CPM Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son günlerde yerli yazılım sektörüyle ilgili açıklamaları sonrası Türk sanayisinin önde gelen firmalarının yerli yazılım konusunda hızlı davranmaya başladığını bildirdi.
#YazılımYabancı yazılımlar Türkiye’deki şirketlere ambargo uygulamak isterken, Sistem 9’un Türk mühendisleri tarafından geliştirilen “S9Vision DS” yazılımının kullanımı 2018 yılının başında 18 ülkeye yayıldı. Türkiye’nin güçlü bir yazılım gücüne sahip olduğunu vurgulayan Sistem 9 Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaan Akın, “Hükümetimiz yerli yazılımlara destek verip, kullanımı teşvik etmeli” diyor.
#YazılımGüçlü ekonomisi ve demokrasisine yönelik darbe girişimine karşı sağlam duruşuyla tüm dünyanın dikkatini çeken Türkiye’nin, uluslararası siber saldırılara açık olduğunu belirten CPM Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut, “Yazılım alanında çok dikkatli olmalıyız. Yabancı yazılım kullanmak şirketlerin yatak odasına yabancı birini sokmak gibidir” dedi.
#Recep PalamutKOCAELİ Sanayi Odası’nın Meclis Toplantısı’na konuk konuşmacı olarak katılan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hasan Canpolat, Türk Savunma Sanayii’nin omurgasını oluşturan kuruluşları bünyelerine yer aldığını, ellerindeki çok büyük mühendislik yeteneklerini sanayicilerle üretime dönüştürebileceklerini söyledi. Canpolat telefon dinlemeleri ile ilgili yabancı bir firmadan hizmet alındığında "Dinleniyor muyuz?" diye bir şey sorulmaması gerektiğini, bunun yabancı firmayla iş yapmanın doğal sonucu olduğunu bildirdi.
#AselsanHürriyet Ankara’nın ‘KENT SOHBETLERİ’ne konuk olan Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, Ankara trafiğinde kamu servisleri için dikkat çeken bir öneride bulunarak, “Yakın konumlardaki kamu kurumlarının servis optimizasyonlarını yaparak, Ankara’nın trafik sorununu çözebiliriz” dedi. Küçükpehlivan, geliştirdikleri yazılımı anlattı.
#Kent SohbetleriYoğun bir sınav maratonunun ardından hak ederek üniversiteyi kazanan tüm gençlerimiz, çıkacakları bu yeni yolun heyecanını yaşıyorlar. Bizler de eğitimciler olarak her yıl aynı şevk ve heyecanla öğrencilerimizi üniversitelerimizde ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Öncelikle tüm öğrencilerimizin öğrenim hayatlarını kesintisiz bir şekilde, başarıyla tamamlamalarını diliyorum. Hem Ege Üniversitesi Rektörü, hem de bir ağabeyleri olarak tüm üniversite öğrencilerine bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
#Konuk YazarYapay zekânın gelecekte birçok sektörde işgücünü azaltması bekleniyor ancak önce bu zekâyı geliştirecek bir mühedislik gücüne ihtiyacı var. Son dönemin popüler mesleklerinden yapay zekâ mühendisliği için ciddi bir matematik ve istatistik bilgisi gerekli. Gelecekte çok ihtiyaç duyulacak mesleklerden birisi olması beklenen yapay zekâ mühendisliğinde aylık ortalama kazançlar ise yaklaşık 47 bin TL’den başlarken 120 bin TL’lere kadar çıkıyor.
#Yapay ZekâTicaret Bakanı Ömer Bolat "230 milyar dolar milli gelirden 1 trilyon 200 milyar dolara yükseldik, kişi başı 3 bin 600 dolar milli gelirden de 13 bin 300 dolara yükselmiştir. Bu yıl sonunda 14 bin hatta 15 bin dolarlık kişi başı milli gelire ulaşabileceğiz" dedi.
#Ticaret BakanıDolandırıcılar internette, sokakta kol geziyor. Telefonlarımız hiç susmuyor, bilmediğimiz numaralardan birileri arayıp bizi bir şeylere ikna etmeye çalışıyor. ‘Fırsatlar’, ‘kârlı yatırımlar’ gırla gidiyor! Haberler dolandırılan insanların hikâyeleriyle dolu. İzlerken “Ama bu da yapılmaz ki” diyoruz. Fakat inanın öyle yöntemler uyguluyor ki dolandırıcılar, bir anda kendinizi paranızı kaptırmış halde buluyorsunuz. Nereden mi biliyorum, çünkü ben de dolandırıldım! Yaşadığım şoku atlatır atlatmaz da işin uzmanlarına kendimizi nasıl koruyacağımızı sordum.
#Necla BayraktarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin gelişimini süreç odaklı takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla geçen yıl başlatılan "ülke genelinde ortak sınav" uygulamasını bu yıl daha kapsamlı şekilde yapma kararı aldı.
#Ortak SınavGelişen teknoloji yazılımcı ihtiyacını da arttırdı. Türkiye’de yazılımcı sayısı 300 bin adedi aşarken, mesleğe başlamak için önce iyi bir eğitim almak şart. Eğitimin ardından bir uzmanlık alanı ve sürekli öğrenme isteği gerekli. Sektöre yeni başlayan bir yazılımcı yaklaşık 35 bin TL aylık gelire sahip olurken, deneyim ve kabiliyetler artıkça gelir 100 bin TL’lere çıkarabiliyor. Sektörün en önemli avantajı ise yurtdışında iş olanağı ve yabancı para cinsinden kazanç elde etmek.
#Yazılımİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göreve geldiğinden beri ‘şehir eşkıyası’ diye tabir ettikleri organize suç örgütleri ile ilgili tüm Türkiye'de olduğu gibi Van’da da bunlara göz açtırmadıklarını belirterek, “İçişleri ailesi olarak buradayız. Devletin ve milletin iradesinden daha güçlü bir irade yok olamaz. Halen böyle olduğunu bilip de böbürlenen, kibirlenen bir eşkıya varsa bize söyleyin” dedi.
#Ali YerlikayaZonguldak'ın Ereğli ilçesinde bir firmanın asitleme fabrikası açılış törenine katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “21 yıl önce yüzde 0,55’ti dünya mal ihracatındaki payımız. Geçen yılın sonunda bunu 1,08’e yükselttik. İnşallah 2028 hedefimiz yüzde 1,30’a ulaşmak. Hizmetler ihracatında dünyadaki payımız yüzde 0,80 civarındaydı, Şu anda yüzde 1,30 civarındayız. Bunları ne kadar yükseltirsek dünya ticaretindeki payımız artacak. Orta vadeli program başarıyla ilerliyor” dedi.
#Ömer Bolat