İstanbul’da barajların ortalama doluluk oranının yüzde 75’in üzerinde olmasına rağmen, İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa, İstanbul’da bu ay günlük su tüketiminin rekor kırdığına dikkat çekti. Su tasarrufu çağrısında bulunan Dr. Başa, aşırı su tüketimi nedeniyle susuzluğun her an kapıda olabileceğini hatırlattı.
#IstanbulBirleşik Arap Emirlikleri (BAE) resmi ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik eden Emine Erdoğan, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Forumu’na katıldı. "Herkesin bütün iyi niyetiyle nesiller arası adaleti sağlamak, çocuklara yaşanabilir bir dünya bırakmak için mücadele ettiğini" ifade eden Emine Erdoğan, “Ancak ne yazık ki bugün dünyada çok fazla acı, kanayan yara ve acil çözüm bekleyen mesele var. Gazze’deki soykırımı insanlık adına durduramazsak, Ukrayna’dan Yemen’e ve Afrika’ya dek, çatışma ve açlık sorunlarında ortak hareket edemezsek, hep sözünü ettiğimiz daha yaşanabilir bir dünyaya nasıl ulaşabiliriz?" diye konuştu.
#Emine ErdoğanTarım ve Orman Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sanayide su kullanımını yüzde 50 düşürmeyi hedefleyen işbirliği protokolüne imza attı. Endüstriyel Su Verimliliği Eylem Planı ile 152 adet sektörel su verimliliği rehberi hazırlandı. Plana göre rehbere uyulursa sektörlerde su tüketimi yüzde 37 ila yüzde 52 arasında azalacak.
#Tarım Ve Orman BakanlığıWWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü iş birliği ve QNB Finansbank finansal desteği ile yürüttüğü ‘Doğa Öncüleri Gençlik Programı’ kapsamında doğal hayatı korumak için hazırlanan projeler Ulusal Gençlik Konferansı’nda tanıtıldı.
#WWF-TürkiyeDünya genelinde etkili olan aşırı sıcak hava kuraklık tehlikesini de beraberinde getirdi. Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranları son 10 yılın en düşük seviyesinde; yüzde 28.65. Meteoroloji verilerine göre önümüzdeki 15 gün İstanbul ve çevresi 8 ile 15 kg arası bir yağış alacak ama bu çok az. Bu da demek oluyor ki- asıl yağışlara kavuşana kadar- barajlar hızla boşalmaya devam edecek. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’e göre acil önlem alınmaz ise eylül sonu ekim gibi musluktan su değil hava akmaya başlayacak.
#KuraklıkAnkara, Avrupa’dan Çin’e kadar bölgedeki ilk ve tek özel sektör lityum demir fosfat bazlı pil hücresi üretim tesisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’nin önümüzdeki hafta açacağı fabrika, 100 bin metrekarelik alanda faaliyet gösterecek. Tesise 2025’e kadar 272 milyon dolarlık yatırım yapılması planlanıyor.
#EnerjiTürkiye'nin en büyük doğal tatlı su göllerinden Eğirdir ve Beyşehir göllerindeki su seviyesi, kritik seviye olarak belirtilen kotların altına indi. Eğirdir Gölü'nde 11 santim, Beyşehir'de 14 santim kritik su seviyesinin altına inildiğini belirten Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, özel hükümleri içeren yasalara göre iki gölden bir damla dahi su alınamayacağını söyledi.
#Tatlı SuAnkara Kent Konseyi(AKK) 5. Olağan Genel Kurulu, dün çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Genel kurulda, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında 100+ tavsiye kararı da alındı. AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara’dan milletvekili adayı olan isimlere, “Kentimiz gelişmeyi, büyümeyi, 100. Yılda ayağa kalkmayı beklemektedir” çağrısı yaptı.
#Ankara Kent KonseyiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Uzmanlık dallarına göre oluşturduğumuz 13 grup, bilim insanlarımızın öncülüğünde çalışmalar yapacak. Kurullarımızda jeolojiden jeofiziğe, şehir bölge planlamadan inşaat mühendisliğine, mimarlıktan tarihe, hukuktan sosyolojiye, iktisattan afet yönetimine kadar birçok alanda bilim insanlarımız yer alıyor. Sadece bu deprem değil, bundan sonra ülkede oluşabilecek tüm risklere karşı bir kalkan oluşturacağız. Çalışma gruplarının görev alanları belli oldu" dedi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Uzmanlık dallarına göre oluşturduğumuz 13 grup, bilim insanlarımızın öncülüğünde çalışmalar yapacak. Kurullarımızda jeolojiden jeofiziğe, şehir bölge planlamadan inşaat mühendisliğine, mimarlıktan tarihe, hukuktan sosyolojiye, iktisattan afet yönetimine kadar birçok alanda bilim insanlarımız yer alıyor. Sadece bu deprem değil, bundan sonra ülkede oluşabilecek tüm risklere karşı bir kalkan oluşturacağız. Çalışma gruplarının görev alanları belli oldu" dedi.
#Murat KurumCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Vatanseverliğin, ülkemizin bir damla suyuna dahi sahip çıkmak olduğuna inanan ve gelecek nesillerimizin bir bardak suya muhtaç kalmaması için bugünden çalışan bütün duyarlı insanlarımıza çağrıda bulunuyorum; ‘Türkiye Yüzyılı'na bir damla da siz olun. 'Su vatandır' inancıyla ve bir seferberlik ruhuyla geleceğimize birlikte sahip çıkalım" dedi.
#Ankaraİstanbul’un Oruçoğlu Köyü’nde yüzlerce yıllık tariflerle, başta coğrafi işaretli bal sirkesi olmak üzere çeşitli sirkeler üreten Fatma Teyze’nin ilham verici hikâyesini dinlemeye gittim. Şile civarında olunca Yeryüzü Pazarı da Casa Lavanda da uğranacaklar listemize eklendi. Lezzet dolu bir günü ‘doya doya’ yaşadım.
#SeyahatKuraklık korkusu yaşayan İstanbul'da son kar yağışları yüzleri güldürdü. Şehrin su ihtiyacını karşılayan 10 barajın sekizinde doluluk yüzde 95'in üstüne yükseldi. Ancak bu kez de 'barajların taşma ihtimali' ortaya çıktı. Peki İstanbul'da 'baraj taşkını' olabilir mi? İşte uzmanının ağzından şehrin su karnesi ve barajların akıbeti...
#Baraj Doluluk OranlarıSon iki yılda kuraklığa yenik düşen İstanbul barajları, Ocak ve Şubat aylarında gelen yağışlarla adeta taşma seviyesine geldi. Peki 2020 ve 2021’de barajların sürekli can çekiştiğini düşünürsek, bugünkü durumu nasıl yorumlamak gerekiyor? Biraz olsun nefes aldıran bir sürecin içinde miyiz yoksa tehlike hâlâ devam ediyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KuraklıkSadece insanlar için değil, cümle canlı için su ve gıda en yaşamsal iki ihtiyaç. Yıllardır bu konularda başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uzmanlardan uyarılar geliyordu. Uyarılar artık gerçeğe dönüştü. Dünya her iki sorunu da oldukça yıkıcı bir şekilde yaşamaya başladı. Türkiye mi? Henüz iş işten geçmiş değil ama tehlike bizim de kapımızda.
#SusuzlukTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 28 büyükşehir belediyesi ve 46 il belediyesinin verisinden yapılan hesaplamaya göre, kayıp su oranının yüzde 35,4 olduğunu belirterek, "Bunu 2028 yılına kadar yüzde 30, 2033 yılına kadar ise yüzde 25 düzeyine indirmeyi hedefliyoruz" dedi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTrakya'da, kirliliğiyle gündemde olan Ergene Nehri'nin önemli kollarından Çorlu Deresi, son günlerde endüstriyel atıklarla simsiyah akmaya başladı. Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, bölgede muazzam endüstriyel faaliyet olduğunu belirterek, "Bu da doğal olarak Ergene Nehri'ni besleyen dereler üzerinden atık su kirliliğini oluşturmaya devam ediyor. Yüzeysel suların bu kadar kirlendiği başka bölge yok, Ergene Havzası dışında" ifadelerini kullandı
#Haberİstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, İstanbul'da geçen ay yağan karın barajların doluluğuna etkisinin fazla olmayacağını belirterek, “Her durumda su tasarrufu yapmamız gerekiyor. Barajları yüzde 100 doluluğa ulaştıramazsak yağışlı da geçse, kurak da geçse bu kadar nüfusun toplandığı büyük kentlerde suyu yetiştirmemiz mümkün değil” diye konuştu.
#Baraj