Ankara Sivaslı Dernekler Federasyonu(ASİDEF) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Halk Müziği Korosu, Anadolu’nun yetiştirdiği en önemli halk ozanlarından Aşık Veysel Şatıroğlu’nun vefatının 49. yılında ‘Aşık Veysel’e Vefa Konseri’ ile anacak.
#ASİDEFKültür ve Turizm Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile sanatçı Ahmet Kaya’nın şarkılarından oluşan bir repertuvar hazırladı. İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu’nun hazırladığı program Van Kültür Yolu Festivali’nde hayata geçti.
#VanŞarkıları ve sesiyle bir döneme damgasını vuran Gülden Karaböcek, 23 yıl sonra ilk röportajını Kelebek’e verdi. 55’inci sanat yılını kutlayan usta isim, hem projelerini anlattı hem de çorbacıda sahneye çıktığı haberleri hakkında konuştu.
#Gülden KaraböcekDünyanın başka bir yerinde, ülkesinden çok uzakta ama köklerinden beslenen, yaptığı eserlerle bu diyarlardan olmayanların takdirini, alkışını toplayan, sanatı ve müziği adına bestelerinde yeni kapılar açan hipster dediğimiz yenilikçi akımın öncü isimlerinden olan Mehmet Ali Sanlıkol ile röportajımı gerçekleştirdim. Mehter marşının içindeki inceliği fark edip gönül verdiği caza klasik Türk müziğini harmanlayan Mehmet Ali Sanlıkol’un son albümü ‘Turkish Hipster’, kendi deyimiyle 21. yüzyıla ait kozmopolit ve yenilikçi dinleyici kitlesine hitap ediyor. Grammy Müzik ödüllerinde finalde; 4 Şubat’ta ödül töreni... Ne güzel bir duygu bu! Müzikte dünyanın saygın ödüllerinde gösterilmek! Bugün Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de Bursa’dan çıkıp Amerika’ya, oradan dünyaya uzanan notaların sahibi Mehmet Ali Sanlıkol ile sohbetimizi siz değerli okuyucularımızla baş başa bırakıyoruz. İlham olması dileğiyle...
#1Dünyanın başka bir yerinde, ülkesinden çok uzakta ama köklerinden beslenen, yaptığı eserlerle bu diyarlardan olmayanların takdirini, alkışını toplayan, sanatı ve müziği adına bestelerinde yeni kapılar açan hipster dediğimiz yenilikçi akımın öncü isimlerinden olan Mehmet Ali Sanlıkol ile röportajımı gerçekleştirdim. Mehter marşının içindeki inceliği fark edip gönül verdiği caza klasik Türk müziğini harmanlayan Mehmet Ali Sanlıkol’un son albümü ‘Turkish Hipster’, kendi deyimiyle 21. yüzyıla ait kozmopolit ve yenilikçi dinleyici kitlesine hitap ediyor. Grammy Müzik ödüllerinde finalde; 4 Şubat’ta ödül töreni... Ne güzel bir duygu bu! Müzikte dünyanın saygın ödüllerinde gösterilmek! Bugün Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de Bursa’dan çıkıp Amerika’ya, oradan dünyaya uzanan notaların sahibi Mehmet Ali Sanlıkol ile sohbetimizi siz değerli okuyucularımızla baş başa bırakıyoruz. İlham olması dileğiyle...
#Mehmet Ali Sanlıkol“Seninle olamazdık biliyordum / Bile bile yine seni seviyordum / Yollarımız bir değildi biliyordum / Şimdi neden neden canım bu özlem / Aşığınım yanında olamasam da / Aşığınım sana dokunamasam da / Geri dönüş olmasa da / Sonsuza dek aşığınım.” Fedon’un yıllar önce yazdığı ve seslendirdiği ‘Aşığınım’ şarkısı hala çok popüler, hala milyonlar tarafından biliniyor, söyleniyor. Öyle ki ismini bilmeyenler ona ‘Aşığınım abi’ diye sesleniyor. Terzilikten şarkıcılığa adım attığı yaklaşık 40 yıllık sanat hayatı boyunca 5 albümüyle insanları kendine hayran bırakan Fedon, bugün de bu şöhretini korumayı başaran bir isim. Peki, nasıl? Tam bir Bodrum aşığı olan ve ilklere imza atan usta sanatçı, bunun sırrının ‘işini doğru yapmaktan geçtiğini’ söylüyor.
#1Frankfurt’ta 23’üncü kez düzenlenecek olan Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali 11 Haziran’da başlıyor. Kısa bir süre önce sona eren 10’uncu Frankfurt Türk Tiyatro Festivali’nin ardından toplam 25 sinema filminin ve çok sayıda belgeselle kısa filmin gösterileceği festival bir hafta sürecek.
#AlmanyaTürkçe pop ve rap ağırlıklı geniş bir repertuara sahip Z kuşağı gençlere ‘Son dönemin en büyük halk ozanları kimlerdir?’ diye sordum. Teklemeden sayabildikleri isimler arasında Âşık Veysel ve bugün ölümünün 10. yılında andığımız Neşet Ertaş vardı. Ne yalan söyleyeyim, bileceklerini pek düşünmemişim ama cevaplara çok mutlu oldum. Ne de olsa ona boşuna “Türkülerin Babası” dememişler. Gönül dağının zirvesindeki büyük ustaya duyulan hayranlığın nedenlerini en yakınındaki isme, Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi, müzisyen, yazar, şair Bayram Bilge Tokel’e sordum.
#Neşet ErtaşGazi Mustafa Kemal Atatürk’ün istiklal meşalesini yakmak için Bandırma Vapuru’yla Samsun’a çıktığı 19 Mayıs 1919’un 103’üncü yıldönümünde Türkiye’nin dört bir yanı kırmızı-beyaz coşkuya büründü. Pandeminin ardından meydanlar dolup taşarken Ankara’daki kutlamaların merkezi Anıtkabir oldu. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve beraberindeki heyet Anıtkabir'i ziyaret etti. Birçok kentte yürüyüşler, konserler, etkinlikler var...
#19 MayısAlâeddin Yavaşça’yla yakından Cumhurbaşkanlığı Büyük Sanat Ödülü’nü aldıktan sonra tanıştım. Anılarından bir bölümünü dinledim. Parlak bir doktorluk hayatı vardı. Yanlış anımsamıyorsam bazı akşamüstleri Dr. Nevzat Atlığ’la müzik üzerine buluşup konuşmalar yaparlarmış.
#Ayten YavaşçaSanturi Sedat Anar profesyonel müzik hayatına başlamadan önce sanatını yıllarca sokakta icra etti. ‘Vefa borcu’ olarak gördüğü son kitabı ‘Sokağın Sesleri’nde de sokak sanatçılarının hikâyelerini aktarıyor: “Sokakta müzik yaptığımız zaman bazen neredeyse hiç para toplayamazdık ama çalarken inanılmaz mutlu olurduk. Yaptığımız müzik şifa olurdu bize.”
#Sokak Sanatı