Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Ülkemizin dijital beceri açığının kapatılmasında önemli rol oynayacak yapay zekâ ve yazılım programlarının sayısını kalite standartlarını düşürmeden artıracağız” dedi. KKTC üniversite temsilcilerinin de katıldığı 2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu toplantısında konuşan Özvar, KKTC üniversitelerini de değerlendirdi ve yükseköğretimin gelecek vizyonunu paylaştı.
#Erol ÖzvarYapay zekânın etkisi, uzaktan çalışma, değişen ekonomik baskılar, aranan eleman açığı 2025’te işgücü piyasasını zorlaştıracak unsurlar. Yapay zekâ teknolojisi hem işe alım süreçlerinde hem de iş yapış süreçlerinde etkili olacak. CEO’larla yapılan son ankete göre Türkiye de dahil hemen hemen tüm ülkelerde 2025’te, işgücü piyasasının en önemli sorunu, nitelikli işgücü eksikliği olacak. Peki, 2025 yılında işgücü piyasasında neler bekleniyor, yeni yılda gündemde neler olacak?
#Noyan DOĞANGündelik hayatımızı sarsacak büyük tehlikelerin 2025’te kapıda olduğu uyarısı giderek güçleniyor. Uzmanlar, dijital dünyadaki değişimlerin bireyler ve kurumlar için ciddi riskler yaratabileceğini vurguluyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, yeni yılda siber dolandırıcıların kullanacağı yeni yöntemleri ve bu tehditlere karşı nasıl önlemler almamız gerektiğini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Siber GüvenlikHızla ilerleyen teknoloji, yaşanan yüksek enflasyon baskısı küresel ekonomi için bazı riskler barındırıyor. İş dünyasını da sürekli olarak yeniden şekillendiriyor. Yeni dönemde alanda neler bekleniyor, hangi trendler öne çıkıyor, şirketler nelere dikkat etmeli? Stratejik Yönetim Danışmanı Canan Duman, Hürriyet İK için değerlendirdi.
#İş TrendiYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, İstanbul’daki üniversitelerin rektörleriyle iftar yemeğinde bir araya geldi. YÖK Başkanı Özvar yaptığı konuşmada, “Öğrenciye bir şey kazandırmayan programları sistemin dışına çekip yerine daha istihdam odaklı programları devreye sokmaya başladık” dedi.
#Marmara ÜniversitesiCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuştu. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazÖnümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk YazarSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Suudi Arabistan’la özellikle yapay zekâ alanında çok kapsamlı bir iş birliğine gitmeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu konuda ekiplerimizi görevlendirdik ve karşılıklı çalışmaları hızlandırma kararı aldık. Özellikle e-devlet alanında da Suudi Arabistan’ın kamu-dijital altyapısıyla Türkiye’nin e-devleti arasındaki entegrasyonu kuvvetlendireceğiz. Hac ve Umre ziyareti vesilesiyle Suudi Arabistan’a gidecek olan vatandaşlarımız başta olmak üzere karşılıklı olarak her iki ülkenin vatandaşlarının yararlanabileceği dijital hizmetler sunmuş olacağız.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırSanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır A Haber'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Kacır "Sel bölgesinde KOBİ'lere 1 yıl ödemesiz 3 yıl ödemeli 300 bin lira kredi sunduk" dedi. Bakan Kacır "Önümüzdeki 1,5 yıl içinde Ay'a ilk teması gerçekleştireceğiz. İki aşamalı proje olacak. Sert iniş ilki, insansız roket göndereceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
#Mehmet KacırTFF Başkanlığı’na aday olan Mehmet Büyükekşi göreve neden talip olduğunu şu sözlerle anlatırken projelerini de açıkladı. Türk futbolunun en önemli sorununun ‘güven’ olduğunu belirten Büyükekşi, “Dostum ve yol arkadaşım rahmetli Hasan Doğan, bu konuda hepimize önemli bir miras bıraktı. Bu mirası en iyi şekilde temsil etmek hepimizin boynuna borç. Ben bu yola, büyük bir iyi niyetle ve sizlere güvenerek çıktım” dedi.
#TFFTFF Başkanlığı’na aday olan Mehmet Büyükekşi göreve neden talip olduğunu şu sözlerle anlatırken projelerini de açıkladı. Türk futbolunun en önemli sorununun ‘güven’ olduğunu belirten Büyükekşi, “Dostum ve yol arkadaşım rahmetli Hasan Doğan, bu konuda hepimize önemli bir miras bıraktı. Bu mirası en iyi şekilde temsil etmek hepimizin boynuna borç. Ben bu yola, büyük bir iyi niyetle ve sizlere güvenerek çıktım” dedi.
#TFFTürk sanayisinin ihtiyaç duyduğu teknik iş gücünü yetiştirmek, mesleki eğitimin niteliğini ve genç istihdamını artırmak amacıyla başlatılan eğitim projesi büyüyor. Proje kapsamında, 2023 yılına kadar burs ve kodlama eğitimleriyle 1,5 milyon öğrenciye ulaşılması hedefleniliyor.
#MESSAvrupa Beyin ve Teknoloji Üniversitesi’nin Türk ortağı Boğaziçi Üniversitesi, 8 üniversiteli oluşumun kurucusu oldu. Aralarında Oxford Üniversitesinin de bulunduğu yeni Avrupa Üniversitesi 16 Aralık 2020’de çalışmaya başlıyor. Bu yeni üniversite oluşumuyla birlikte, Avrupa’daki farklı üniversitelerin bir araya gelerek oluşturduğu “Avrupa Üniversiteleri” aralarında Türkiye’den üniversitelerin de bulunduğu ortaklıkların sayısını 41’e çıkardı.
#Boğaziçi ÜniversitesiYapay zekadan nesnelerin internetine, artırılmış gerçeklikten büyük veriye, siber güvenlikten kuantuma kadar kritik teknolojiler için gerekli altyapıların tesis edilerek, nitelikli uzman kaynağının yetiştirilmesi için çalışmalar hızlandırılıyor.
#TeknolojiUzaktan eğitim süreci için geri sayım devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), üç haftalık uzaktan eğitim sürecinde, tüm öğretmenler tarafından canlı ders uygulamalarının gerçekleştirilebileceğini bildirdi. Peki, uzaktan eğitim ne zaman başlayacak? Üç hafta sürecek uzaktan eğitim nasıl olacak? İşte uzaktan eğitim süreci hakkında bilgiler...
#Uzaktan EğitimMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, milyonlarca kişinin merak ettiği konularla ilgili canlı yayında açıklama yaptı. Uzaktan eğitim çalışmaları hakkında bilgi veren Selçuk, "Canlı sınıfla ilgili imkanlarımızı başlangıca göre bu süreçte asgari 10-12 kat artırıyoruz." ifadelerini kullandı. Bakan Selçuk, "Erişimde fırsat adaleti olsun diye internet paketi olmayan çocuklarımıza destek olmak; bugün yine operatörlerden olumlu haber geldi. İki katına çıkarılıyor çocuklarımızın eğitimle ilgili kotaları. Bu anlamda da daha yeni gelişmeler olacak." diye konuştu. Selçuk, 21 Eylül'de okullar açılacak mı sorusuna da "Hiçbir çocuğumuzu ve öğretmenimizi riske atan bir karar imza atmayız. 21'inde belirli sınıflarda yüz yüze eğitimi başlatacağız. Salgının seyri itibariyle, sürekli değerlendirme söz konusu olduğu için biz bunu takip ediyoruz. Buna uygun olarak da durumumuzu dikkate alacağız." yanıtını verdi.
#Milli Eğitim Bakanı Ziya SelçukSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Yoğun ilgiyle karşılaştığımız Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'na önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. Kuracağımız 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi’nde, 50 bin özel yetenekli öğrencimize teknoloji eğitimleri vereceğiz. Geçen sene 550 bin katılımcıya hitap eden TEKNOFEST’in bu sene 1 milyonun üzerinde misafire ev sahipliği yapmasını bekliyoruz. Dün itibarıyla ziyaretçi sayısı 420 bine ulaştı. Beşeri sermaye noktasında, emsallerimize göre karşılaştırmalı bir üstünlüğümüz var. Sahip olduğumuz bu avantajı, en iyi şekilde değerlendireceğiz” açıklamasında bulundu.
#Son DakikaBu yıl üniversiteye adım atacak gençler, 2020’lerin ortalarında mezun olacak. Dolayısıyla o dönemde hangi mesleklerin yükseleceğini bilmekte fayda var. ABD’li kariyer ve iş danışmanlığı platformu Robert Half, 2020’lerin gözde mesleklerini sıralıyor. Özetle yazılım ve yeni yükselen işletme alanları öne çıkıyor.
#EğitimYÖK tarafından, Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında seçilen sekiz yeni üniversitenin proje protokollerinin de imzalandığı ‘Türkiye'nin Fırsat Penceresi: Türk Yükseköğretimi’ toplantısı Muş Alparslan Üniversitesi'nde düzenlendi.
#YökMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, lise öğrencilerinin hayatını önemli ölçüde değiştirecek olan yeni projelerini açıkladı. “Zamanın ruhu bizden başka bir şey yapmamızı istiyor” diyen Selçuk’un açıkladığı yeni sisteme göre ders saatleri azalıyor. 9’uncu sınıflarda 15-16 olan akademik ders sayısı 8’e, 12’nci sınıflarda 12-15 olan ders sayısı da 7’ye indirilecek. Öğrencilerin sosyal ve duygusal becerilerini geliştirmek için haftalık 5 saatlik zaman dilimleri planlanacak. Bakan Ziya Selçuk’un açıkladığı değişilikler 2020 yılının eylül ayından itibaren 9’uncu sınıftan başlayarak kademeli olarak uygulanacak. Fen, imam hatip, sosyal bilimler ve meslek liseleri de bu omurgada yapılandırılacak. Bakan Selçuk’un, Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen ‘Lisede Ne Yaptık?/Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı’nda açıkladığı yeniliklerin detayları şöyle:
#Milli Eğitim BakanıTürkiye de dahil tüm dünyada, son yıllarda adeta eğitimin temel direği haline getirilen ‘kodlama’ya güçlü bir eleştiri geldi. PISA patronu olarak bilinen OECD Eğitim Direktörü Andreas Schleicher, kodlamanın modasının çok büyük ihtimalle geçeceğini söyledi. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Schleicher, “Kodlama sadece bir teknik. Bunun yerine sayısal düşünme becerisi ve veri bilimini öne çıkarmalıyız” dedi.
#GazetehaberleriAydın Doğan Vakfı (ADV) tarafından nitelikli medya çalışanı yetişmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen 29. Genç İletişimciler Yarışması’nda dereceye giren öğrenciler, Yeditepe Üniversitesi’nde gerçekleştirilen törenle ödüllerini aldı.
#Aydın DoğanGelecekte iş dünyası beklediğiniz gibi bir yer olmayabilir. Hatta sadece birkaç yıl içinde sizden yeni beceri ve bilgiler beklenebilir. Artan iletişim olanakları, sayısallaşan dünya ve akıllı makinelerin yükselişi sektörleri dönüştürürken, geleceğin yeni nesil çalışanlarından beklenilenleri de kökünden değiştiriyor. Peki, 2020’lerde iş dünyasında hangi beceriler ortaya çıkacak? Bu değişime nasıl ayak uydurabiliriz? Cevap bu konuda hazırlanan en kapsamlı raporlardan biri olan ‘Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020’de. Phoenix Üniversitesi’ne bağlı olarak çalışmalarını yürüten Gelecek Enstitüsü’nün yakın zamanda yayınladığı ‘Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020’ raporunda önümüzdeki 10 yılda iş dünyasında belirleyici olacak 10 beceri ele alınıyor. IBM, Walt Disney, Electronic Arts gibi dünyanın alanlarında önde gelen şirketlerinin yanı sıra Stanford Üniversitesi uzmanlarının desteğiyle hazırlanan raporda, becerilerin değişmesine neden olan altı neden de sıralanıyor.
#İş Dünyası