AOL News haber sitesinin bildirdiğine göre, New York'un ünlü Times Meydanı'ndaki AMC sineması geçici olarak kapatıldı, Kentucky’de okullar tatil edildi, Denver’da halk kütüphanesi karantinaya alındı, San Francisco’da turistlerin kaldığı çok sayıda otel boşaltıldı. Tüm bunların sorumlusu, gözle görülemeyecek kadar küçük bir böcek. Yatak böceklari yani tahtakuruları, ABD’de hızla yayılıyor ve şu an için kimse buna karşı koyabilmiş değil.
Nil Karaibrahimgil ve Serdar Erener, orman içindeki evlerinin bahçesinde röportaj verdi. Sakalları ve bastonuyla dikkat çeken Serdar Erener, röportajında şehir yaşamını tehlikeli bulduğunu söyledi.
#Doğayla İç İçe Yaşayan ÜnlülerAyaklarını birbirine sürterek ses çıkaran cırcır böceklerinin bu hareketinden esinlenildiği için ‘cricketing’ adı verilen uykuya geçiş yöntemini pek çok kişi bu haberle duyuyor olabilir. Ama belki de siz yıllardır sebebini bilmeden ayaklarını birbirine değdirerek uyuyanlardan yani ‘cricketing’ yapanlardan birisiniz.
#SağlıkBazıları kafasını yastığa koyar koymaz uyurken bazıları sayı sayarak, nefes egzersizi yaparak ya da göz bandı takarak zar zor uykuya dalmaya çalışıyor. Kimileri de bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde tıpkı cırcır böcekleri gibi ayaklarını birbirine değdirerek uyuyor. ‘Cricketing’ adı verilen bu yöntemin uykuya geçişi hızlandıran etkisini bilim de destekliyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Belma Doğan Güngen ile hem bu yöntemi hem de uykuya dalmayı kolaylaştıran diğer tüyoları konuştuk.
#SağlıkEğer siz de uyurken odaya böcek girer diye camları açamayan, bu korku yüzünden açık ve ormanlık alanlarda rahat edemeyenlerdenseniz, yavaş yavaş ekrandan uzaklaşabilirsiniz çünkü şimdi okuyacaklarınız bu korkunuzu tetikleyip kulağınızda kaşıntıya neden olabilir.
#SağlıkKulağında ağrı veya kaşıntı hisseden ve hastaneye gittiğinde kulağından böcek çıkarılan insanların haberlerini hayretle okuyor, "Ya benim de başıma gelirse?" diye endişe duyuyoruz. Peki neden bu böcekler kulağımıza girip yerleşiyor? Kulağa böcek kaçması olağan bir durum mu? Hangi faktörler riski artırıyor? Böcekler zamanında çıkarılmazsa kulağa zarar verir mi? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkModern zamanların tartışmasız en kötü insanlarından biri olan Jeffrey Epstein öleli 10 Ağustos'ta 3 yıl olacak, ama ne konuya ilişkin davaların sonu geliyor ne de tartışmaların... Son olarak sağ kolu kabul edilen Ghislaine Maxwell'e verilen 20 yıllık hapis cezası, Epstein'in korkunç eylemlerini yeniden gündeme taşıdı. Tabii ölümüyle ilgili soru işaretlerini de... Biz de üç yıldır halen aydınlatılamayan bazı noktaları mercek altına aldık.
#Jeffrey EpsteinEvet, yaz mevsiminin güzellikleri saymakla bitmez. Ama bir yandan da yazlık sorunlar; yanıklar, isilikler, sinek ve böcek ısırıkları hepimizin huzurunu kaçırır... Bir de klimanın yaydığı bakteriler var elbette. Tüm bu sorunları gidermek içinse doğal yağlardan yararlanabiliriz.
#SağlıkKahvenin insan sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkisi olduğu bilinir. Kahvenin sağlığa olumlu etkilerinin yanı sıra pek çok bilinmeyen etkisi de var. Bu etkileri duyduktan sonra içtiğiniz kahvenin telvesini asla dökmeyeceksiniz.
#Kahve TelvesiUyuz salgını vakalarında yeniden bir artış başladı. Pek çok vatandaş aile hekimleri başta olmak üzere hastaneleri uyuz şikayetleriyle başvuruyor. Uzmanlar giderek artan salgına karşı uyarılarda bulunurken; vatandaşlarsa uyuz hakkında merak ettikleri sorulara yanıt arıyor. Peki, uyuz nedir, nasıl anlaşılır?
#Uyuz SalgınıGün boyu temiz ve taze havanın girmediği ortamlar birçok hastalığa davetiye çıkarır. Peki, insanların yaşadığı, çalıştığı ve sosyalleştiği mekanlar nasıl temizlenmelidir? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Celal Karlıkaya, yaşadığımız kapalı ortamların havasını temizlemek için alınabilecek önlemleri anlattı.
#KimyasalTEKİRDAĞ'ın Kapaklı ilçesinin Pınarca Mahallesi'ni tarım alanlarından gelen böcekler istila etti. Minik siyah renkli olan ve türü henüz belirlemeyen böceklerle kendi imkanları ile ilaçlama yaparak önlem almaya çalışan mahalle sakinleri başarılı olamayınca, yetkililerden yardım istedi. Muhtar Taner Diril, "Biz çözüm istiyoruz. Her yerde milyonlarca böcek var" dedi.
#HaberMevsim geçişlerinde, ısı farkları olduğu için ilkbaharda hasta olma riski artıyor. Ağırlıklı olarak mevsim geçişlerinde ortaya çıkan polenler alerjiye sebep oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece “Alerjik bünyelilerin ve astım hastalarının özellikle bu dönemde ilaçlarını düzenli kullanmaları çok önemli. ‘İyiyim’ diyerek ilaç kullanımını asla kesmemeliler’’diyor.
#Ev TozuBahar güneşli günlerle gelse de bazı hastalıklar için sıkıntılı bir dönemin başlangıcı olabilir. Bunlardan biri de dünya üzerinde en sık rastlanan alerjik problemlerden alerjik rinittir. Baharın tadını çıkarmak için alerjik rinit ile ilgili bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenleri sizler için hazırladım.
#AlerjiBaharın geldiğinin habercilerinden biri de polenler. Ağırlıklı olarak bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler, kimi zaman hayatı zorlaştırabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece “Uygun şekilde tedavi edilmeyen alerjik hastalıklar kronikleşebilir" dedi, bahar alerjisine karşı önerilerde bulundu.
#Bahar AlerjisiVektörler birçok hastalığın bulaşmasında çok önemli rol oynarlar. Vektörlerin çoğu kan emici haşarattır; bu böcekler enfekte olmuş bir canlının (hayvan ya da insan) kanını emerken hastalık yapan bir mikroorganizma da kaparlar ve daha sonra başka bir canlıdan kan emerken bu mikroorganizmayı o canlıya bulaştırırlar. Sinekler önemli hastalık taşıyıcı haşaratlardandır ve bazı hastalıklar kan emici sinekler yoluyla geçer. Buna ek olarak, kene ve bazı su salyangozları da hastalık döngüsü ve bulaşmasında rol alır.
#HastalıkMevsim geçişlerinde, ısı farkları olduğu için ilkbahar ve sonbaharda hasta olma riski artıyor.Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece “Alerjik bünyelilerin ve astım hastalarının özellikle bu dönemde ilaçlarını düzenli kullanmaları çok önemli. ‘İyiyim’ diyerek ilaç kullanımını asla kesmemeliler” diyor.
#AlerjiMevsim geçişlerinde, ısı farkları olduğu için ilkbahar ve sonbaharda hasta olma riski artıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, “Alerjik bünyelilerin ve astım hastalarının özellikle bu dönemde ilaçlarını düzenli kullanmaları çok önemli. ‘İyiyim’ diyerek ilaç kullanımını asla kesmemeliler” diyor.
#AlerjiAğırlıklı olarak bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler, kimi zaman hayatı zorlaştırabiliyor. Aşırı hijyen, sigara, ani hava değişiklikleri, besinlerde kullanılan katkı maddeleri, ilaç ve kozmetikler, stres günümüzde alerjinin daha da artmasına sebep oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, bahar mevsiminde ortaya çıkan alerjenleri anlattı.
#AlerjiBaharın yüzünü göstermesi ile birlikte alerji mevsimi de geldi. Ağırlıklı olarak mevsim geçişlerinde ortaya çıkan polenler, kimi zaman hayatı bir kabusa çeviren alerjinin baş aktörü olabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, ev tozu ve polenlere karşı alerjik bünyeliler ile astım hastalarını uyardı.
#Polen Alerjisi