Dang humması, sivrisineklerle bulaşan ciddi bir hastalık olarak biliniyor. 2024 yılı ise dang humması açısından en kötü yıl olarak kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü, 176 ülkede 11 milyon şüpheli vaka bildirildiğini açıkladı. Tehlike komşumuz İran’a da sıçradı; 14 Haziran'dan itibaren vaka sayısı 12'ye yükseldi. Bu durum Türkiye'de de endişe yarattı. Peki, dang hummasını hangi sinek türleri taşıyor? Ülkemizde görülme olasılığı nedir ve belirtileri nelerdir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkUzaya insansız araç gönderen Çin'in yörüngeye 6 adet tanımlanamayan nesne bıraktığı ortaya çıktı. Bu nesnelerin Çin'in uzay çalışmalarında yer alacağı iddia edilirken, sosyal medyada bu araçların casusluk ya da ABD uydularına sabotaj amacı ile kullanılacağı öne sürüldü.
#Çinİzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, Çin'de yeni görülen Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi JN.1 ile ilgili paniğe kapılacak bir durumun olmadığını söyledi. Şener, "Her varyant bizi birazcık diken üstünde tutsa da aşılı popülasyonların, özellikle genç yaşta ise herhangi bir yandaş hastalığı yoksa çok korkacağı bir şey yok" dedi.
#Çinİzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, Çin'de yeni görülen Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi JN.1 ile ilgili paniğe kapılacak bir durumun olmadığını söyledi. Şener, "Her varyant bizi birazcık diken üstünde tutsa da aşılı popülasyonların, özellikle genç yaşta ise herhangi bir yandaş hastalığı yoksa çok korkacağı bir şey yok" dedi.
#KoronavirüsABD'de AstraZeneca Kovid aşısı olduktan kısa bir süre sonra komaya giren kadının çok nadir görülen ciddi bir sendromu olduğu ortaya çıktı. Geçtiğimiz sene eleştiri oklarının hedefinde olan AstraZeneca aşısı bu yıl yeniden aşıyı kullanan ülkelerde tartışma konusu oldu.
#Guillain Barre SendromuKoronavirüs salgını, ara ara kendini hatırlatan depremler, orman yangınları derken insanlardaki 'endişe' duygusu da had safhaya çıktı. Bütün bunlara özellikle sosyal medyadaki bilgi kirliliği de eklenince insanların kötüleşen ruh hali 'krize' dönüşmeye başladı. Peki ruh sağlığımızı nasıl koruyacağız? İşte uzmanların 'grafik' eşliğinde tavsiyeleri ve uyarıları...
#Ruh SağlığıABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), korona aşısı yaptıranların sayılarındaki artışa bağlı olarak maske ve sosyal temas kısıtlamalarında gevşemeye gidileceğini açıkladı. Ancak Hürriyet’e konuşan uzmanlar, Türkiye için bu gevşemenin geçerli olmadığını söyledi:
#GazetehaberleriTürkiye'de görülen Brezilya, Güney Afrika ve İngiltere varyantları ile filyasyon vaka ve temaslı takip algoritmaları değişti. Danimarka, İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’dan gelenlerde son 72 saatte yaptırılan PCR yeterli olmayacak ve 14 gün karantina zorunlu olacak. İşte tüm detaylar...
#KoronavirüsYoğun önlemlere ve aşılama programının başlamasına rağmen koronavirüsün yayılmasını kontrol altına almakta zorlanan Almanya'da tedbirler daha da sıkılaşacak gibi görünüyor. Mutasyonlu virüs tehlikesi yüzünden zor günler geçiren ülkede dün bir hastane tamamen karantinaya alınmıştı. Almanya şimdi ise ülkeye büyük çaplı bir giriş yasağı getirmenin eşiğinde.
#ALMANYARestoranlar bir an önce açılmayı beklerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restoranların açılma talepleri ile ilgili olarak, “Kabine toplantımızda inşallah bunun değerlendirmesini yeniden ele alacağız” dedi. TURYİD de yeme-içme sektörüyle ilgili rapor hazırladı. Rapora göre açılış süreci uzar ve destek verilmezse sektörde 700 bin kişi işini kaybedebilir.
#GazetehaberleriKadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun ‘2020 Kadın Cinayetleri’ raporuna göre geçen yıl 300 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Bu sayı diğer yıllara göre azalmış görünse de şüpheli kadın ölümlerinde de artış var. Öldürenler kim mi? Büyük çoğunlukla ayrılmış ya da halen birlikte olan kocalar, sevgililer ve hatta babalar, oğullar...
#GazetehaberleriAkdeniz'in en büyük kabuklu canlılarından olan midye türü pinalar, sindirim sistemlerine saldıran bir virüs nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, denizlerin doğal temizleme mekanizması pinaların, bir parazitle başının belada olduğunu, virüsün hızla pinaları yok ettiğini söyledi.
#PinalarPandemi döneminde alınan önlemlerle evlerinde kalan vatandaşlar, yeşil alanlara ve deniz kenarlarına koştu. Bu ilgiyi gören lüks otellerden Çırağan Sarayı da kişibaşı 65 Euro’ya, Boğaz kenarında piknik hizmeti vermeye başladı. Eğer 4 kişilik bir aile buraya pikniğe giderse 2 bin 200 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor.
#GazetehaberleriSıcak havalarda maske kullanmak da zor, doya doya dolaşmak da… Virüs tehlikesi ilk günkü korkunçluğuyla hepimizi tehdit ederken, yaz aylarının gelmesiyle sivrisinek ve böcek tehlikesi başladı. Peki, ama bu süreçte kullandığımız ürünler, kimyasallar nelere sebep oluyor, ne yapacağız? Dr. Ümit Aktaş ile konuştuk.
#SinekFındık üretimi iyi bir sezonun ardından ‘sıkıntılı’ bir sezona girecek gibi görünüyor. Sezon 25 liradan başlarsa üreticinin yüzü ‘gülecek’ ama global oyunların nelere mal olacağı da şimdiden hesaplanamıyor. Ordu’da fındıkla ilgili programları dikkatle izlenen fındık uzmanı Osman Çakmak’ı dinledik. Dedi ki:
#Yazarİzmir’de havaların ısınmasıyla serinlemek isteyen çocuklar, süs havuzlarına girmeye başladı. Konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Mehmet Sezai Taşbakan, "Sudan koronavirüs bulaşmaz ama o küçük havuzlarda bir çocukta virüs varsa diğerlerine de temas nedeniyle bulaştırır" dedi.
#Çocukİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "İdlib meselesi her ne kadar virüs yüzünden kısmen gündemden düşmüş olsa dahi, ne yazık ki buradaki şartlar kendi kendine iyileşmiş veya bu mesele çözülmüş değildir. Hem bizim yanı başımızda hem dünyanın gözü önünde ciddi bir insanlık dramı yaşanmaktadır" dedi.
#İçişleri BakanıEve sabit hat, internet taleplerinin katlandığı, bağlantıların hızlandığı, kapasitelerinin uçtuğu bir süreç yaşadık. Lokasyon bazında yaşanan aksaklıklar haricinde önemli bir sorun yaşamadık. Hem evden çalışma hem de uzaktan eğitim başarıyla yürütüldü. Ancak hem sokağa çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşlarımızı düşünerek hem de teması daha da minimize etmek için birkaç yasal dokunuşa ihtiyaç var.
#YAZARUzmanlar, dünya genelinde 5’e kadar çıkan koronavirüs bulaşma oranının Türkiye’de 1’in altına düştüğünü açıkladı. Bu düşüşle birlikte de 11 Mayıs’tan itibaren kontrollü sosyal hayata geçiş başladı. Ancak uzmanlar uyardı: “Dinamik bir süreçteyiz, tedbirleri bırakmayalım. Bulaşma oranındaki yükseliş geri adım attırır.”
#Gazetehaberleri