O, beş kuşaktır aşçılık yapan bir ailenin en tutkulu ferdi. Küçükken duvarına popstar değil ünlü şeflerin posterini asacak kadar mutfağa tutkulu… Rus mutfağının varlığını dünyaya duyuran şef Vladimir Mukhin’in ‘mediterrasian’ konseptli restoranı Sakhalin artık İstanbul’da...
#Vladimir MukhinYeni yıl ile birlikte ev dekorasyonlarında da hareketlenmeler dikkat çekmeye başladı. Görünen o ki 2024 yılının evlerinde artık doğal malzemelerle birlikte zarif, sade ve huzurlu atmosferler yaratmak popüler olacak. Hadi gelin bugün hep birlikte yeni yılda öne çıkacağı düşünülen ev dekorasyon stillerine bir göz gezdirelim.
#Süheyla Buyrukçu1984’TE Çeşme’nin ilk beach clubı olarak açılan Paparazzi bu yıl yepyeni yüzü ve hizmet anlayışıyla eğlence severlerin karşısında... İzmir eğlence sektöründe adını çok kısa sürede duyuran, OM Mistral ve ODA Sushi gibi başarılı mekanlarıyla fark yaratan OM Grup’un bünyesine dahil olan OM|Paparazzi, mekanın köklü geçmişini koruyarak, yeni trendleri misafirleriyle buluşturuyor.
#1Sabahları yataktan kalkacak bir amaç bulmayı öneren ‘ikigai’, hiçbir şey yapmamanın keyfine varmayı öğreten ‘niksen’, evdeki huzura odaklanan ‘hygge’... Farklı kültürlerin mutluluk reçeteleri birkaç yıldır gündemde, kitapları çok satıyor. Kısıtlamaların yeniden sıkılaştığı günlere girmişken bu formülleri yeniden hatırlayalım ve hatta onları pandemi koşullarına uyarlayalım...
#Mutluluk‘Kintsugi’ kusurlardaki mükemmelliği ortaya çıkarma sanatı olarak tanımlanıyor. Antik Japon felsefesine dayanan bu sanatta kırılmış seramikler altın veya gümüşle tamamlanıyor, yaşanmışlıklar değerli bir esere dönüşüyor. Bu sanatı öğreten kurslar şimdi çok popüler..
#GazetehaberleriSabahları yataktan kalkacak bir amaç bulmayı öneren ‘ikigai’, hiçbir şey yapmamanın keyfine varmayı öğreten ‘niksen’, evdeki huzura odaklanan ‘hygge’... Farklı kültürlerin mutluluk reçeteleri birkaç yıldır gündemde, kitapları çok satıyor. Kısıtlamaların yeniden sıkılaştığı günlere girmişken bu formülleri yeniden hatırlayalım ve hatta onları pandemi koşullarına uyarlayalım...
#GazetehaberleriKendinizi en huzurlu ve dengede hissettiğiniz anlar doğaya en yakın olduğunuz anlarsa, sizi bu çekim yasasına bir adım daha yaklaştıracak bir girişimle tanıştırmak isteriz: Cocodema. Görmekten mutluluk duyacağınız bitkileri görüş alanınız için tasarlayan Sibel Gürcüoğlu ile ‘plantfluencer’ olarak bilinen ve şimdiden yeni dünyanın gözde meslekleri arasına giren ‘bitki tasarımcılığı’ ve ‘yeşil’in gündelik hayatımıza etkileri üzerine konuştuk.
#ÜniversiteKimi ‘ne ifrada ne tefride’ diyor, kimi bir şeyi atmadan önce onarmayı öğütlüyor. Temelde hepsi açgözlülüğe, israfa karşı çıkıp doğal ve süssüz yaşama teşvik ediyor. Hiçbiri o kadar da yabancımız değil; çoğunun karşılığını dinlerde ve geleneklerde bulmak mümkün. Batı dünyasının topluca ‘wellness’ dediği, içinde hem mutluluk ve iç huzur hem de sağlık ve kişisel gelişim barındıran kavrama ulaşmanın yolları giderek çeşitleniyor. Bildikleriniz, bilmedikleriniz, bilmeden bile yıllardır uyguladıklarınızla 12 ‘yeni yaşam formülü’nü bir araya getirdik.
#MutlulukDil insanlığın yolculuğa çıkıp onu buralara kadar getirebilmesinin en büyük nedenlerinden biri. Hikayelerini, korkularını, dileklerini ve mutluluklarını dil sayesinde nesilden nesile aktarıyor ve bu şekilde ilerleme sağlayabiliyor. Dillerin çeşitliliği ise insanların farklı coğrafyalarda farklı seslere ve anlatımlara ihtiyaç durmasıyla artıyor. Öyle ki bazı coğrafyalarda bir tek şey için onlarca farklı kelime kullanılabiliyor. Hatta bazı kelimelerin anlamları başka bir dilde tek bir kelimeyle ifade dahi edilemiyor. Gelin bu farklı kelimelere birlikte bakalım.
#Yabancı Dil“Mutlu, huzurlu ve uzun bir hayatın sırrı nedir?” sorusunu “iyi beslenip düzenli egzersiz yapmak, mışıl mışıl uyuyup stresten, kaygıdan uzak bir hayat kurmak” diye yanıtlarsanız haklısınız. 10 yıl öncesine kadar ben de böyle düşünüyordum. İlk kitabım YAŞASIN HAYAT’ta “İYİ HAYAT” kurgusunu da bu dörtlü yapının yani “doğru beslenme, aktif bir hayat, güzel bir uyku ve başarılı bir stres yönetimi”nin üzerine kurdum. Ne var ki 2006’da fotoğraf ustası SEBATİ KARAKURT ile yaptığımız OKİNAVA ADASI seyahatinde İKİGAİ ve WABİ-SABİ sözcükleri ile tanışmamı takiben bunların yeterli olmadığına kadar verdim. Nedeni şu...
#Osman MüftüoğluJapon Sineması Dergisi’nin kuruluş hikayesi, kurucusu Gökhan Kuloğlu’nun yüksek lisans yaptığı dönemde bir derste yazdığı makaleye dayanıyor. Japon kültürünü esas alan makalenin ardından Japonya ve Japon Sinemasının büyülü dünyasına dalmış oluyor Kuloğlu. Gerisi de geliyor.
#Japon SinemasıPeter Thiel “Zero to One” kitabında “Seninle çok az kişinin aynı fikirde olduğu ne var?” sorusuyla başlar. Ben de bu kitabı okuduğumdan beri kendime bu soruyu soruyorum. Özellikle kendisini girişimci olarak gören, girişimci olmak isteyen kişilerin kendilerine bu soruyu sormalarını rica ediyorum. Hemen cevap vermeye çalışmayın, ara ara kendinize bu soruyu sorun. Peter Thiel’in kendisi de bu sorunun cevaplanması zor bir soru olduğunu kabul ediyor.
#GirisimcilikvakfiGeçmişte Habsburg döneminin görkemli saray, konser salonu ve parklarıyla övünen Viyana şimdilerde hızla gençleşiyor. Yeni eğlence mekanları, modern oteller birbiri ardına açılıyor. Gelecek ay meşhur vals geceleri başlayacak, iki ayda 450 balo düzenlenecek. Hafta sonu kaçamağında dün ve bugünü birlikte yaşayabilirsiniz.
17 yıldır Türkiye’de tasarım ve dekorasyon dünyasının zirvesindeki yerini koruyan Maison Française dergisi, ocak ayında takipçilerini çok sevindirecek 500 sayfalık 200. özel koleksiyon sayısıyla piyasada... Dergi, yaptığı zaman ve stil yolculuğuyla hem 200 sayının bir özetini veriyor; hem de geleceğin ev trendleriyle ilgili farklı varsayımları bir araya getiriyor.