18 yıl aradan sonra bir alzheimer ilacı, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay aldı. Bu gelişmeyi nöroloji uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya’yla konuştuk. “Bilimsel veriler yetersiz. İlacı şu an hastalarıma önermem” diyen Sarıkaya, alzheimer hastası ve yakınları için tavsiyeler de verdi: “Hastalar güne nasıl başlarlarsa, günün kalanı da o şekilde devam eder. Onları mutlu bir haberle uyandırmayı deneyin.”
#Alzheimer18 yıl aradan sonra bir alzheimer ilacı, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay aldı. Bu gelişmeyi nöroloji uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya’yla konuştuk. “Bilimsel veriler yetersiz. İlacı şu an hastalarıma önermem” diyen Sarıkaya, alzheimer hastası ve yakınları için tavsiyeler de verdi: “Hastalar güne nasıl başlarlarsa, günün kalanı da o şekilde devam eder. Onları mutlu bir haberle uyandırmayı deneyin.”
#Sevda SarıkayaSon bilimsel bulgular, kış aylarında mesai saatlerini yeniden düzenleyen ofislerin daha çok kazanacağını gösteriyor. Karanlıkta uyanmak verimliliği düşürdüğü gibi önemli sağlık sorunlarına da yol açıyor. ‘Sirkadiyen saat’inizin sesine kulak vererek ‘sosyal jetlag’le baş etmek de mümkün. Tek yapmanız gereken, patronu ikna etmek...
#Sosyal JetlagMelatonin hormonunun hücrelerin yenilenmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, uyku ritminin ve vücut ısısının ayarlanması gibi birçok görevi olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murtaza Çit, "Işık, stres, uyumadan önce yemek yemek melatonin hormonu düzeyini azaltır" dedi. Çit, antioksidan özelliğinden dolayı melatoninin kalp ve damar sistemini koruyucu etkisi olduğu da belirtti.
#MelatoninŞeref Oğuz 1955 Bayburt doğumlu. İstanbul Ünivesitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı fakültede iktisat ve sosyal siyaset alanında master ve doktora yaptı. Daha sonra Londra Üniversitesi’nde “yeterli bilgi” dalında çalışmalar sürdürdü. 1970’de gazeteciliğe başladı ve Milliyet, Günaydın, Sabah dahil birçok gazetede köşe yazarlığı ve yöneticilik yaptı. Türkiye’de ilk sanal mitingi gerçekleştirdi. Halen Sabah gazetesinin ekonomi müdürü ve köşe yazarı.
#Şeref OğuzNobel Tıp Ödülü, bu yıl vücut saatinin işleyişini aydınlatan bilim adamlarına verildi. İnsanlar dahil canlı organizmaların 24 saatlik güne adapte olduğu bilinmesine karşın içsel saatin moleküler düzeyde işlendiği bilinmiyordu. Amerikalı 3 bilim adamı yaptıkları araştırmalar ile sistemin inceliklerini detaylı olarak açıkladılar.
#Uykunun SırrıNobel Tıp Ödülü, bu yıl vücut saatinin işleyişini aydınlatan bilim adamlarına verildi. İnsanlar dahil canlı organizmaların 24 saatlik güne adapte olduğu bilinmesine karşın içsel saatin moleküler düzeyde işlendiği bilinmiyordu. Amerikalı 3 bilim adamı yaptıkları araştırmalar ile sistemin inceliklerini detaylı olarak açıkladılar.
#UykuNobel Tıp Ödülü, bu yıl vücut saatinin işleyişini aydınlatan bilim insanlarına verildi. İnsanlar dahil canlı organizmaların 24 saatlik güne adapte olduğu bilinmesine karşın içsel saatin moleküler düzeyde işlendiği bilinmiyordu. Amerikalı 3 bilim insanı yaptıkları araştırmalar ile sistemin inceliklerini detaylı olarak açıkladılar.
#Sirkadiyen RitimAynı gün içinde 6 saat diliminden fazla uçtuysanız jet lag’in neye benzediğini bilirsiniz; yorulma, duygularda karışıklık, sinirlilik ve dahası… Bunun nedeni, hızlı bir şekilde yeni bir zaman dilimine geçerek vücudunuzun biyolojik saatinin bozulmasıdır. Biyolojik saatin bozulması, hemen hemen tüm fizyolojik işlevlerinizin zamanlamalarının düzenlenmesi açısından kritik öneme sahiptir. Fakat bu kritik zamanlar birkaç gün içinde yerini düzelmiş vücut fonksiyonlarına bırakır. Yani her şey düzelir. Ya peki sosyal jet lag?
#Jet LagGeçen hafta “Bu internet iyi hoş da, ilişkilerin dinamiklerini değiştirdi” diye olaya girmiş, erkeklerin uzun vadeli ilişkilerde başka kadınlarla flört ve aksiyon “ihtiyacını” kabul ederek mi yaşayacağız, bunun üstüne bir düşünün, bakalım neler çıkacak diye sormuştum.