Belli bir yaşa gelen her anne ve baba günün birinde torun sevmek ister... Canının canını kucağına almak, onun büyümesine tanık olmak ne kadar da büyük bir mutluluk... Bazıları bu hayallerini erkenden gerçekleştiriyor ama bazıları da yıllarca bekliyor.
#Simon Le BonToplam 14 yılını verdiği TV dizisi beklenmedik bir şekilde final yapınca ünlü oyuncu kelimenin tam anlamıyla büyük bir yas sürecine girmişti. Hatta dizinin oynadığı kanal bu konuda net bir karar vermeden önce yaptığı açıklamalarda da "Para kazanmayı sürdüremezsem yıllar önce satın aldığım çiftliği satmak zorunda kalırım" bile diyordu.
#Tom SelleckEskisi gibi uzun uzun yürüyememekten, sık sık dinlenme ihtiyacı duymaktan, yürüyüş sırasında dik duruşunuzun bozularak öne eğilmenizden ve hatta uyuşmalardan şikâyet-çiyseniz, bunlara bir de idrar kaçırma ve kuvvetsizlik de eşlik ediyorsa, sizde ‘spinal stenoz’ yani ‘omurilik kanal darlığı’ var demektir.
#Spinal StenozPresbiyopi yakını görme yeteneğinin yaşa bağlı olarak kaybolmasıdır. 40 yaş sonrasında daha önce hiç göz problemi yaşamayanlarda bile ortaya çıkar. Presbiyopi gelişmeye başladıktan sonra kişi okuduğu kitabı, dergiyi, saatini veya bir restoran menüsünü 35-40 santim daha uzakta tutma ihtiyacı duyar.Bulanık görmenin yanında okurken baş ağrısı, göz ağrısı, yorgunluk ve uyku hali olur.
#Op. Dr. Sinan Gökerİdrar kaçırma problemini çoğumuz biliyoruz ama dışkı kaçırma sorunu çok daha nadir dile getiriliyor. Bu sorunu yaşayanların çoğu utandıkları ve yaşadıklarını yetişkinlerin başına gelebilecek bir şey olarak görmedikleri için doktora gitmiyor. Bu da yaşam kalitelerini önemli ölçüde etkiliyor. Halbuki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 15’inde karşılaşılan bu sorun pek çok nedene bağlı yaşanabilir. Dışkı kaçırmanın bir hastalık değil, hastalığın habercisi olduğunu söyleyen uzmanlarla sorunun nedenlerini ve tedavisini tüm yönleriyle ele aldık. İşte 9 soruda DIŞKI KAÇIRMA DOSYASI…
#SağlıkÇağımızda genetik hastalıklar oldukça fazladır. Genetik hastalıkların tam olarak neyden kaynaklandığı tıp dünyasında araştırılan konular arasına girmiştir. Genetik hastalıkların kimden geçtiği ya da kalıtsal olup olmadığı da merak edilmektedir. Son yıllarda genetik hastalıklar ile ilgili olarak araştırmalar aynı doğrultuda artmıştır. Peki, genetik hastalıklar nelerdir? Genetik hastalıklar neden olur ve anneden geçer mi? Genetik hastalıklar kalıtsal mıdır? İşte genetik hastalıklar ile ilgili tüm bilgileri derledik.
#SağlıkHer geçen gün dünyada alzheimer hastalarının sayısı artıyor. Erken teşhisi zor, kesin bir tedavisi de yok. Ancak semptomları yavaşlatmak, hatta hastalığı ertelemek mümkün… 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü vesilesiyle alzheimer’ı hasta yakınlarından ve ‘Çok Unutkn Oldum’ kitabının yazarı, nöroloji uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler’den dinledik. Bu hastalığı konu alan, salı günü vizyona girecek ‘Sadan Hanım’ filminin yönetmeni Göksel Gülensoy ve başrolü Canan Ergüder’le konuştuk.
#AlzheimerÇörek otu özellikle unlu mamullerde sıklıkla kullanılır. Ama Çörek otunun sağlığa faydaları olduğunu da mutlaka bir yerlerden duymuşsunuzdur. Çörek otu tohumu nedir? Çörek otu tohumu ne işe yarar? Çörek otunun özellikleri nelerdir? Çörek otunun faydaları nelerdir? Çörek otu tohumu hakkında öğrenmek isteyeceğiniz bilgileri sizler için derledik.
Katarakt hastalarının yüzde 90’ının 60 yaşın üzerinde olduğunu ancak bu hastalığın yenidoğan bebeklerde ve çocuklarda da görülebileceğini belirten Op. Dr. Gülina Kargül, kataraktın tek tedavisinin ameliyat olduğunu söyledi.
#KataraktAort kapağı, vücuda kanı pompalayan sol karıncık (sol ventrikül) ile kalpten ayrılan ana atardamar (aort damarı) arasında bulunan kalp kapağıdır. Normal aort kapağı yarım ay şeklinde üç yaprakçıktan oluşmakta ve kalbin her kasılması (sistol) sırasında açılarak kanın ana atardamara (aort) geçmesine izin vermekte, hemen ardından kapanarak gönderilen kanın geri gelmesini engellemektedir. Ancak yaş ilerlemesiyle birlikte bu kapakta kireçlenme başlar ve yapısı bozulur. Dolayısıyla kapakta daralma meydana gelir. Yine çocuklukta geçirilen akut romatizmal ateş hastalığı veya doğuştan var olan kapağın yapısal bozukluklarına (biküspid aort) bağlı olarak daha erken yaşlarda da aort kapak darlığı gelişebilmektedir.
#Kalp Kapağı DeğişimiKoronavirüs nedeniyle evde kaldığımız bugünlerde beslenmenin bozulması, fiziksel aktivitenin azalması ve yanlış bilgilendirme sonucu ilaçların bırakılması sonucunda kontrol altına alınamayan hipertansiyonun artığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emrah Özdemir, hipertansiyon ve hipertansiyon riski olan hatalara önemli uyarılarda bulundu.
#KoronavirüsCovid-19 pandemisinde uzun süre evde kalmak ve eskisine oranla çok daha az hareket etmek zorunda olmak bizi sosyal yönden olduğu kadar fiziksel açıdan da zorlamaya başladı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Selda Özçırpıcı, kas kaybının önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri beş ana başlıkta topladı.
#Kas KaybıŞİDDETLİ titreme nöbetleri geçiren ve bu nedenle su bile içemeyecek hale gelen 32 yaşındaki Ebubekir Yapar, uzun yıllar titremelerinin nedenini bulamadı. 6 ay önce Parkinson olduğunu öğrenen Yapar'ın şikayetleri ise Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh tarafından uygulanan beyin pili tedavisi ile son buldu.
#Op. Dr. Ali ZırhToplumda romatizmanın yaşlılıkta görüldüğü ve eklem ağrılarına neden olan bir hastalık olduğu kanaati yaygındır. Ancak durum hiç de zannedildiği gibi değil! Romatoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Öktem, romatizma hastalığı hakkında merak edilenleri anlattı...
#Romatizma‘Afet’ ilk bakışta parçalanmış bir aileye, babalarını arayan iki dilenci çocuğa dair hüzünlü bir roman. Ama bundan çok daha fazlasını barındırıyor. Mehmet Anıl, aslında bilinen ama hep birlikte görmezden gelinen, suskunlukla kuşatılan insani bir dramı sürükleyici bir hikâye içinde ele almış.
#KitapsanatÜnlü boksör Muhammed Ali yaşadığı rahatsızlık nedeniyle yaşamını yitirdi. 74 yaşında olan Muhammed Ali uzun süredir Parkinson ve solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. Dünyaca sevilen ismin ölümü herkesi yasa boğdu.
#Muhammed AliTürkiye Parkinson Derneği Ankara Şubesi 2. Başkanı ve Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Bülent Elibol, "Yaşlılık hastalığı olarak bilinen Parkinson 20’li ve 30’lu yaşlarda da görülebiliyor. Parkinson hastalarının yüzde 5-10’u genç olgulardır" dedi.
#Parkinson