Yabancı Yatırımcılar haberleri sayfasında Yabancı Yatırımcılar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5167 Yabancı Yatırımcılar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ABD, Çin, Hindistan, Katar, İran gibi 54 ülkenin tarafı olduğu Singapur Konvansiyonu’nun devreye girmesi ve ‘paket program arabuluculuk’ modeli ile Türkiye, yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi haline gelmeyi hedefliyor.
#GaazetehaberleriYurt dışında yerleşik kişiler geçen hafta yaklaşık son üç yılın en güçlü hisse senedi ve Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alımını yaparken, analistler, söz konusu varlıklara gösterilen talepte ekonomi yönetiminin attığı normalleşme adımlarının önemi rol oynadığını ifade ediyor.
#Türkiye Cumhuriyet Merkez BankasıYabancı yatırımcıların sık sık kapısını çalarak ‘Nereye yatırım yapalım’ dediğini anlatan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Suma Chakrabarti, “Yabancılar sorduğu zaman ‘Param olsaydı kesinlikle Türkiye’ye yatırım’ diyorum. Türkiye’ye güveniyoruz” şeklinde konuştu.
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Belarus Başbakan Yardımcısı Igor lyashenko, Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde Azeri-Türkiye Üretim Birliği (ATÜB) tarafından kurulan traktör fabrikasını ziyaret etti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bu ve bunun gibi yurt dışı yatırımların Türkiye'de artmasını diliyoruz. Burada bu yatırım yapılırken her türlü kolaylığı sağladık. Bundan sonra da gerek Belarus gerek Azerbaycan gerekse diğer yabancı yatırımcılar için her türlü kolaylığı sağlarız" açıklamasında bulundu.
#Bekir PakdemirliÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü bu aralar Türkiye’ye gelen yatırımcıların yatırım hedefleri nedeniyle çok meşgul. “Tüm zamanların en iyi yazını geçiriyoruz” diyen Ünlü, yıl sonuna kadar Türkiye’ye gelen yabancı yatırımın 10 milyar doları aşacağı görüşünde.
#Yabancı YatırımcılarBAŞBAKANLIK Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington seyahati vesilesiyle düzenledikleri “CEO’lar Zirvesi”nin modertatörlüğünü yaparken Hyperloop Transportation Technologies CEO’su Dirk Ahlborn’a söz verdi.
#Yabancı YatırımYurt dışında yerleşiklerin Türkiye'deki doğrudan yatırımları ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artışla 1,7 milyar dolara ulaştı. Ocak-mart döneminde en yüksek sermaye yatırımı 939 milyon dolarla İspanya'dan geldi.
#Doğrudan YatırımUluslararası denetim şirketi PKF’nin yabancı yatırımların başarı ve başarısızlığının altında yatan nedenleri incelediği araştırmasına göre, Türkiye’de en çok kültürel, yönetsel ve politik uyum sağlayan Amerikalı, Alman ve İngiliz şirketler başarılı oluyor. En başarısızlar, Rus, Avusturyalı ve Fransız yatırımcılar.
#Yabancı YatırımBİRLEŞMİŞ Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından her yıl hazırlanan ve tüm dünyada eşzamanlı olarak duyurulan Dünya Yatırım Raporu açıklandı. 201 ülkeye ilişkin uluslararası doğrudan yatırım trendlerini analiz eden rapora göre 2013 yılında 1.47 trilyon dolar olan Uluslararası Doğrudan Yatırımlar (UDY), geçen yıl yüzde 16 düşüşle 1.23 trilyon dolar olarak gerçekleşti.
#TürkiyeKur korumalı mevduattan ayrılan ciddi bir tasarruf var. Döviz kurlarının yatay seyretmesi nedeniyle uzun süredir çok düşük bir prim söz konusu. Altın fiyatları Trump’ın seçim zaferi sonrası önemli bir güç kaybına uğradı. Enflasyon sorunu ciddiyetini korusa da 2025 yılı için faiz indirim beklentileri öne çıkmaya başladı. Önümüzdeki hafta TCMB faiz kararı var. TCMB’nin bir yandan enflasyon hedefini yükseltirken diğer yandan faiz indirimi yapması beklenmiyor. Dolayısıyla bu dönemde Borsa İstanbul’a ilginin sürmesi olası.
#TCMBUzun süredir satış baskısı altında olan BIST 100 endeksi, Trump’ın yeniden başkan seçilmesiyle birlikte hareketlendi. Trump’ın temkinli yaklaşılması gereken ‘barış getireceğim’ açıklamalarının gerçekleşmesi durumunda, Türkiye ekonomisi ve piyasaları olumlu etkilenecektir. Borsanın bu beklentiyi fiyatlamaya başladığını söylemek yerinde olacak. Ancak endekste bu yükselişin sürmesi için 9 bin 300 puan seviyesinin üzerinde kalınması gerekiyor.
#BIST 100 EndeksiBorsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulFaiz indirimlerinin etkisiyle dış piyasada iyimserlik sürüyor. Avrupa tarafında gelişmeler beklendiği seyirde devam ederken, ABD için aynı şeyi söylemek zor. ABD tahvil faizlerinde yükseliş, dolarda değerlenme, Euro’da ise zayıflama korunuyor. Altın fiyatlarında ise ralli yeni zirve denemelerine devam ediyor. Dış piyasaların bu dönem için yumuşak karnı Ortadoğu. O yöndeki gelişmelere altın ve petrol fiyatları dışında duyarlılık zayıfladı. Borsalarda devam eden çıkış trendleriyle dışarıda bahar havası korunuyor.
#FAİZ İndirimiBorsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuBIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün yüzde 20’yi geçmesi nedeniyle karamsar hava olarak tanımlanan “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Bir nevi makas değişimi gibi. Fakat cuma günü tekrar 9.000 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla bu bölgeden çıkılmış oldu. 9.000 bu açıdan önemli. Henüz yükseliş için bir güç görülmese de jeopolitik gelişmeler, yüksek faize bağlı yatırımcı ilgisinin azalması gibi nedenlerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan, cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görülebilir.
#BIST100 EndeksiAVRUPA İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Finansal Kurumlar Yönetici Direktörü Francis Malige, Türk bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısını koruduğunu belirterek, bankaların karlılıklarında dalgalanma görülse de bu konuda endişeli olmadığını belirtti.
#AVRUPA İmar Ve Kalkınma BankasıABD Merkez Bankası’nın (Fed) 50 puanlık faiz indirimi piyasalara moral verdi. Beklenti 25 baz puandı. Borsalarda yükseliş, tahvil faizlerinde düşüş, dolarda zayıflama, Euro’da değer kazanımı, altın ve gümüş gibi kıymetli madenler ile petrol ve emtia fiyatlarında çıkış görüldü. ABD ve Almanya borsalarında zirveler test edildi. Fed faiz indiriminin Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülke piyasalarına olumlu yansıyacağına dair değerlendirmeler de gelmeye başladı.
#ABDTCMB verilerine göre 29 Ağustos ile biten haftada yabancı yatırımcılar 682 milyon dolarlık tahvil bono alırken hisse senetlerinde 19 milyon dolarlık satış yaptılar. Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu artırması olumlu karşılanmakla birlikte piyasalar üzerindeki etkileri sınırlı kalabilir. Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor.
#EnflasyonCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ın (2025-2027) tanıtım toplantısında açıklamalarda bulunuyor. OVP'de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,5'e, 2025'te yüzde 17.5'e, 2026 yılında da yüzde 9.7 ile tek haneye, 2027 yılında yüzde 7'ye düşmesi bekleniyor.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ın (2025-2027) tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu. OVP'de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,5'e, 2025'te yüzde 17.5'e, 2026 yılında da yüzde 9.7 ile tek haneye, 2027 yılında yüzde 7'ye düşmesi bekleniyor.
#Mehmet ŞimşekTürkiye'nin enerji alanında yaptığı atılımlar ve keşifler istatistiklere olumlu yansıdı, ham petrol ve doğal gaz çıkarım endeksi haziranda 147,8 ile rekor seviyeye ulaştı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise Türkiye'nin kendi doğalgazını ihraç edebilen bir ülke haline geldiğini açıkladı.
#PetrolFed toplantısı sonrası yapılan açıklamalar ile Ortadoğu’da yaşanan gerginlik yatırımcılara altının ‘güvenli liman’ özelliğini tekrar hatırlattı. Altında mevcut parametrelerin çıkışı desteklediği görülüyor. İç piyasalarda da altının gram/TL fiyatında 2.643 seviyesi geçilirse tırmanış güçlenebilir. Genel tabloya bakıldığında çıkış hareketlerinin gücünü koruduğunu söylemek mümkün.
#AltınTürkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, sigorta sektörünün son yıllarda yakaladığı olumlu seyrini 2024 yılının ilk yarısında da sürdürdüğünü belirterek, "Özellikle son 1 yılda regülatör kurumumuz SEDDK'nın liderliğinde yapılan yönetmelik ve düzenlemelerle özkaynakları ve sermayesi daha da güçlenen sektörümüz istikrarlı büyümesini sürdürüyor." dedi.
#Uğur GülenMoody’s’in not artırımı geride kaldı, şimdi iç piyasaların yeni bir beklentiye ihtiyacı var. Gündem bulmakta zorlanan borsadaki düşüşün bir nedeni de kâr satışları. Öte yandan para girişlerinin azalması ve dış borsalardaki satıcılı seyir de düşüşe katkı yapıyor. Yabancı yatırımcı ise borsada bir hamle yapmak için banka bilançolarını görmek istiyor olabilir.
#Borsa İstanbulPiyasalarda olumlu fiyatlamaya konu olan Moody’s’in kredi not artırımı geldi. Bu artışı ekonomik programın sonuçlarından biri olarak görmek gerekir. 11 yıl sonra ve ilk defa iki kademe birden gelen artışın piyasalara olumlu yansımaları beklenebilir. Moody’s, S&P ve Fitch gibi en önemli reyting şirketlerine göre Türkiye halen yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunuyor. Ancak bu trend devam ederse Türkiye bu açığı hızla kapatabilir.
#Borsa İstanbulOlumlu haber akışları piyasada iyimserliği artırdı. Türkiye’ye sıcak para girişi devam ediyor. Şimdi dikkatler Moody’s’e çevrilmiş durumda. 19 Temmuz’da Moody’s Türkiye’nin kredi notu konusundaki görüşlerini açıklayacak. Piyasanın beklentisi, Türkiye’nin kredi notunun artması. İki kademe birden artış bekleyenler de az değil.
#Moody’SNisan ve mayıs aylarındaki güçlü yükselişlerin ardından kâr realizasyonların etkisiyle gerileyen Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, dalgalı seyrine devam ediyor. Bir aydır 10 bin 300 ila 10 bin 800 arasında dalgalanan endeks, son iki günde yeniden 11 bin puanı aştı. Dün ise 11 bin 113 puanı test ederek yeni rekorunu kırdı. Borsadaki seyre yönelik öngörülerini Hürriyet’e anlatan uzmanlara göre, endeks 11 bin puan seviyesinde kalırsa gelecek hafta yeni zirve seviyeler görülebilir.
#BorsaBYD’nin Türkiye ile yatırım anlaşması imzalamasının domino etkisi yaratması bekleniyor. BYD’nin yıllık tahmini 3-4 milyar dolarlık ciro sağlayabileceğini belirten TAYSAD Başkanı Albert Saydam, “Anlaşma, birçok markanın soru işaretlerini ortadan kaldırdı. Diğer Çinli markalar için tetikleyici etki yapar” dedi. Bu arada, dev anlaşmanın daha imzası kurumadan Manisa’daki depolar ‘BYD fabrikasına yakın’ ibaresiyle ilanlara çıkmaya başladı.
#BYDSon bir yıldır uygulanan ekonomik programın hedefleri gerçekleştikçe piyasanın güveni de artmaya başladı. Ekonomi yönetimi enflasyonda “Mayıs ayına kadar zirve, yılın ikinci yarısı için ise düşüş” yönlü bir takvim veriyordu. Bunun ilk adımı atıldı, temmuz ve ağustos sonrası baz etkisiyle düşüşün hız kazanması bekleniyor. Dezenflasyon sürecinin başlamış olmasının verdiği rahatlama ile piyasa bozucu olumsuz bir haber akışı olmadığı taktirde Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu etki sürebilir.
#TCMB