Kahramanmaraş depremlerinden sonra yapı denetim sektörü mercek altına alındı. Yapılan düzenlemelerle laboratuvar sayısı 2.5 kat arttı, analiz fiyatlarına alt ve üst limitler getirildi. Bir yıl süreyle üç kere yeni işten men cezası verilen yapı denetim şirketinin faaliyetlerine son verme uygulamasının devam ettiğini belirten yetkililer, buna ek olarak bazı yeni yaptırımlar üzerinde çalışıldığını da söyledi.
#Kahramanmaraş"Bir mevzuat değişikliği yapmamız lazım (Pasif mühendis çalıştırma konusunda). Bakanlıkla biz birlikte deprem bölgesindeydik. Bakanlığı temsil eden, kanun yazan arkadaşların çoğu orada. Herkes dağıldı. Deprem bölgesindeki çalışmalar bitsin oturacağız. Zaten yönetmelik de değişiyor. Deprem yönetmeliği de değişecek. Ben de iyice üzerine düşüneceğim.“
#Mühendis"Pasif çalışacak mühendis arıyoruz. Bir arkadaş yeni bıraktı. 4-5 yıldır bizde çalışıyordu. En fazla 6 bin lira maaş verebiliriz. Sistemde çekirdek kadroda yer alacaksınız ama pasif çalışacaksınız. Yani her evrakta isminiz yer alacak. Bu iş için size diğer firmalar 10 bin lira maaş veririz diyebilir, ama aman onları dikkate almayın düzenli ödeme yapmazlar."
#DepremTürkiye'de üst üste yaşanan depremlerin ardından Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin’den “rutubet kokan binalarda büyük risk var” uyarısı geldi. Şahin, “Bir apartmanda rutubet kokusu varsa o binanın mutlaka testten geçmesi gerekir. Rutubet kokan bina, temelden su alıyor demektir. Demir donatılar erozyona uğramıştır ve özelliğini yitirmiştir” dedi.
#GazetehaberleriYapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Türkiye'de 1999 depremlerinin ardından uygulanmaya başlanan yapı denetim sistemini bugüne kadar 6 ülkenin resmi olarak talep ettiğini belirterek, "Macaristan, Arnavutluk, Kazakistan, KKTC, Özbekistan ve Azerbaycan, bizim sistemimizi tüm yönleriyle kullanmak istiyor." dedi.
#Yapı DenetimYapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Elazığ ve Malatya'da 6,8 büyüklüğündeki depremde, daha önce yapı denetim hizmeti almış binalarda herhangi bir çökme, sehim veya çatlama olmadığını bildirdi.
#Yapı DenetimiYapı denetim sisteminde 6 ayın geride kaldığını belirten Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, “Sektörümüzün kara lekelerinin teker teker temizleneceğine, ticari kaygılardan uzaklaşmış, gerçek ve etik denetimin uygulanmaya başlayacağı zamanların temellerinin atılacağına inanıyoruz” dedi.
#İnşaatÇevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu’nda yapılan değişiklik “Yeni Yapı Denetim Modeli” Yenimahalle Belediyesi ev sahipliğinde, Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği tarafından düzenlenen panelle anlatıldı.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıÇevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yarın yürürlüğe girecek yeni yapı denetim modeline göre artık müteahhitler inşaatları denetleyecek yapı denetim firmalarını seçemeyecek. Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, yeni düzenlemeyle inşaat sektöründe tanıdık denetçi döneminin biteceğini söyledi.
#Yapı Denetim ModeliYapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Türkiye’de yapı denetim sisteminin çıkmaza girdiğini belirterek, Marmara depreminde yıkımın en büyük nedeni sayılan ‘etriye’ (kolon ve kirişlerden geçen demirleri enine saran yapı malzemesi) konusunda uyarılarda bulundu. Şahin, “Türkiye’de taşıyıcı sistemde etriyeler yeterli sıklıkta yerleştirilmiyor. Kolon, kiriş düğüm noktalarında etriyelerin konulmaması ağır hasarlar oluşturuyor” dedi.
#GazetehaberleriYaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından bilim dünyasından birçok değerli isimle görüştük. Hepsinin özellikle vurguladığı konu şu oldu: “Türkiye bir deprem ülkesidir ve hazırlığımızı buna göre yapmamız gerekir.” 12 Şubat tarihli Pazar ekimizde yayımlanan söyleşisinde de Prof. Dr. Naci Görür deprem riski taşıyan illeri açıklamıştı. Bu şehirlerden İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bingöl, Tekirdağ, Adana ve Bursa belediyelerinin başkanlarına ve ilgili birimlerine sorduk: “Olası bir depreme hazır mısınız, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?”
#Depreme Hazırlık11 ilde 6 Şubat’tan önce inşaatına başlanılan yapılarla ilgili bir genelge yayımlandı. Genelgede yer alan “En az iki inşaat mühendisinden oluşan ekibin vereceği teknik rapor” zorunluluğuna inşaat mühendislerinden itiraz geldi: Bu ekipte jeoloji ve jeofizik mühendisleri de olmalı. Teknik rapor sadece kolon, kiriş değil zemin etütlerine göre de verilmeli.
#DepremKahramanmaraş depremlerinde binlerce bina yıkıldı, on binlercesi hasar aldı. Uzmanlara göre böylesi büyük bir acıyı tekrar yaşamamak için bir deprem ülkesinde olduğumuzu kabul edip gerekli önlemleri almalıyız. İlk adım, yaşadığımız binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek...
#Depremİstanbul’da meydana gelen 4.6 ve 5.8 depremlerinin ardından gözler şehirdeki yapılara çevrildi. Özyeğin Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı ve Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Safiye Feyza Çinicioğlu, “Türkiye’nin inşaat sektörü güçlü diyoruz. Güçlü ama Türkiye’nin müteahhitlik sektörü güçlü. Türkiye gerçek mühendislik ve tasarım bakımından güçlü değil” diye konuştu.
#GazetehaberleriMarmara depreminin en önemli sonuçlarından biri de bu büyüklükte bir felakete hazır olmadığımız gerçeğiyle yüzleşilmesiydi. Peki geçen 20 yılda deprem bilinci ve önleyici hazırlık konularında ne kadar yol alındı? Riskli yapılardan tamamen kurtulabildik mi? 1999’dan beri bu alanda pek çok çalışma yapan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe’den durum raporu aldık.
#Serkan OcakJapon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul'da konuştu; kentte 1998 yılı öncesinde yapılan binalarla ilgili uyarıda bulundu, "1998 ve 2007'de Türkiye'de deprem yönetmeliğinde değişiklikler oldu. Bu değişikliklerden sonra yapılan binalar daha güvenilir ancak önce yapılanlar için risk söz konusu" dedi. Moriwaki, araştırmalara göre İstanbul'da 30 yıl içinde büyük bir deprem olma ihtimalinin yüzde 60 olduğuna dikkat çekti.
#DEPREM