye ulaşamamıştır. Kronikleşmeyen A ve E Hepatitleri ile, sayısı çok az olan ve yalnız B virüsü ile birlikte görülen D virüsü, B ve C virüsü kadar yaygın olmadığı için konumuz dışında tutulmuştur. B ve C Hepatitlerinde Bulaşma Yolları B virüsü en çok seksüel ilişki ile, C virüsü de en çok kan transfizyonu ile insanlara bulaşmaktadır.”
Prof.Dr. Muzaffer Gürakar, virüs bulaşmış tıbbi aletler, makas, pens, iğne ve benzeri aletler, diş tedavileri, renkli boyalar ile yapılan deri altı dövmeleri, kulak- göbek deldirmek, manikür, pedikür işlemlerinin B ve C virüslerinin başlıca bulaşma yolları olduğunu açıkladı.
TEDAVİDE SON ÇARE KARACİĞER NAKLİ
Prof.Dr. Muzaffer Gürakar, kemoterapiye cevap vermeyen, sirozaa, hatta erken dönemde teşhis edilen karaciğer kanserine dönüşen hastalarda, yoğun bakımda, beyin ölümünde bulunan hastalardan veya 4'üncü dereceye kadar akrabalardan alınan (canlı donör) Karaciğer nakillerinin son çare olduğunu belirtti. Prof.Dr. Gürakar, “1988 den beri de ülkemizde pek çok merkezde başarı ile gerçekleştirebilmektedir. Yeni organ ve doku Nakli Yasası pek yakında daha uygun bir şekilde Meclis'ten çıkacaktır.
Prof.Dr. Gürakar, Hepatit A'nın aşısı bulunduğunu ve daha ziyade 20 yaş altı için önemli olduğunu, Hepatit B'nin aşısının var olduğunu ve herkesin her yaşta yaptırmasının çok gerekli olduğunu belirtirken, Hepatit C aşısının ise son aşamaya ulaştığını belirtti.