84 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, ‘yaşayan en yenilikçi 20 çocuk cerrahı’ listesinde yer alıyordu. Karaciğer nakillerinde ilkleri gerçekleştiren Prof. Dr. Kalayoğlu, bugüne kadar 1500’ün üzerinde organ nakli yapmıştı.
#Münci KalayoğluABD üniversitelerindeki Filistin gösterilerinde gerilim yükseldi. New York’ta Columbia Üniversitesi’nin ana binasını işgal eden öğrencilere polis önceki gece baskın düzenledi. Los Angeles’taki UCLA Üniversitesi’nde ise İsrail ve Filistin taraftarları birbirine girdi.
#ABDModern yaşam tarzı günde üç öğün yemek yemeye göre tasarlanmıştır. Kahvaltı günün en önemli öğünü olarak biliniyor, işyerlerinde öğle yemeği molaları veriliyor, sosyal ve aile yaşantısı ise akşam yemekleri etrafında dönüyor. Peki en sağlıklı yeme tarzı bu mu? Bilim insanları "Ne zaman yemek yemeli" sorusunun cevabını arıyor.
#YemekAttığı her adım, paylaştığı her fotoğraf sosyal medyada gündem oluyor. Şöhreti ülke sınırlarını aştı; İspanya’da, Latin Amerika’da hayranları var… Akın Akınözü’yle buluştuk, Berkeley’deki matematik eğitiminden oyunculuğa uzanan serüvenini, aşkı ve hayatının bilinmeyenlerini konuştuk: “Övgü de yergi kadar tehlikelidir. Mesafeli duruşumun arkasında biraz da bu yatıyor olabilir. Kendimle ilgili hislerimi dışarıdan gelen yorumlara göre şekillendirmiyorum.”
#Akın AkınözüVirgil Abloh, kansere yenik düşmesinin ardından araştırılan isim olmaya başladı. Louis Vuitton markasının üzerinde çok önemli emekleri bulunan Virgil Abloh, markanın erkek giyim bölümünün sanat yönetmenliğini üstleniyordu. Peki, Virgil Abloh kimdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Virgil AblohmRNA aşılarda yani Biontech aşısında, hatırlatma dozu ile ilgili Sağlık Bakanı Koca'dan son dakika açıklama geldi. Bakan Koca basın toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, " Hatırlatma dozunu vatandaşlarımızın biran önce yapmaları gerektiğini önemsiyoruz." dedi. Değerlendirmelerin ardından hatırlatma dozunun mRNA Biontech aşısında uygulanıp uygulanmayacağına gözler çevrildi. Peki, mRNA (Biontech) aşılarında 3. doz hatırlatma aşısına gerek var mı? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılar.
#Mrna AşımRNA aşısı nedir, sorusu koronavirüs salgın sürecinde öne çıkan konulardan oldu. Bilim insanları tarafından geliştirilen mRNA aşısı dünya çapında kullanılıyor. Son olarak Çin merkezli Sinopharm yeni koronavirüs varyantlarına karşı mRNA tabanlı aşı geliştirdiklerini duyurdu. Çin Ulusal Biotec Grubundan bir yetkili, Çin Merkez Televizyonu'na verdiği bir röportajda, Sinopharm'ın halihazırda iki inaktive, bir mRNA aşısı ve bir rekombinant olmak üzere dört aşı geliştirdiğini söyledi. Peki, mRNA aşısı nedir ne demek? mRNA aşısının yan etkileri var mı? İşte mRNA aşısı ile ilgili bilinenler...
#MrnaMimar mevcut projelerini şekillendirdiği gibi yeni yaratımlar ortaya koyan kişidir. Yeni bir bina tasarlayabilir ve bu sırada binaya hayat tarzını ve zevkini yansıtır. Binaların başlangıcından, tamamlanma aşamasına kadar projeyle ilgilenen kişidir. Bazı mimarlar ise farklı bakış açıları ile mimarı dünyaya imzalarını atmış kişilerdir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Klostrofobi, bireyin kapalı, basık yerlerde yaşadığı mantık dışı yoğun korkudur. Klostrofobik kişilerde müşahade edilen ‘‘boğulma’’ duygusu öylesine yoğundur ki bu kişiler, boğazlı dik yakalı kazaklarla bile rahatsız olurlar ve gömleklerinin yakalarını ilikleyemez, kıravat ve kolye gibi aksesuvarları takamazlar. Boğulma duygusu bu durumlarla sınırlı olmayıp, sisli ve kapalı havalar da benzer duyguya yol açmaktadır. Kişiler sisli ve kapalı havaları etrafı saran, korkutucu bir duvar olarak algılarlar. Peki, klostrofobi nedir, nerelerde ortaya çıkar? İşte klostrofobi hakkında bilgiler...
#Klostrofobi NedirCovid 19’u durdurmak için bilim insanlarının yürüttüğü aşı çalışmaları sonuç vermeye başladı. Şu ana kadar Covid-19’a karşı üretilen ve etkili olduğu kabul edilen iki büyük firmanın aşısında ise Türk bilim insanları öne çıktı.
#Serap TorunKoronavirüs salgını tüm dünyada hızla yayılmaya, vaka ve ölüm sayıları artmaya devam ediyor. ABD'de yapılan bir araştırma ise salgında sosyal mesafenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kanıtladı. Gelen son dakika haberine göre, Dünya genelinde koronavirüs vakalarında sayı 44 milyonu aşarken virüs yüzünden hayatını kaybedenler de 1 milyon 200 bin kişiye yaklaştı. Wisconsin Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada sosyal mesafe kuralıyla ilgili çok çarpıcı sonuçlar alındı.
#Sosyal MesafeSalgın dönemi tüm alanlarda olduğu gibi eğitim sisteminde de bazı değişimleri ve alışıla gelmeyen uygulamaları gündeme getirdi. Aynı zaman diliminde aynı mekanı paylaşamama durumu için şimdilik bildiğimiz en iyi yöntemlerden birisi olan bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanmak bir çözüm olarak görünüyor. Ayrıca, bir dönem bu araçların özellikle gelişim döneminde olan çocuklarımız için gerek bilişsel gerekse psikomotor ve duyuşsal gelişimleri için olumsuz etkilerinden bahsederken bir anda bu teknolojileri çocuklarımızın önüne getirip kullanmaları konusunda da ısrarcı oluyoruz. Değişik bir paradoks olarak, bunun geçici bir durum olduğunu ve kısa bir süre sonra normale döneceğimizi çocuklara açıklayarak geleceğe odaklanmalıyız.
#BilgisayarTarih alanında çok sayıda makale ve kitap kaleme alan Kemal Karpat, 20 Şubat 2019'da 96 yaşında ABD'nin Winconsin eyaletinde hayatını kaybetti. Kemal Karpat aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibiydi. Peki, Kemal Karpat kimdir? İşte, Kemal Karpat'ın biyografisi...
#Kemal Karpat Kimdir?İlim adamları çıkmış oldukları ilim yolculuğunda bilginin izini sürer. Derin bir tecessüsle çıktıkları bu yolculukta giderek ağırlaşan ve büyüyen bir akademik birikim oluştururlar. Aslında bu birikim, bir ömre yayılan ilim yolculuğunda sahip olunan değerli bir hazineye dönüşür. Merhum Kemal Karpat hocamızın yolculuğundaki durakları dikkate aldığımızda bu hazinenin ne kadar değerli olduğu daha iyi anlaşılır.
#Kemal KarpatTürk ve dünya tarihçiliği önemli isimlerinden birini, Kemal Karpat’ı kaybetti. 96 yaşında hayata veda eden Karpat, kendisini şöyle tarif ediyordu: “Zengin olmamışım, yüksek mevki sahibi olmamışım ama bir şey elde etmişim: Bir kafa, bir görüş! Ve bunu hiçbir şeyle değişmem.”
#Wisconsin ÜniversitesiDÜNYA çapında tanınan, TBMM Onur Ödülü ile Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat, ABD Wisconsin’de tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti Karpat'ın cenazesi 25 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla öğle namazının ardından Fatih Camii haziresine defnedilecek.
#GazetehaberleriALS hastalığı nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Ünlü İngiliz bilim insanı Stephen Hawking'de ALS hastalığı muzdariplerinden bir tanesi. Peki, ALS hastalığı nedir? ALS hastalığı tedavisi var mı?
#ALS Hastalığı