Paylaş
Çankaya Köşkü'nde çekilmiş bir fotoğraf. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, sağında harika çocuk kemancı Suna Kan, solunda başka bir harika çocuk piyanist İdil Biret.
Cumhuriyetin kültüre, çok sesli müziği ve genç kuşağa verdiği önemin bütün tarihini bu fotoğraftan yorumlayabilirsiniz.
İsmet İnönü'nün devlet adamı kimliğinin derinlerinde yaptığınız uygarlık gezisinde mutlaka bu fotoğrafla karşılaşırsınız.
Şefik Kahramankaptan'ın 'İsmet İnönü ve Hârika Çoucuklar İdil Biret - Suna Kan' (Ümit Yayıncılık) kitabı, yetenekli çocukların yurt dışında öğrenim yapmalarını sağlayan bu yasanın bize nice uluslararası değerler kazandırdığını gösteriyor.
Gürer Aykal yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası eşliğinde, bu akşam Suna Kan ile İdil Biret Harika Çocuklar Yasası'nın çıkışının 50. İsmet İnönü'nün ölümünün 25. yıldönümünde çalacaklar.
Çok anlamlı bir kutlama. Sanat ve devlet kavramının cumhuriyet bileşkesinde buluşmasının örnek bir hareketi.
Uluslararası üne sahip iki virtüözümüzün bu akşamki konseri, vefa iksirinin güzelliğini taşıyor.
Suna Kan ile İdil Biret'i tanıtmak için bir kaç satırı bile okurlarım için gereksiz bulurum.
Bugün, çok sesli müzikten yana olmayanlar bile onları dinlemiştir.
İkisinin yaşamını, çalışmalarını öğrenmek isteyenlere, iki kitap tavsiye edeceğim:
Müşerref Hekimoğlu'nun yazdığı 'Suna Kan', Üner Birkan'ın yazdığı 'İdil Biret' kitapları (Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Yayınları), gerçekten çok sesli müziğimizin, cumhuriyetin müzik anlayışının, iki sanatçı kimliğinin ekseninde kaleme alınmış öyküsüdür.
***
DEVLET adamlarının örnek olma niteliği üzerinde sanırım bütün okurlarım mutabıktır.
İsmet İnönü de böyle bir devlet adamıydı. Cumuhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın her konserine giderdi.
Belki Cumhurbaşkanı geliyor diye buraya süreklenen kabine üyeleri, yüksek bürokratlar da vardı. Zamanla; zorla, ayakları tersine giderek gelenlerin bile, bir gün o müziği sevdiklerini, İnönü'süz de dinledikleri umudunu kaybetmedim.
Belli yaştan sonra çello çalmak isteyen, seçim sonuçlarını parti merkezlerinde değil evinde, Mitoloji kitabı okuyarak bekleyen bir devlet adamına duyduğum özlemi, hepinizin paylaştığına inanıyorum.
Şefik Kahramankaptan'ın kitabında yer alan 'İsmet İnönü ve Müzik' bölümü, O'nun sanata karşı ilgisinin derecesini belgelemek bakımından önem taşıyor.
'Hârika Çoucuklar Yasası Nasıl Çıktı?' bölümünü okurken, zamanın tartışmalarını, aleyhte olanların Meclis'te söylediklerini bugün nasıl gülerek ve üzülerek okuduğunuzu farkedeceksiniz.
***
Hârika Çoucuklar Yasası, yeteneklere uzatılan yardım eli değildir, bir ülkenin sanat geleceğine yapılan yatırımdır. ESBANK ve İnönü Vakfı'nın birlikte düzenledikleri bu akşamki konser, bir devlet adamına Harika Çocuklar'ın teşekkürünü simgelemesi bakımından önemlidir.
Paylaş