En lezzetli tencere yemeklerinden olan, kırmızı et ile arpacık soğanın muhteşem uyumunu yansıtan yahni Türk mutfak kültüründe önemli bir yere sahip. Yahninin nasıl yapıldığını bilmeyen vatandaşlar ise, en güzel yahniyi yapmak için yahni tarifini ve malzemelerini araştırıyor. Peki, yahni nasıl yapılır?
#Yahni Nasıl Yapılır?Kurban Bayramı'nda farklı tarifler sofralara lezzet katacak. Bu tariflerden biri de yahni. Patates, soğan ve sarımsakla tadını katlayan nefis tarif her çatalda ayrı keyif verecek. Peki yahni nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte bayram sofralarını şölene dönüştürecek yahni tarifi... Şimdiden afiyet olsun...
#Yahni TarifiYazın son demlerinde tezgâhlardaki erik çeşitleri de arttı. Anjelika, mürdüm, mirabelle... Kekten tarta, crumble’dan pestile erikler içine girdiği her şeyin lezzetini katlıyor. Yahnilere de çok yakışan bu nefis meyveyle Uzakdoğu usulü bir sos yapıp tavuk yemeklerinin veya böreklerin yanında sunabilirsiniz.
#ErikBugünlerde doğa tüm renklerini sergiliyor, kartpostalı andıran görüntüler veriyor… Bir yandan kara kış kapımızda. Güzün son günlerini değerlendirmek için önümüzde üç buçuk günlük bir tatil fırsatı var. Tarih yaklaşırken plan yapmanız kolay olsun diye jürimize 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda “Nereye gitmeli, ne yapmalı” diye sorduk ve 10 adresi sıraladık.
#HürriyetŞöyle bir yemek tarifi düşünün: “Et kullanılır. Su hazırlayın. İnce çekilmiş tuz, kurutulmuş arpa kekleri, soğan, arpacık soğan ve süt ekleyin. Pırasa ve sarımsağı ezin ve ekleyin.” Miktarlar yok, nasıl pişirileceği yok ama daha da önemlisi tarifin sahibi şefe danışma şansınız yok. Çünkü şef 4000 yıl kadar önce ölmüş…
#Tuh'uBu güzel kasabada evlerin zemin katları eskiden zeytin ve zeytinyağı deposu olarak kullanılırmış. Hala her yerde zeytinin izleri var. Zeytinyağı Ayvalık mutfağını zarifçe ele geçirmiş sanki. Tarihiyle ve yörenin coğrafi özellikleriyle şekillenen bu mutfak, Akdeniz mutfak kültürünü çok iyi yansıtıyor. İşte benim bu şirin kasabadaki favori mekânlarım. Yolunuz düşerse uğramadan geçmemeniz gereken adresler... Hatta bana sorarsanız sadece bu lezzetler için bile Ayvalık’a gitmeye değer.
#AyvalıkBizde enfes taskebabı, Macaristan’da gulaş, Fransa’da boeuf bourguignon… Dünya mutfaklarının ortak lezzeti o: Yahni. Fatih Sultan Mehmet’in favorisi ‘zırba yahnisi’nden ünlü şef Gordon Ramsey’nin safranlı bouillabaisse’ine bu konuda gelmiş geçmiş en ünlü tabakları tanıyalım.
#Yahni