Paylaş
İnsan vücudunda en fazla bulunan doku olan iskelet kası dokusu hareket, duruş/postür, eklem stabilizasyonu ve ısı üretiminden sorumlu. İskelet kaslarının kendini onarması ve yenilenmesi vücudun kök hücrelerine bağlı. Musküler Distrofi gibi genetik bozukluklarda ya da travmalar gibi akut veya kronik durumlarda kasların kendini yenileme fonksiyonu sekteye uğruyor.
Son zamanlarda araştırmacılar laboratuvar ortamında kök hücreden kas üretmeyi başardılar. Bu başarı, Musküler Distrofi hastaları için doku replasman tekniklerinin ve diğer tedavilerin gelişimini hızlandıracak bir gelişme. Yapay iskelet kası üretimi hastalık süreçlerini incelemek, tetkiklerle tedaviye aday olan kişileri belirlemek ve doku replasmanını mümkün kılmak açısından çok önemli.
Araştırma kapsamında bir organın kısmi olarak üretilmesine olanak tanıyan, kök hücre kaynaklı 3D doku kültürleri kullanılarak organ-benzeri sistemler oluşturuldu. Bu sistemler, ilaç geliştirme çalışmaları ve rejeneratif tıp açısından ilerlemeler kaydedilmesine imkân verecek.
Araştırma ekibince söz konusu çalışma kapsamında üretilen yapay doku için Duchenne, Limb-girdle ve Konjenital Muscular Dystrophy hastalarından sağlıklı ve sağlıksız kök hücreler alındı. Ve yetişkin bir insandaki tüm hücre tiplerini üretebilen ve laboratuvar ortamında geliştirilebilen pluripotent kök hücreden 3D yapay iskelet kas dokusu üretildi.
Dr. Francesco Saverio yaptıkları çalışmanın “laboratuvarda kişiye özel mini kaslar” üretilmesine imkân tanıdığını ve bu yapay kasların bazı ağır kas hastalıklarının en belirgin özelliklerini yansıtabildiğini belirtiyor. Dr. Saverio, ekibinin kullandığı kök hücre teknolojisinin “laboratuvar ortamında sayısız kas hücresi üretilmesine imkân tanıdığını ve üretilen hücrelerin, elde edilmesi çok güç olan motor nöron gibi diğer hücre türleri ile birleştirilebildiğini” belirtiyor. Motor nöron hücreleri, bilindiği gibi, beyinde ve omurilikte bulunan, içerdikleri sinir lifleri sayesinde kaslara ve salgı bezlerine bağlanan nitelikli hücreler.
Araştırmacılar, elde ettikleri bulguların hastalıkların modellenmesine, onarıcı tıbba ve tedavilerin geliştirilmesine yönelik olarak iskelet kası için organ-benzeri bir platformun temelini attığını bildiriyorlar. Ekip, bulguların kişiye özel tedavi olanaklarına ve doku nakli için yapay kas üretimine kapı açacağına inanıyor; “Bulgularımız, tedavileri kişiye özel şekilde ve çeşitli hücre tipleri üzerinde eş zamanlı olarak sınama olanağı sağlayarak, tedavisi olmayan Musküler Distrofi türleri için terapi yöntemleri geliştirmeyi kolaylaştıracaktır.” diyor.
Tıp alanındaki bu sevindirici gelişmelerin yakın bir gelecekte kas hastalıklarına çare olmasını yürekten diliyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
NOT: Bu yazı için Muscular Dystrophy News Today dergisinde 30 Mayıs 2018 tarihinde
yayımlanan “Artificial Muscles May Lead to Personalized Treatments for MD, Study Suggests (Yapay Kaslar Musculer Dystrophy’liler İçin Kişiselleştirilmiş Tedavi Olanakları sunabilir) başlıklı makaleden yararlanılmıştır.
Paylaş