Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2006 00:00
Laboratuvarlar Arası Karşılaştırmalar
EU MEDA Programı kapsamında Türkiye’de kalite alt yapısının desteklenmesi amacıyla yürütülen, Yeterlilik Testleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırmalar (YT-LAK) Projesi hakkında ayrıntılı bilgi http://www.quality-turkey.org/exc_tr/index_tr.htm adresinden elde edilebilir. Sektör Çalışma Grubu temsilcilikleri ve katılımcıları: Siyasi otorite (Sağlık Bakanlığı); TÜRKAK temsilcisi; TSE temsilcisi; Referans laboratuvarlar; Yeterlilik Testi sağlayıcıları; laboratuvarlar (üniversiteler, Sağlık Bakanlığı Hastaneleri-eğitim, hizmet, Sağlık Bakanlığı Sağlık Kuruluşları, vakıf hastaneleri, dal hastaneleri laboratuvarları ve özel laboratuvarlar ile diğer Sağlık Kuruluşları laboratuvarları); Türklab temsilcisi; TÜBİTAK temsilcisi; YT ve LAK Projesi temsilcisi; Tıbbi Laboratuvarlarla (Biyokimya ve Moleküler Teknikler, Mikrobiyoloji, Patoloji vb.) ilişkili derneklerin temsilcileri; YT Sağlayıcıları temsilcileri; Tıbbi laboratuvar analiz kiti ve cihaz üreticileri/firmaları.
Türkiye’deki tıbbi laboratuvarlarla ilişkili tüm bireylerin ve alan aktörlerinin görüş ve önerilerini sunabileceği, gelişmeleri izleyebileceği bir ilişki ağının oluşturulmasıdır. Çalışma grubunun görevleri arasında Referans laboratuvarların belirlenmesi; tıbbi laboratuvarlar arasında yeterlik testlerinin ve laboratuvarlar arası karşılaştırma programlarının yapılandırılması gibi konu başlıkları bulunuyor. Katılabilmek için (Diler
Aslan) daslan@pau.edu.tr ve dileraslan@ttnet.net.tr elektronik posta adreslerine "PT-ILC SWG’ye katılmak istiyorum" yazarak ileti gönderilebilir.
Su ürünleri kurultayı
"Su ürünleri stoklarımızın sürdürülebilirliği ve yaşam ortamlarının korunabilmesi amaçlı olarak geniş katılımlı, ulusal bir sempozyumda sorunların ve çözüm önerilerilerinin dile getirilmesi gereklidir. Bu amaçla bizlerin talebi; bunun en kısa bir sürede ilgili kurumlarca gerçekleştirilmesi yönündedir. En sonuncusu yaklaşık 15 sene önce toplanmış olan geniş katılımlı ve geniş tabanlı bir "SU ÜRÜNLERİ KURULTAYI" toplanmalı.
Bu kampanya Tarım Köyişleri Bakanlığı bünyesindeki Koruma Kontrol Genel Müdürlüğüne bir talep oluşturarak, "KURULTAYIN hayata geçirilmesini sağlamaya yönelik. 10 Mart 2006 tarihinde amatorbalikcilik@yahoogroups.com adresinde başlatılan kampanya kısa bir sürede internet üzerinden, fax ve elden katılımlar ile 1500 sayısına kadar ulaştı. Bu bireysel katılımların yanı sıra, birçok dernek, vakıf ve kooparatif bu oluşuma kurumsal olarak destek vermiş ve onlarcası da, destek vermek üzere yönetim kurullarını toplantıya çağırmıştır.
M. Levent Artüz www.artuz.comUrartu kültürü
Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu, 27 Mart 2006 Pazartesi günü saat 18:30'da TÜBA İstanbul Ofisinde (İTÜ Eski Maden Fakültesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu, Maçka-İstanbul, Tel 0212 219 1660) "Urartu Kültürü ve Ayanis Kazıları" konulu bir konferans verecek.
Ulusal Cerrahi Kongresi
Türk Cerrahi Derneği’nin 2 yılda bir düzenlediği Ulusal Cerrahi Kongresi’ 2006, 24-28 Mayıs 2006 tarihleri arasında yapılacak. Bu kongreye ülkemiz içinden 2200 civarında genel cerrahi ile ilgili hekim ve hemşireler katılmakta. Ayrıca yurt dışında genel cerrahinin önde gelen önemli isimleri davet edildi. Antalya Kemer Sungate Port Royal Hotel de gerçekleştirilecek Kongrede 14 davetli yabancı konuşmacı ile 100’ü aşkın ülkemiz bilim adamları genel cerrahideki gelişmeleri ve güncel konuları tartışacak. Özellikle bu kongrede Cerrahi Etik ve Deontoloji ile yeni TCK nın genel cerrahi bilim dalına yansımaları önemli hukuk adamlarının da katılımı ile işlenecek ve genç meslektaşlara mesajlar verilecek.
Gençler üretime!
ABD, bilimin ve teknolojinin en uç noktalarda zorlanarak üretildiği ülke.. Dünyayı egemenliği altına alma çabası bir kenara, bu ülkede bilimin gerçekten dal budak salması ve teknoloji üretimi için, en uç noktalarda araştırmalar teşvik ediliyor.
Yine dergimizde duyurmuştuk. Geçen yıl çöl koşullarında sürücüsüz, telsizle yönlendirilen araba üretimi yarışı düzenlenmişti.
Bu yarışmayı destekleyen Savunma Bakanlığı idi. Kuralları belirleniyor, zaman ve destek veriliyor, birincilere verilecek ödüller ilan ediliyor ve sonra da hodri meydan deniyor!..
İnsanının yaratıcılığını ve yeteneğini sonuna kadar zorluyor bu ülke.. Geçen yıl bu yarışmaya Amerika’dan bir de Türk araştırmacı katılmıştı.. Şüphesiz, Pentagon, buradan askeri teknolojiler geliştirmek için yararlanıyor..
Bu sayımızda size sunduğumuz "insan kasına benzer kollar geliştirme" yarışması da, benzer düşüncelerle düzenlendi. Spesifik olarak insan kası gibi hareket edecek yapay kas üretimini teşvik..
Bu tür araştırma yarışmalarına katılanların daha çok, diplama veya master tezleri için çalışan üniversite öğrencileri olduğunu görüyoruz..
Burada verdiğimiz sadece iki örnek.
Aransa, benzer yarışmalardan yüzlercesinin yapıldığını görürüz..
* * *
Sözü tabii ki ülkemize getirmek gerekir..
Biz henüz uçurtma yarışmalarının ötesine geçemedik!
Bir sıçrama yaptık ve TÜBİTAK iki yıldır üniversite öğrencileri arasında güneş arabaları yarışması düzenliyor..
Güzel tabii.
Fakat yetersiz; farklı konularda çok sayıda, ürün ve teknoloji geliştirmeye yönelik yarışmalar düzenlenebilir..
Hem TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) hem TÜBİTAK ve bütün üniversiteler, hepsi ayrı ayrı konularda, bir eşgüdüm içinde, üretime, öğrenerek yapmaya yönelik yarışmalar düzenlemelidir..
Böylece çok sayıda öğrencimiz, tam öğrenme çağında, yeni bir şeyler üretmeye kafa yoracak, aralarından pek çoğu yarının bilim ve teknoloji üreticileri olacak.
Bu öğrenciler, en azından, meslek seçimlerinde belki de kendilerini bulacaklar, üniversite çağında gerçekten araştırmacılığın dilini öğrenecekler ve tadını alacaklar, hayata atıldıklarında da çalıştıkları kuruma birikimleriyle ve meraklarıyla büyük bir zenginlik katacaklar..
Gelecek cumartesiye kadar sevgi ve dostlukla..
Editör