Viyana, kültür başkenti olmasının da verdiği etkiyle, birçok gezilecek ve görülecek yer karşınıza çıkıyor. Viyana’da birçok müze, tiyatro, kütüphane ve opera binası bulunuyor. Bu kültürel zenginliğin de etkisiyle Viyana’da yaşam oldukça dingin ve tasasız. İşte Viyana gezi yazım.
#Viyana Gezi YazısıViyanalılar için “iyi yaşamak” bir sanat; her işlerine küçük detaylar ve son dokunuşlar eklemeyi seviyorlar. Kafeler müşterilerine günlük gazeteleri bile çıplak haliyle değil, “ahşap okuma çubuklarına” sıkıştırarak veriyor; sokaklardaki trafik lambaları “herkese toleransı” simgeleyen, üzerlerinde kalplerin attığı çiftleri göstererek yanıyor. Viyana sokaklarında büyük ve tarihi heykelleri, bezemeleri gözden kaçırmak imkansız ama şehri bir de insanı mutlu eden bu ince detaylara bakarak gezin derim. Bir haftalık kaçamak yapmak isteyenler için Viyana seyahatimden notlar...
#ViyanaRomanya’nın güzel şehirlerinden olan Braşov tarihi ve modern bir havaya sahip. Transilvanya’nın topraklarında bulunan Braşov’da ortaçağ esintileri bulmak mümkün. Avrupa’nın 'Drakula' olarak efsaneleştirdiği Kazıklı Voyvada’nın şatosunun bulunduğu şehir ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Gizemli şatolar, kulelerle bir zaman yolculuğuna çıkmak isterseniz burası tam size göre! İşte size Braşov gezi rehberi…
#Bran KalesiBir süre önce yine bir Trans-Sibirya yolculuğu yaptım. Yaklaşık 100 yıldır yüreklerde ve beyinlerde izi taşınan destansı bir yolculuk. Ulan Bator yolu da dahil edilirse tam 10 bin 650 kilometrelik bir tur. Dünyanın yaklaşık üçte birini, sekiz farklı saat dilimini geçiş... Uçsuz bucaksız Orta Asya bozkırları, stepler, Sibirya taygaları arasında, Habarovsk’un vahşi ortamından Moğolistan’ın derinliklerine, olağanüstü doğa harikası Baykal Gölü’nden Asya ile Avrupa’yı ayıran Ural Dağları’na “hayatınızın gezisi”.
Şimdi gezmek zamanı. Geziler artık dijital fotoğraflar ve avuç içine sığacak kadar küçük kameralarla ölümsüzleştiriliyor. Ama onlar gördüklerini çekiyorlar. Ya o an sizin hissettiklerinizi, duygularınızı kim kayıt altına alacak? Tabii ki siz. Tek yapacağınız şey bir defter ve kalem almak ve her akşamüstü, yaşadığınız günü sayfalara aktarmak. Büyük gezginlerin, yazarların çoğu böyle yapmış ve ortaya çok önemli eserler çıkmış.
Amerika, İngiltere ve Fransa’da yayımlanan dünyaca önemli iki gazete ve bir dergi son sayılarında Türkiye’yi öve öve bitiremediler. Fransız Le Figaro Dergisi’nin muhabiri İstanbul’un hiç bitmeyen gece hayatından ve kültüründen etkilenmiş, İstanbul’un galeri ve müzelerini sayfalarına taşımış.
Kar yüzünden uzak geziler yerine masabaşı gezilerle ile yetinmek zorunda kaldım. Bu hafta size kentlerde gezinmenin tadını anlatmaya çalışacağım. Bir de yurtdışına gidecek olan yemeğe düşkün okurlarıma dünyanın önemli restoranlarının adreslerini vereceğim. Aklınızın bir köşesinde kalsın, belki bir gün lazım olur.