Yarın kalabalık arkadaş gruplarını evinde ağırlamak isteyenlere bitki temelli atıştırmalıklar hazırladım. Makarna, milföy, patates gibi kolay bulunabilir ve bolca yapması ekonomik olan seçenekleri tercih ettim. Hepsi hem pratik hem de mutfakta çok vakit geçirmeden de herkesi mutlu edebileceğiniz tarifler...
#Yeni YılHollanda, şarküteri ve peynirleriyle tanınan bir ülke. Ama son yıllarda et ve süt ürünlerinden vazgeçme hareketine çok büyük bir ilgi gösteriyorlar. Özellikle Amsterdam ve Rotterdam, vegan ve vejetaryen restoranlar, kafeler ve yiyecek satış noktalarıyla dolup taşıyor. Ben de bu hafta sizinle Hollanda mutfağının sevilen yemeklerinin bitki temelli versiyonlarını paylaşmak istiyorum.
#HollandaYol kenarında meyve-sebze satan kamyonlar... Sirke, salça ve zeytinyağının hasını dükkânına taşıyanlar... Yörenin en lezzetli peynir ve hamurişlerini üretenler... Ege ve Akdeniz’de pek çok ilimiz birer lezzet durağı niteliğinde... Peki, ünlü şefler tatilden dönerken nerelerden alışveriş yapıyor, hangi ürünler için rotasını değiştiriyor?
#Gastonomi‘Lezzetli ama sağlıklı çikolata da olur’ dedi ve kolları sıvadı. 50 milyon lira yatırımla kurduğu fabrikada altı ayda 2 milyon adet çikolata kaplı sağlıklı bar üreten Ceren Ballık Erdirik, dağıtım kanallarını ve ürün çeşitlerini hızla artırıyor. Hedefi ise yüzde 100 yerli üretimle dünyaya açılmak.
#Ceren Ballık ErdirikUnilever Food Solutions, dünyanın farklı yerlerinden 1.600 şefle bir araştırma yaptı. Sonuçları da ‘Geleceğin Menü Trendleri 2023’ adlı raporla geçen hafta yayımladı. Kurumun Hollanda marka geliştirme şefi Ronald van der Laars ve Ortadoğu, Pakistan, Sri Lanka başşefi Joanne Limoanco Gendrano’yla bir araya geldim, yeni trendleri ve gastronomiyi nasıl etkileyeceklerini onlardan dinledim.
#Unilever Food2023 gastronomi dünyasına ne gibi yenilikler getirecek dersiniz? Yazarımız Ebru Erke sebze ve balık ağırlıklı menülerin artacağını, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu artizanal çikolatanın patlama yapacağını söylüyor. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Esin Sungur’a göreyse dışarıda yeme alışkanlıkları değişip temalı konseptler artarken restoranlar özel kulüp havasına bürünmeye başlayacak... İşte yeme-içme sektörünü bekleyen gelişmeler....
#GastronomiGelecek hafta beni zorlu ve bir o kadar eğlenceli bir görev bekliyor. ‘Disco Soup’ adlı bu etkinliğin önemi, tarife göre malzeme alınması değil, elimizdeki malzemelere göre tarif oluşturulması. Gıda israfını önlemeye odaklanan ‘Disco Soup’ta artakalan malzemelerle neler hazırlayacağım, sizlerle de paylaşmak istedim.
#Disco Soup“Veganlık zor değil mi, nasıl yapıyorsunuz”, “Bal neden yok”, “Balık da mı yemiyorsunuz” Umarım İstanbul VegFest gibi etkinlikler çoğalır da daha çok kişiyle buluşma imkânı buluruz. Böylelikle bitkisel beslenmeye dair merak edilen soruları yanıtlama ve vegan mutfağı tanıtma olanağımız artar.
#Tembel SpagettiGüzel havalarda piknik, hafta sonlarının en çok tercih edilen aktivitelerinden biri. Deniz kenarı, parklar, bahçeler... Pikniğe çıkarken sepetimize neler eklemeli, yanımıza neler almalıyız? Yazarımız Deniz Yoldaç’tan ve şef Refika Birgül’den özel tarifler istedik, işleri kolaylaştıracak püf noktalarını derledik.
#PiknikDışarıda ailemizle ve arkadaşlarımızla bir şeyler yiyip vakit geçirmeyi çok özledik. Yazın vazgeçilmezi piknik için yılın en uygun vakitlerindeyiz. Ünlü şeflerden tarifler istedik, şef Refika Birgül’den sepet hazırlamanın ipuçlarını öğrendik. Hürriyet Seyahat yazarımız Saffet Emre Tonguç da en güzel piknik alanlarını paylaştı.
#Yemek TarifleriMateks Gıda Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Türkmen Türkmenoğlu, iç piyasa için FruitMade markasını geliştirdiklerini söyledi, “Böylece, ‘Bizim topraklarda yetişen değerleri Hans yiyor, ama Hasan uzaktan bakıyor. ürünün en iyisi ihracata gidiyor, kötüsü de bize kalıyor’ algısını tersine çevirdik” dedi.
#İzmirAlmanya’nın Köln kentindeki dünyanın en büyük gıda fuarlarından Anuga Gıda Fuarı önceki gün dünya gıda sektörlerine kapılarını açtı. Başta İstanbul Ticaret Odası’nın organizasyonuyla 300’ün üzerinde firmayla katılanlar olmak üzere, toplam 106 ülkeden 7 bin 500’ün üzerinde firmanın kendi standını kurarak katıldığı fuar çarşamba gününe kadar sürecek.
#AlmanyaRio gezginleri şaşırtacak pek çok özelliğe sahip. Aradığınız adresin kapısına kadar sizi götürenler, köle ticaretinin göz yaşartıcı izleri, Portekiz müziği eşliğinde buz gibi biranın ikram edildiği, şehrin en lezzetli yemeklerini pişiren kaldırım tezgâhları bunlardan bazıları. Rio, kumsallardan müzelere, kiliselerden pazarlara her köşede hakkındaki mitleri çürütüyor. Meraklı gezginleri kendisine çekiyor.
#Rio De Janeiro