Avrupa'nın en kuzeyinde yer alan ülkelere ''İskandinav ülkeleri'' denir. Bu ülkeler sırasıyla Danimarka, Finlandiya, İsveç, Norveç ve İzlanda'dır. Ülkelerin resmi dilleri farklı olsa da tarihi kültürleri ortaktır. İskandinav ülkelerinin başkentleri ve para birimleri nedir, nüfusları ne kadar? Sizin için araştırdık.
#İskandinav Ülkeleri Nelerdir Ve Hangileri?Norveç’in başkenti ve en büyük şehri Oslo… Sadece siyasi açıdan değil, ekonomik ve kültürel açıdan da Norveç’in merkezi. Başkent ve ‘en büyük şehir’ olarak bahsetsek de aslında Oslo, diğer İskandinav başkentlerine ve Batı Avrupa şehirlerine kıyasla küçük bir kent. Şehrin huzuru ve insanların sakinliği de tam olarak buradan geliyor.
#Oslo Gezi RehberiBu yılki Nobel Barış Ödülü'nün sahibi, cinsel şiddetin bir savaş silahı olarak kullanılmasını durdurmaya yönelik çabalarından ötürü Dr. Denis Mukwege ve Nadia Murad oldu. Bu gelişmenin ardından, Nobel Barış Ödülü'nün ne olduğu, kimlere ve neden verildiği merak konusu oldu. Peki, Nobel Barış Ödülü nedir? İşte, Nobel Barış Ödülü hakkında merak edilen detaylar...
#Nobel Barış ÖdülüUzun geceler ve gündüzlerin şehri Oslo, Norveç'in vahşi doğasını keşfetmeden önceki durak. Fiyortlar ve kuzey ışıkları Norveç'in asıl destinasyonları... Oslo şehirleşmenin yeni başladığı bir yer. Petrolü bulmadan önce kendi halinde bir yer olan Oslo şimdilerde yüksek refah düzeyi ile çoğu kişinin hayallerini süsleyen bir yer konumunda. Sizde bu kuzey şehrini merak edenlerdenseniz bu haber göz atmalısınız. İşte siz Kuzeyin soğuk şehri Oslo…
#OslobÜlkenin en kuzeyindeki Hokkaido Adası’nın başkenti Sapporo, 1972 Kış Olimpiyatları’yla dünyaya sesini duyurmuştu. O günden bu güne çok şey değişti. Sanat galerileri, mağazalar, deniz ürünlerinin bolluğu, heyecan verici restoranlar, sakuraların açtığı geniş parklarıyla şehir uluslararası cazibe merkezine dönüştü. Portland, Oregon gibi Amerikan şehirleriyle karşılaştırılan Sapporo’nun cazibesi ultra hızlı trenlerin servise girmesiyle iyice arttı. İşte 36 saatte Sapporo...
#SeyahatYunanistan nüfusunun yaklaşık yüzde 10’u adalarda yaşıyor ama bu adalar her yıl bu nüfusun onlarca kat fazlasını turist olarak ağırlıyor. Gemi turlarıyla rahatça gidebileceğiniz yanı başımızdaki cennet olan Yunan adaları, başta Rodos, Mikonos ve Santorini, güzel vakit geçirmeyi garanti ediyor.
#Yunan AdalarıSon 10 yılda Karayipler’den Antarktika’ya, Norveç Fiyordları’ndan Yeni Zelanda’ya tüm kruvaziyer rotalarında 100 civarında yolculuk yaptım. Hatta geçen ay tüm dünyanın konuştuğu Costa Concordia’yla bile Akdeniz’de 10 tura çıktım. Kaptanı Francseco Schettino’yla sohbet ettim, fotoğraf çektirdim. Farklı coğrafyaları keşfederken Türk gezginlere yararlı olabilecek notlar aldım. İşte en popüler kruvaziyer rotaları ve önerilerim...
Norveç’in başkenti Oslo, İskandinavya’nın en büyük şehirlerinden. Altı ay boyunca kar ve buzlarla kaplı, kayakçılar için önemli bir adres. Bugünlerde şehre yapacağınız bir yolculukta karla örtülüyken bile Oslo’da günlük hayatın tüm renklerinin korunduğunu, canlı kültür atmosferinin caddelere, meydanlara taştığını görüp şaşıracaksınız. Müze, galeri ve beyaza boyanmış parklarını keyifle gezerken, binlerce yıl önce yelkenle, kürekle Anadolu kıyılarına kadar ulaşan gözükara Viking ruhunu keşfedeceksiniz.
Norveç, Tanrı’nın boş vaktine denk getirip detay çalıştığı, adeta dantel gibi bir ülke. Her şey o kadar güzel ve şiirsel ki kendinizi bir ressamın tuvaline ya da bir şairin şiirine dalmış gibi hissediyorsunuz. Belki de, Yeni Zelanda ile birlikte dünyanın en güzel ülkesi. Yüzölçümü yaklaşık Türkiye’nin yarısı kadar, nüfusu ise 4,5 milyon! Kişi başına gelirde dünya lideri. Suç oranı yok denecek kadar az.
Gustav Vigeland. 1907 ile 1942 arasında, ölümünden bir yıl öncesine kadar, otuz beş yılda 212 heykel yapıyor. Geçen hafta Oslo’da, Vigeland Park olarak anılan bu muhteşem heykeller galerisine gidiyorum. 212 heykelin yer aldığı parkı gezerken, sanatın her türüne duyduğum saygı, doruğa ulaşıyor. İnsanlık adına, manevi bir haz.
Amerika’nın en çok satanlar listesinde bir numarayı uzun süre kimselere kaptırmayan bir kitap var. Patricia Schultz’un yazdığı ve "Ölmeden önce görmeniz gereken 1000 yer" adını taşıyan bu eserde bahsedilen isimlere ilk defa baktığımda çok iyi bildiğim yerler de vardı, adını hiç duymamış olduklarım da. Türkiye’den ise 12 yer seçilmişti. Kitapta beni en çok etkileyen şeylerden bir tanesi giriş cümlesiydi "Yaşam aldığımız nefes sayısıyla değil, nefesimizi kesen yer ve anların sayısıyla ölçülür." Hazır bahar gelirken ve İskandinavya sezonu yaklaşırken kendi yorumum ve fotoğraflarımla, Kuzey Avrupa’da benim de gördüğüm ve etkilendiğim yerlerle, Türkiye’nin ilk 12’sini sizlerle paylaşmak istedim.