Baş döndürücü bir yılı geride bırakıyoruz. Bu sene neler yaşadık diye bir tarama yaptım ortaya bu inanılmaz liste çıktı. Atladıklarım, unuttuklarım elbette vardır. Bazıları da yer darlığından sığmadı, eledim. Fakat 2023 henüz bitmiş sayılmaz. Ve bilirsiniz; magazinde 18 gün çok uzun bir süredir...
#MagazinMassachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) geliştirdikleri fiber kas projesiyle Science dergisine kapak olan Dr. Mehmet Kanık, ekibiyle birlikte omurilik hastalıklarının tedavisine odaklandıklarını belirterek, "Geliştirdiğimiz yapay kaslar ile omuriliğin esnekliğine uygun ve aktif olarak vücut ısısından aldığı enerji ile omuriliği destekleyecek kadar çok kuvvet üretecek bir implant tasarladık. Bu şekilde hastaların tekrar tekrar ameliyat olmalarını engellemek ve hayat kalitelerini maksimum hale getirip eski yaşantılarına kavuşmalarını sağlamaya çalışıyoruz." dedi.
#BilimMIT ’den Dr. Mehmet Kanık, doktora öğrencisi Sırma Örgüç ve Dr. Cem Taşan’ın ‘fiber temelli yapay kas’ makalesi, dünyanın saygın bilim dergilerinden Science’ın kapak konusu oldu. Hürriyet’e konuşan Dr. Kanık’a göre, yoğun araştırmalar sonucunda elde ettikleri yapay kaslar, insandakilere en çok benzeyenler arasında yer alıyor. Kanık, “Yapay kaslar, çok daha hafif ve verimli protezlerin yapılmasına imkân veriyor. Kendi ağırlığının 650 katını kaldırabilecek kadar güçlü. Yapay kas teknolojisi, bilim kurgu filmlerinde gördüklerimizi gerçek kılabilir” diyor.
#MITNAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖR ADAYI PROF. DR. ÖZER GÖKTEPE İHLAS HABER AJANSI (İHA) TRAKYA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜ ZİYARET ETTİ. ZİYARETTE İHA TRAKYA BÖLGE MÜDÜR MURAT CANDAN VE PERSONELLE SOHPET EDEN NKÜ REKTÖR ADAY PROF. DR. ÖZER GÖKTEPE REKTÖRLÜK SEÇİMİN DEĞERLENDİRDİ.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Göktepe ve bölüm başkanı eşi Prof. Dr. Fatma Göktepe olta ipinden yapay kas ürettiklerini açıkladı. Yapay kasların 5 yıl içerisinden insanlar üzerinden kullanılmaya başlanabileceğini açıklayan Göktepe çifti, insan kasından 117 kat daha fazla yük kaldırabilme gücüne sahip kas iplerinin insansı robot üretiminde, gelişmiş protezlerde, felçli hastalarda ve kalp rahatsızlıklarında kullanılmasının hedeflendiğini söyledi. Prof. Dr. Özer Göktepe, yapay kas konusunda dünyada 10 yıldır birçok bilim adamının çalışmalar yürüttüğünü söyledi.Özer Göktepe ayrıca "Kardiyolog arkadaşlarla konuştuğumuz zaman kalbe küçük bir hareket vermenin bile hayat kurtarıcı olduğunu söylediler. Bunu uygulayabildiğimiz takdirde pek çok ölümcül kalp hastalıklarının önüne geçme sansımız olacak" dedi. Mehmet YİRUN-DHA
#Doktor17 yaşındaki bir kızla kas yapılı kolları olan 3 farklı robot, bilek güreşine tutuştu ve üçü de yenildi.. Ancak bu yarışma, robotların, bir gün insan kol ve bacaklarının, hatta organlarının yerini alması yolunda büyük bir adım sayılıyor.
Bilim adamları, alkol ve hidrojen ile çalışan yüksek güçte yapay kas geliştirdiler. Geliştirilen yapay kasın, engelliler için gelişkin protez yapımında kullanılabilmesinin yanı sıra; askerler, astronotlar ve itfaiyeciler için büyük yenilikler getirmesi bekleniyor. Yapılan açıklamaya göre yapay kas, insan vücudunun sahip olduğundan yüz kat daha güçlü.
Avustralyalı bilim adamları, felç geçiren ya da ameliyattan sonra elini kullanamayanlar için, içinde yapay kas olan eldiven geliştirdiler. Science dergisinde yayımlanan habere göre, Wollongong Üniversitesi`nde görevli bilim adamları tarafından geliştirilen ve patenti alınan eldiven, felçli ya da elinden ameliyat olan hastaların iyileşmelerini hızlandıracak.
Son yıllarda özellikle okul öncesi dönemde yani 4-6 yaş arasında ve ilkokul çağında olan çocuklarda yapılan bilimsel çalışmalar “endişe verici” bir oranda okula başlamaya fiziksel olarak hazır olmadığını ortaya çıkardı. Buna göre çocukların hareket beceri düzeyleri tüm zamanların en düşük seviyesinde.
#Çocuklar Hareket EtmiyorBeslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#UzmanSon zamanlarda elektrolitler, sağlık ve spor dünyasında sıkça konuşulmaya başlandı. Mide rahatsızlıkları veya yoğun spor sonrası sıvı kaybı yaşayanlar için popüler hale gelen elektrolit takviyeleri, sosyal medya fenomenleri tarafından da tanıtılıyor. Ancak, bu ürünlerin ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Uzmanlar, elektrolit alımının bireylerin ihtiyaçlarına göre ayarlanması gerektiğini ve gereksiz takviyelerin sağlığa zarar verebileceğini belirtiyor. Peki elektrolitler ne sıklıkla nasıl kullanılmalı? Elektrolit seviyelerini dengelen doğal ürünler de var mı? Diyetisyen Melis Gülbaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) anasınıfı, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıflarda ilk kez uygulanacak yeni müfredatı kapsamında “beceri örgüsü” temelli ders kitapları, yeni eğitim-öğretim döneminde okutulmaya başlanacak. Kitaplarda, karekodlar içerisinde etkinlikler, animasyonlar, simülasyonlar, dijital tarih, artırılmış gerçeklik ve yapay zekayla desteklenmiş uygulamalara yer verilerek, öğrencilerin yardımcı kaynağa ihtiyaç duymadan öğrenmeleri hedeflendi.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), yeni eğitim-öğretim döneminde her kademenin ilk sınıfında uygulanacak "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamındaki yeni müfredat doğrultusunda hazırlanan "beceri örgüsü temelli" yeni ders kitaplarının yazım süreci tamamlandı. Yeni kitaplar, 9 Eylül'den itibaren sınıflarda olacak.
#Milli Eğitim Bakanlığı