Selim İleri hayatı, kitapları ve eserleri ölüm haberinin ardından gündeme geldi. Son dakika haberine göre ünlü yazar, senarist ve eleştirmen Selim İleri, 75 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir sağlık sorunları yaşayan ünlü yazar, günümüze kadar çeşitli türlerde birçok esere imza attı. 2021'de Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nü alan İleri, aynı zamanda senaryo yazarlığı da yaptı. 1973'te Destan Gönüller adıyla ilk romanı yayımlanan yazar 1976'da Sait Faik Öykü Ödülü'nü kazandı. Peki, Selim İleri kimdir, nereli, kaç yaşında neden vefat etti? Yazar Selim İleri kitapları ve eserleri neler? İşte, yazar Selim İleri'nin biyografisi, kitapları ve eserleri hakkında bilgiler.
#Selim İleri KimdirCinsel saldırıda bulunduğu öne sürülen Musa Orhan'ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, müvekkili hakkında hakaret içerikli paylaşımda bulunduğu gerekçesiyle Ezgi Mola’ya destek paylaşımlarında müvekkiline hakaret ettikleri iddiasıyla 8 ünlü isim hakkında daha suç duyurusunda bulundu. Ünlü isimler arasında şarkıcılar Gökhan Özoğuz ve Melek Mosso’nun da bulunduğu belirtildi. Öte yandan Mola'ya, İpek Er'in, kendisine cinsel saldırıda bulunmakla suçladığı Musa Orhan'a hakaret ettiği suçlamasıyla yargılanacağı dava, dosya üzerinden basit yargılama usulü olarak görülecek.
#İzmirEdebiyatın bir moda yanının olduğu gerçeği inkâr edilemez. Şimdi iyi yazarlarımızın eserleri sinemaya aktarılıyor mu? Türk edebiyatının ölümsüz adlarının önceden çekilen eserleri büyük ilgi görmüştü, neden bu anlayış son zamanlarda unutuldu?
#Mario SimmelCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber, Atv- A Para, ANews, A2, A Haber Radyo ortak yayınında soruları yanıtladı. Erdoğan: "İncirlik üssünün kapatma gibi bir karar söz konusu olursa bu bize aittir. Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız" ifadelerini kullandı. Erken seçim olacak mı? sorusu üzerine Erdoğan, "Bizim seçimimiz 2023 Haziran'dır. Buradan bizim bir sapmamız söz konusu değildir." dedi.
#LibyaAvusturyalı yazar Peter Handke, Srebrenitsa Katliamı’nı reddetti. On binlerin ölümünden, tecavüzlerden sorumlu Bosna kasapları Miloseviç, Karadziç, Mladiç’in yanında durdu. Ve yarın Nobel Edebiyat Ödülü alacak.
#GazeteheberleriKayısı rengi güneş ışığı, rengârenk kıyafetler, havada süzülen su baloncuklarıyla İstiklal Caddesi cıvıl cıvıl. Ekvadorlu müzisyenler, aşk tazeleyen İspanyol-Rus çift, İranlı, Arap, Türk, neşeyle gülümseyen insanlar... Beyoğlu’nu en son ne zaman böyle gördüğümü hatırlamıyorum. Belki 10 yıl olmuştur. Ahmet Ümit son kitabında şehrin yeni yüzüne bakmış, buradan üç hikâye anlatmış. Yazarla ‘Aşkımız Eski Bir Roman’ çıkmadan hemen önce buluştuk. Değişen İstanbul’u ve gelecek umutlarını konuştuk.
#SuriyelilerKoskoca bir yılı daha geride bırakıyoruz. Yaşam koşturmacası içinde bazen zor ve yorucu zamanların üstesinden dizilerle, filmlerle, kitaplarla, sergilerle, şarkılarla ve yeni açılan mekânlarla geldik. Yıl boyu, bu alanlardaki yenilikleri sizlerle paylaşmıştık. 2018’i uğurlamaya hazırlanırken sıra geldi, en iyileri seçmeye...
#İlhan Şen“Sokakta karşılaştığım arkadaşlarıma ‘Ne yapıyorsun’ diye sorduğumda ‘Bir roman yazıyorum” sözünü duyuyorum…” Sanat dünyasının otoritelerinden Hasan Bülent Kahraman, bir yazı kaleme aldı ve herkesin roman yazmasından nasıl mustarip olduğunu anlattı. Peki neden? Kahraman ile buluştuk, edebiyat dünyasının derdine düştük.
#NetkentKeşke Hiç Büyümeseydik dizisi oyuncuları ile maziyi ekran başına taşıyor. 90'lı yılların yaşamını izleyicilerle buluşturacak olan Keşke Hiç Büyümeseydik, oyuncuları ile merak konusu oldu. Birbirinden önemli isimleri kadrosunda barındıran dizi, çağımız teknolojilerinin hayatımıza bu denli girmeden önceki halini konu ediniyor. İşte, Keşke Hiç Büyümeseydik oyuncu kadrosu ve konusu hakkında detaylar
#Keşke Hiç Büyümeseydik‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserGazeteciler Can Dündar, Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Musa Kart’ın sanıkları arasında bulunduğu Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarına yönelik 19 sanıklı davanın, üçüncü duruşması bugün yapıldı. Savunmasını yapan isimlerden Ahmet Şık, "Her dönemin 'suçlusu' olmayı başardım; kızıma bırakacağım bu mirastan gurur duyuyorum" dedi.
#CumhuriyetGeri dönüşü olmayan çocukluk ülkesinin, hafızalarımızdaki yerini hiç kaybetmeyen hikâyeleri, kahramanları, renkleri vardır. Bu izler, çocukken okuyup geçen onca seneye inat etkisi içimizde canlı kalan, bizi büyüten kitaplarda yaşar... Edebiyat ve sanat dünyasının usta isimleri, bizim için ‘çocukken ellerinden tutan’ kitapları anlattı...
#KitapsanatOldukça sıkıntılı bir süreçten geçen Galatasaray’da 4 dönem yöneticilik yapan Ergun Gürsoy, sarı-kırmızılı kulüp ve Türk futboluna dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Başkanlığı hedeflemediğini dile getiren Gürsoy, “Zaten başkan gibiydim. Futbol benden sorulurdu. Hiç yanlış transfer yapmadım. Hagi’yi aldığımızda, ‘asker arkadaşını getirdi’ dediler ama yaptıkları ortada” dedi.
#GalatasarayTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
“Birileri bana hikâyelerini anlatmam için kendilerini gösterdi, hatta hayatıma girdi... Ben de varolmamızın sebebi dili, varolma sebebim Türkçe’yi kullanarak bu hikayeleri okuyucuya taşıdım” diyor Mario Levi. Şu an 56 yaşın keyfini, üçüncü babalık deneyimine hazırlanarak sürdüren Levi, Çağdaş Türk Edebiyatı’nın önemli yazarları arasına adını altın harflerle yazdırmayı başarmış bir isim.