Tıp fakültesi öğrencileri ve asistanları, sosyal medyada başlayan yeni akımda üniversite hocalarından gördükleri baskıyı anlatıyor. Z kuşağının eski kuşaklardan farklı bir iletişim anlayışına sahip olduğunu belirten tıp fakültesi hocaları ise öğrencileri bir miktar zorlamanın normal olduğunu söylüyor.
#Tıp FakültesiEser Dilsöz matematiği çocuklara sevdirmek için kukla Can’la birlikte eğlenceli ders videoları çekiyor. Bir tiyatro oyununu andıran videolarda kukla Can matematiği sevmeyen, dersi kaynatmaya çalışan bir öğrenciyi canlandırırken, Eser öğretmense kalıpların dışına çıkan anlatım yöntemleriyle matematik öğretiyor.
#Kukla CanYazar olmak çocukluk hayaliydi ancak ortaokulda Türkçe öğretmeni ona 'sen bu ülkede yazar olabilecek en son kişisin' demişti. Bugün 45 yaşında olan Metin Özdamarlar ilk kitabını 2004 yılında yazdıktan sonra 18 yılda kitaplarının sayısını 52’ye ulaştırdı.
#Metin ÖzdamarlarMilyonlarca öğrencinin karnelerini alacağı 15 tatil olarak da bilinen yarıyıl tatilinin başlamasına haftalar kaldı. Okullarda sınav ve sözlüler sürerken, öğrencilerin gözü sömestr tatilinin başlayacağı tarihe çevrildi. Milli Eğitim Bakanlığı 2019 2020 takvimine göre ilk dönemin ne zaman biteceği merakla sorgulanıyor. Peki, 15 tatil ne zaman başlıyor? İşte, o konuyla ilgili merak edilen bilgiler.
#15 Tatil Ne ZamanMEB, Google ile 1 milyon öğretmen için dijital dönüşüm programı başlatıyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Google ile birlikte öğretmene yatırım için yeni bir bakış açısıyla yeni bir yoruma geçiyoruz. Disiplinlerarası öğretimde bilgi işlemsel düşünmeye dair olan bu mesleki gelişim programı, ilk etapta 200 bini sınıf öğretmeni olmak üzere toplamda 1 milyon öğretmene ulaşacak" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıSevcan Sarıbakır, Sinem Kolçak Arman, İzzettin Gülşen ve Caner Sarıoğlu, farklı şehirlerde çalışan dört öğretmen. Ancak onlar okullarının ve şehirlerinin dışına çıkıp Türkiye’nin dört bir yanında on binlerce insana ulaşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda görev yapan bu öğretmenleri Instagram’da binlerce kişi takip ediyor. Onlarla sosyal medyaya giriş hikâyelerini ve dersi eğlenceli hale getirme yollarını konuştuk.
#GazetehaberleriUzun yıllar yurtdışında eğitim görüp, kariyerine orada başlayan ve eğitim sektörüne farklı bir alandan giriş yapan Zeynep Dereli, ülkemizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak teknoloji okuryazarları ve geleceğin sosyal etki yaratacak teknoloji girişimcilerini yetiştirmek amacıyla Türkiye’nin ilk ve tek odağı insan olan Teknoloji ve İnsan Kolejleri’ni (Tink) kurdu. Dereli, bir yandan Türkiye’deki eğitim dünyasını tanımaya çalışıyor, bir yandan da eğitimle dijitalleşmeyi birleştirerek farklı projelere imza atıyor. Dereli, eğitimde en önemli sıkıntılardan birinin şeffaflık ve kurumsallaşma olduğunu belirterek, “Eğitimde bireye verilen değeri ticarileştirmeden kurumsallaşmalı. Eğitimde en önemli sorunlardan biri de şeffaflaşma, bu yok” diyor.
#Tink OkullarıŞanlıurfa’nın Harran İlçesi’nde, Eski Harran Ortaokulu’nda üç yıldan bu yana görev yapan öğretmen 25 yaşındaki Caner Sarıoğlu, öğrencilerini mutlu etmek için kısıtlı olanaklarla harikalar yaratıyor. Karton kutudan saha, mandaldan da futbolcuyla langırt yapan genç öğretmen, öğrencilere mutluluk dağıtıyor.
#Yeni Nesil ÖğretmenTürkiye günlerce, tekdüze bir sınıfı kendi elleriyle cıvıl cıvıl bir sınıfa dönüştüren öğretmen Ahmet Naç'ı konuştu. İdealist bir öğretmenin yaptıkları hepimizin gözlerini yaşarttı, gelecek adına umutlandırdı. Peki el emeği göz nuru o kitaplık, panolar, sıralar aslında bize ne anlatıyor? 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Ahmet Öğretmen’le, tasarladığı sınıfıyla vermek istediği mesajı, eğitime bakışını ve eğitimde neleri değiştirmek gerektiğini konuştuk…
#Öğretmenler GünüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum'da gençlik programında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali ve Etiyopya arasındaki krizi Türkiye'nin nasıl çözdüğünü açıkladı. Erdoğan, "Kendileriyle yaptığımız görüşmelerde, sağ olsunlar bizi kırmadılar ve bir başbakan iki cumhurbaşkanı olarak bir araya geldik. Bu konuda dedik ki ’bizi kırmayacaksınız.’ 7 saat süren bir görüşmeden sonra sağ olsunlar tarafları attık. Bu işi bitirdik" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMichelin bu yıl üçüncü kez yıldız dağıttı Türkiye’de. Yıldızlı iki yeni restoranımız daha oldu; Urla’daki Narımor ve Şile’deki Casa Lavanda… Şef Fatih Tutak’ın restoranı TURK de 2 yıldızını korudu. 6 restoransa yeşil yıldızla ödüllendirildi. Michelin Deneyimler Departmanı İletişim Direktörü Elisabeth Boucher dahil herkes bu yıl yeşil yıldızların artmasından dolayı mutluydu. Bu da demek oluyor ki bu yöne daha çok eğilerek dünya çapında bir farklılık yaratabiliriz.
#MichelinDemirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla unutulmaz bir tören düzenlendi. Lisenin öğretmen ve öğrencilerinden oluşan koro, en güzel şarkıları bu anlamlı gün için söyledi. Öte yandan törende 2017 yılında Batman’da şehit edilen müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın ile yine aynı yıl Tunceli’de şehit edilen sınıf öğretmeni Necmettin Yılmaz da unutulmadı. Yalçın ve Yılmaz’ın fotoğrafları da alanda yerini aldı. Tören hediye takdimi ve pasta kesimi ile son buldu.
#24 Kasım Öğretmenler Günü24 Kasım Öğretmenler Günü Türkiye’de olduğu gibi Almanya’nın da çeşitli kentlerinde coşkuyla kutlandı. T.C. Berlin Büyükelçiliğinde düzenlenen Öğretmenler Günü etkinliğine Türk ve Alman öğretmenler, öğrenciler ile okul yöneticileri ile yaklaşık 300’e yakın konuk katıldı.
#Almanyaİnsanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olan öğretmenlik, mahiyeti ve misyonu itibariyle zaman içerisinde ciddi değişime uğradı. Çağın ihtiyaçlarına cevap verebilmek için oluşan koşullara uyum sağladı. Ancak değişmeyen gerçek, toplum hayatındaki rolü ve misyonu. Tabi bu durum tarihe ve coğrafyaya göre ufak tefek farklılık gösterdi.
#Öğretmenlik Mesleğinin ÖnemiEğitim sistemini oluşturan pek çok öge içinde öğretmen, öğrenci ve eğitim programı (müfredat) üçlüsü, diğerlerine oranla daha öne çıkar. Bu üçlü içerisinde de diğerlerini etkileme gücü daha fazla olan öğretmendir. Öğretmenlik ise Altan’ın (2006) da belirttiği üzere zihinsel bir uğraştır; öğretmen de bir bilgi teknisyenidir.
#Prof. Dr. Kasım KıroğluTiyatro ve sinemanın sevilen isimlerinden Onur Buldu 22 Kasım’da vizyona girecek ‘Paranoya’ adlı filmiyle izleyiciyi bambaşka bir karakterle tanıştırıyor. Bir gazetecinin paranoyası nedeniyle başına açtığı komik ve tuhaf işleri konu alan film vizyona girmeden önce onunla buluştuk. Kariyerinden, ailesinden ve ‘Güldür Güldür’den bahsettik.
#Onur BulduHenüz 14 yaşındaydı; 9'uncu sınıfa giden başarılı bir öğrenciydi. Formula 1 yarışları izlemekten, arkadaşlarıyla bilgisayar oyunları oynamaktan büyük keyif alıyordu. Ancak bunların hepsi geçmişte kaldı çünkü o artık hayatta değil ve annesi oğlunun kaybından bir yapay zekâ uygulamasını sorumlu tutuyor. İşte yaşananların perde arkası ve acılı annenin açtığı davanın ayrıntıları...
#Yapay ZekaMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara'da Arjantin İlkokulu'nda düzenlenen '2024-2025 eğitim öğretim yılı açılış törenine katılarak, ilk ders zilini çaldı. Bakan Tekin, "Asla ve kata kayıt parası, kayıt ücreti ya da öğrenci sınıf şube seçimi gibi konularla ilgili olarak okullarımızın, okul yöneticilerimizin böyle bir şey alması mümkün değildir" dedi.
#Yusuf TekinMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara'da Arjantin İlkokulu'nda düzenlenen '2024-2025 eğitim öğretim yılı açılış törenine katılarak, ilk ders zilini çaldı. Bakan Tekin, "Asla ve kata kayıt parası, kayıt ücreti ya da öğrenci sınıf şube seçimi gibi konularla ilgili olarak okullarımızın, okul yöneticilerimizin böyle bir şey alması mümkün değildir" dedi.
#Bakan Tekin İlk Ders Zilini ÇaldıMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara'da Arjantin İlkokulu'nda düzenlenen '2024-2025 eğitim öğretim yılı açılış törenine katılarak, ilk ders zilini çaldı. Bakan Tekin, "Asla ve kata kayıt parası, kayıt ücreti ya da öğrenci sınıf şube seçimi gibi konularla ilgili olarak okullarımızın, okul yöneticilerimizin böyle bir şey alması mümkün değildir" dedi.
#Milli Eğitim BakanıÇocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç Abi