Yardımcı doçentlik haberleri sayfasında Yardımcı doçentlik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 251 Yardımcı doçentlik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Doktoradan sonra, doçentlikten önce zorunlu bir kademe olarak kabul edilen yardımcı doçentliğin (yrd.doç) kaldırılmasına yönelik kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yardımcı doçentlik kaldırılıp, yerine ‘doktor öğretim üyesi’ kadrosu getirildi. Öğretim üyeleri ‘doktor’, ‘doçent’ ve ‘profesör’ olarak tanımlanacak. Kanunla ilgili en fazla eleştiri de 65 olan yabancı dil puanının en az 55 olarak belirlenmesineydi.
#DoçentlikTürkiye’de yardımcı doçentlik tarihin tozlu raflarında yerini aldı. 6 Mart’ta ilgili kanunun da yayınlanmasıyla artık üniversitelerde doktor öğretim üyesi kadroları yer alacak. Hürriyet Eğitim, takipçilerine soruyor: Bu düzenlemeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
#Doktor Öğretim ÜyesiYardımcı doçentliğin kaldırılıp, ‘doktor öğretim üyesi’ kadrosunun getirileceğinin duyurulmasından beri, şu anda inceleme aşamasında olan başvurularla ilgili durum merak konusuydu. ÜAK’tan yapılan açıklamayla, bu adayların izleyeceği yol da belli oldu.
#DoçentlikYükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ‘yardımcı doçentlik’ kadrosu yerine ‘doktor öğretim üyesi’ kadrosu getirildi. Öğretim üyeleri profesör, doçent ve doktor öğretim üyesinden oluşacak.
#Üniversitelerarası KurulDOÇENT olabilmek için sözlü sınava girmeyi bekleyen akademisyenleri yakından ilgilendiren açıklamayı Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yaptı. Yılmaz, Meclis’te görüşmeleri süren yasa teklifine göre, bilimsel yayın kriterini yerine getirmek koşuluyla bu akademisyenlerin tamamının doçent olacağını söyledi.
#Yardımcı Doçentlik‘Doktor öğretim üyesi’ kanun teklifinin görüşmeleri sırasında Meclis’te milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, bakanlık tarafından 500, valiliklerce de 3 bin civarında öğretmenin açığa alındığını söyledi. Bakan Yılmaz ayrıca, 500 engelli öğretmen alımı için duyuru yapılacağını da açıkladı.
#Lise‘Yardımcı doçentlik’ yerine ‘doktor öğretim görevlisi’ kadrosunu öngören kanun teklifi, TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi. Buna göre, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) bünyesinde Yönetim Kurulu oluşturulacak. Yönetim Kurulu, ÜAK Başkanı ile fen ve mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarından üçer, güzel sanatlar alanından bir olmak üzere 11 üyeden oluşacak.
#YÖK‘Yardımcı doçentlik’ yerine ‘doktor öğretim üyesi’ kadrosunun ihdas edilmesine yönelik kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Buna göre şu anda ‘yardımcı doçent’ kadrolarında bulunanlar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ‘doktor öğretim üyesi’ kadrolarına atanmış sayılacak. Üniversitelerarası Kurul bünyesinde Yönetim Kurulu oluşturulacak. Yönetim Kurulu, Üniversitelerarası Kurul Başkanı ile fen ve mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarından üçer ve güzel sanatlar alanından bir üye olmak üzere 11 üyeden oluşacak.
#Yüksek LisansAmerikalı yazar ve doktor Daniel Mason, üçüncü romanı ‘Kış Askeri’nde, I. Dünya Savaşı’nda doktor olarak cephe gerisine gönderilen 22 yaşındaki bir tıp öğrencisinin yaşamak ve yaşatmak için verdiği zorlu mücadeleyi anlatıyor. Savaşın açtığı yaralara, vicdana, hataya ve kefarete, aile ilişkilerine, ilk aşkın coşkusuna dair temalar ve motifler barındıran sürükleyici bir hikâye.
#Kış AskeriÜstün yetenekli çocuklar; aynı yaş, deneyim ve çevre şartları içinde olan akranlarına göre, üstün başarı gösteren, yaratıcı ve liderlik kapasitesine sahip oldukları için matematik fen gibi alanlarda ve sanatsal alanlarda yüksek başarı sergileyen, çocuklardır. Bu özellikteki çocuklar, genellikle okulca eğitimin yanında farklı eğitim hizmetleri ve etkinliklere ihtiyaç duyarlar.
#AYŞEN BAKİOĞLU KİMDİR?İçinde bulunduğumuz 21’inci yüzyılı kuşkusuz bu yüzyılda doğan çocuklar biçimlendirecek. 20’nci yüzyılın yöneticileri ve bu kişileri seçen insanlar, bu yüzyılın gençlerine birçok doğal ve toplumsal sorunları olan bir dünya bırakıyor. Küresel ısınma, deniz kirliliği, atıklar, savaşlar, açlık, haklardaki eşitsizlik ve niceleri. Bu sorunları; ekonomi, sağlık, eğitim, hukuk, gibi kurumlar ne yazık ki çözemedi. İnsanların bilişsel, duyuşsal ve sosyal öğrenmeleri bu sorunları çözmede yeterli olmadı. İnsan davranışları teknoloji kadar hızlı gelişme göstermedi.
#PandemiKonya'da Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Ö.H.'nin (44), Prof. Dr. H.S.Ç. (41) hakkında 'tehdit, şantaj ve tecavüz' suçlamasıyla Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmasının ardından idari soruşturma başlattı. Üniversite yönetimi, soruşturmanın selameti açısından da iki öğretim üyesini görevden uzaklaştırdı. Savcılık tarafından yürütülen soruşturma da sürüyor. Cumhuriyet Başsavcılığı'na avukatıyla birlikte savunma veren H.S.Ç., hakkındaki iddiaları kabul etmedi. H.S.Ç., ''Böyle alçak bir kumpasa düşürüldüğüm için büyük bir pişmanlık duyuyorum. Bir kimseye cinsel saldırıda, rızası dışında bir görüşmede, tehdit ve şantaj eyleminde olmadım'' dedi.
#KonyaEskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesinde görev yapan tek yumurta ikizi doktorlar hastalara şifa dağıtırken tıp öğrencileri de geleceğe hazırlıyor.Almanya’da yaşadıktan sonra aileleri ile birlikte Türkiye’ye 7 yaşında dönen Hava ve Döndü kardeşler, eğitim ve öğretim yıllarında ayrılmadan okullarına devam etti. Üniversite sınavında da aynı bölümü kazanan ikiz kardeşler, 1994 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenime başladı. Başarılı iki kardeş, 2000 yılında okulu birincilik ve ikincilikle bitirdi. Okul sonrasında Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)'a girerek yine aynı üniversitede iş hayatına başlayan Döndü ve Hava kardeşler, burada öğretim üyeliği, yardımcı doçentlik, doçentlik ve son olarak da profesör olarak yükselmeyi başardı.
#ESOGÜKalp durması gibi olaylarının yüzde 70’ten fazlası evlerde oluyor. Çocukların evde ebeveynleri, akrabaları, okulda öğretmen ve arkadaşlarının acil sağlık problemlerine şahitlik etme olasılıkları çok fazla. Bu durumda kimden yardım isteyeceklerini bilmeleri önemli. Ailelerin çocuklarını acil durumlarda 112’yi aramaları gerektiği ve nasıl arayacakları konusunda eğitmeli.
#İlkyardımMesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında yaklaşık iki milyon öğrenci eğitim alıyor. Bu kurumlardan her yıl 350-400 bin aralığında mezun veriliyor. Hem mezun sayısına hem de okuyan öğrenci sayısına bakıldığında büyük bir ölçek söz konusu. Her ne kadar mesleki ve teknik eğitim kurumlarının başarılı olmadığı yönünde yaygın bir kanaat olsa da TÜİK verileri bunun aksini söylüyor.
#Milli Eğitim BakanlığıMahmut Özer, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı olmasının ardından kamuoyunun araştırdığı isim oldu. Daha önce ÖSYM Başkanı olarak görev alan Mahmut Özer, yeni dönemde Milli Eğitim Bakan Yardımcısı olarak görevine başlayacak. Peki, Mahmut Özer kimdir? İşte o isim hakkında bazı bilgiler
#Mahmut ÖzerYÖK tarafından hazırlanan, doktor öğretim üyeliği, doçentlik ve profesörlüğe yükseltilme ve atanma işlemlerini düzenleyen Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre doktor öğretim üyeleri, ilgili yönetim kurulunun görüşü alındıktan sonra en az bir, en çok dört yıl süreyle atanacak. Doçent kadrolarına atama için belirlenen ek koşullar arasında sözlü sınavın yer alması halinde ÜAK tarafından oluşturulacak jüriler tarafından yapılacak bu sınavda başarılı olmak gerekecek. Profesör kadrolarına atanabilmek için doçentlik unvanını aldıktan sonra en az beş yıl, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bir bilim alanında çalışmış olmak gerekecek.
#Öğretim Üyesi‘Yardımcı doçentlik’ yerine getirilen ‘doktor öğretim üyesi’ kadrosu sonrasında, ilk doçentlik başvuru dönemi bugün (30 Nisan) sona eriyor. Doçentlik başvuruları öncelikle Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden elektronik olarak yapılacak, sonrasında başvuru dilekçesi ve eklerinden oluşan başvuru dosyası Üniversitelerarası Kurul’a posta veya kargo yoluyla ya da elden teslim edilecek.
#ÖğrenciÜAK, 'yardımcı doçentlik' yerine 'doktor öğretim üyesi' kadrosu getirilmesinin ardından, doçentlik kadrosu alabilmek için yapılacak başvuru süreciyle ilgili yeni bilgiler paylaştı. ÜAK’ın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, 2018 yılı ilk başvuru dönemi 15-30 Nisan olarak belirlendi. Ayrıca 6 Mart 2018 itibariyle doçentlik başvurusu olan ve eser inceleme aşamasından başarılı bulunan adaylara, 683 sayılı KHK’nın ilgili hükmü gereğince kontroller yapılarak hazırlanan ‘Doçentlik Belgeleri’ veriliyor. 2017 Aralık dönemi adaylarının ise asgari başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıkları incelendi, jüri atamalarının bu ay yapılması planlanıyor.
#Üniversitelerarası KurulTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, sadece eser incelemesiyle doçent unvanı verilmesi ve kadro ataması yapılmasının, Türk yükseköğretiminin kalite ve performansının geliştirilmesi hedefine çok fazla destekleyici katkısı olmayacağını söyledi.
#DoçentlikBirçok ülke bilimsel araştırma bulgularına dayanarak eğitim sistemlerini geliştirmek, sorunları çözmek, modeller geliştirerek yenilikçi eğitim anlayışlarını dünyaya yaymak istiyor. Ülkeler bu hedeflere ne derece ulaştığını anlayabilmek için bilimsel bir “ölçme ve değerlendirme” anlayışına ihtiyaç duyuyor.
#EğitimDoktoradan sonra, doçentlikten önce zorunlu bir kademe olarak kabul edilen yardımcı doçentliğin (yrd.doç) kaldırılmasına yönelik kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yardımcı doçentlik kaldırılıp, yerine ‘doktor öğretim üyesi’ kadrosu getirildi. Öğretim üyeleri ‘doktor’, ‘doçent’ ve ‘profesör’ olarak tanımlanacak. Kanunla ilgili en fazla eleştiri de 65 olan yabancı dil puanının en az 55 olarak belirlenmesineydi.
#DoçentlikTürkiye’de yardımcı doçentlik tarihin tozlu raflarında yerini aldı. 6 Mart’ta ilgili kanunun da yayınlanmasıyla artık üniversitelerde doktor öğretim üyesi kadroları yer alacak. Hürriyet Eğitim, takipçilerine soruyor: Bu düzenlemeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
#Doktor Öğretim ÜyesiYardımcı doçentliğin kaldırılıp, ‘doktor öğretim üyesi’ kadrosunun getirileceğinin duyurulmasından beri, şu anda inceleme aşamasında olan başvurularla ilgili durum merak konusuydu. ÜAK’tan yapılan açıklamayla, bu adayların izleyeceği yol da belli oldu.
#DoçentlikYükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ‘yardımcı doçentlik’ kadrosu yerine ‘doktor öğretim üyesi’ kadrosu getirildi. Öğretim üyeleri profesör, doçent ve doktor öğretim üyesinden oluşacak.
#Üniversitelerarası KurulCumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan kanuna göre yardımcı doçentlik kadrosu yerine doktor öğretim üyesi kadrosu geldi. Öğretim elemanları, yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerinden; öğretim üyeleri ise profesör, doçent ve doktor öğretim üyesinden oluşacak.
#Yardımcı DoçentDOÇENT olabilmek için sözlü sınava girmeyi bekleyen akademisyenleri yakından ilgilendiren açıklamayı Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yaptı. Yılmaz, Meclis’te görüşmeleri süren yasa teklifine göre, bilimsel yayın kriterini yerine getirmek koşuluyla bu akademisyenlerin tamamının doçent olacağını söyledi.
#Yardımcı Doçentlik‘Doktor öğretim üyesi’ kanun teklifinin görüşmeleri sırasında Meclis’te milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, bakanlık tarafından 500, valiliklerce de 3 bin civarında öğretmenin açığa alındığını söyledi. Bakan Yılmaz ayrıca, 500 engelli öğretmen alımı için duyuru yapılacağını da açıkladı.
#Lise