Paylaş
Geçen hafta 70’li yaşlarda iki Amerikalı eğitimci Türkiye’ye geldi.
Uluslararası Öğrenme Stilleri Ağı Yöneticileri Dr. Louis Favre ve Susan Rundle, öğretmenlere çocukların farklı mekan, ortam ve stilde öğrenebileceğinin eğitimini verdi.
Dunn&Dunn Öğrenme Stilleri Modeli'nin Türkiye’de ilk, dünyadaki 34. merkezi olan Bilfen Okulları’nda eğitim veren Susan Rundle ve Dr. Louis Favre, "Her öğrenci farklı öğrenir" mesajını bir kez daha dile getirdiler.
Hani bizim birçok okulda öğretmenlerin göz ardı ettiği, çocuk biraz hareket edince, sıcaktan sıkılınca çevresiyle ilgilenmeye başladığı anda “yaramaz” damgası yediği sınıf ortamında her iki uzman da ezber bozan açıklamalar yaptılar.
Öğrenme Stilleri Modeli konusunda 27 kitabı, 450’den fazla çalışması olan Prof. Dr. Rita Dunn’ın modelini öğretmenlere anlatan iki eğitimci her öğrencinin farklı öğrenebildiğini açıkladı.
Başarısız diye nitelendirilenler kinestetik, dokunsal
Okullarda “başarısız” damgası yiyen çocukların büyük çoğunluğunun dokunsal ve kinestetik olduğunu belirten uzmanlar, öğretmenlere şu uyarılarda bulundular:
“Mevcut müfredat yapısı bu çocuklara uygun olmadığı için çocuk başarısız sayılıyor ama aslında bu çocuklarda sorun yok. Sorun ortam ve öğretmenden kaynaklanıyor. İlköğretimde öğrencilerin yüzde 85’i global iken bu öğrencilerin öğretmenlerinin çoğu analitik. Birbirlerini anlamıyorlar. İkili grup çalışmaları eğitim sistemimizde çok az. Oysa dünyada öğretmenden öğrenme oranı yüzde 30’lardayken, akrandan öğrenme oranı yüzde 90’lara çıkıyor. Öğretmenler önce kendi stillerini saptayıp ondan sonra öğrencilere yönelmeliler.”
Susan Rundle, her yaşın bir biyolojik saati olduğuna ve öğrenmenin bu saate göre yapılması gerektiğini belirtiyor. Dr. Rundle “Lise öğrencisini sabah 7’de okula göndermemeliyiz. Çünkü o yaşın vücut saati 10’dan önce pek çalışmaz. Buna dikkat etmek gerekir” uyarısında bulundu.
Teknoloji başarıyı artırıyor
Son dönemde teknolojiden faydalanarak verilen eğitimin öğrenciler üzerindeki etkisinin araştırıldığını belirten Dr. Louis Favre “Akıllı tahta kullanımının, teknolojiden faydalanarak verilen eğitimin öğrencilere ne gibi faydalar sağladığı araştırıldı. Bunun sonuçlarına göre teknoloji destekli eğitim daha çok ortaokul öğrencilerinin başarısını arttırıyor. İlkokul öğrencisi de akıllı tahtadan faydalanıyor, teknolojik ürünleri kurcalayıp, öğrenmeye çalışıyor. Teknolojinin öğrenmede başarıya olumlu etkisi var” diye konuştu.
Paylaş