Ülkemiz tarihi kaleler bakımından oldukça zengindir. Van kalesi de o tarihe kalelerden biridir. Pek çok savaşa ve çağa tanıklık etmiş olan Van kalesi tarihe ışık tutan cinsten. Peki, Van kalesi nerede? Van kalesi tarihi, özellikleri ve hakkında bilgiler nelerdir? İşte Van kalesine ait tüm detaylar.
#Van Kalesi Nerede?Van'ın Gürpınar ilçesinde Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi'nde, son 17 yılı gönüllü olmak üzere 60 yıldır bekçilik yapan Mehmet Kuşman (82) Kasım ayında bekçiliği bırakacağını söyledi. Kuşman, "Şu anda dünyada Urartucayı bilen 12 kişiden biriyim. Şimdi taş levhalar üzerine Urartuca yazıp, süs eşyası olarak satıyorum. 2005'te emekli oldum. Emekliye ayrıldıktan sonra da burada gönüllü olarak kalmaya devam ettim. 17 yıldır gönüllü bekçilik yapıyorum" dedi.
#VANAy’ın aydınlık yüzü, kuyrukluyıldız gibi kayan uydular, heyecan yaratan Satürn, anbean doğan yıldızlar ve gözlerinin içi parlayan bilim sevdalısı gençler... Çocukluğumdan beri merak duyduğum uzayı izlemek için TÜBİTAK’ın Van’da düzenlediği ‘Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ne katıldım. Cep telefonu ışıklarının bile yasak olduğu alanda zifiri karanlıkta yıldızlara baktıkça aydınlandım.
#Gökyüzü Gözlem EtkinliğiYassı Çemen Savaşı gibi, tarihte önemli yeri olan fakat pek hatırda kalmayan bazı tarihi olaylar vardır. Yası çemen savaşı ne zaman yapılmıştır? Yassı çemen muhaberesinin tarafları kimlerdir? Yassı çemen muhaberesi nerede yapılmıştır? Bu muhaberenin önemi nedir gibi sorulara cevap bulabileceğiniz ve merakla okuyacağınız bilgileri sizler için derledik.
Bereketli ovaları ve doğal güzellikleri ile Ahlat dünyanın en önemli tarihi merkezlerinden biridir. Aynı zamanda Türk tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Ahlat, her sene yoğun olarak yabancı ve yerli turist çekiyor. Pek çok kişi bölgeyi daha detaylı öğrenebilmek için internet üzerinden araştırma yapmaktadır. Peki Ahlat nerede? Ahlat'a nasıl gidilir? Ahlat gezilecek yerler hakkında bilinmesi gerekenler.
#Ahlat Nerede?Yaklaşık 2 milyonluk nüfusuyla Balkanlar’ın en büyük şehirlerinden olan Belgrad’ın anlamı, kalesinin etrafını çeviren beyaz duvarlardan dolayı ‘Beyaz Şehir’ olsa da çok sayıda ülkeden geçerek Karadeniz’e dökülen Tuna Nehri’nin Sava Nehri ile birleştiği platoda kuruduğundan bize daha ziyade yeşil bir şehirmiş gibi geldi...
#BalkanlarBazı yerler vardır sizi kendine çağırır. Konya’nın Sille köyü de tam böyle bir yer. Taş evler bana her zaman hüzünlü ve hikâyesi olan yerler gibi gelir. Geçmişin izleri her zaman ilgi çekici olmuştur. Sille’de hikâyesiyle keşfetmeye değer bir köy. İşte size Sille gezi rehberi…
#SilleMerakla beklenen Ara Güler Müzesi, efsane fotoğrafçının 90’ıncı yaş gününde Bomontiada’da açıldı. Tasarımıyla dikkat çeken aynı adlı kitabın da eşlik ettiği ‘Islık Çalan Adam’ başlıklı açılış sergisi, Güler’i daha yakından tanımamızı sağlıyor. Galatasaray’daki Güler Apartmanı’nın müzeye dönüştürülmesi ve Türkiye’nin görsel hafızası niteliğindeki Ara Güler arşivinin dijital ortama aktarılması çalışmaları ise sürüyor.
#Ara GülerBirbirinden güzel doğa harikaları ve eski tarihlerden beri birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış, tarihi yerleri gez gez bitmeyen Muş ve Bitlis’te 3 gün geçirdim. Birbirinden güzel yemeklerini tattım ve türkülerini öğrendim. Yolunuz düşerse bu iki şehre işte yapmanız gerekenler...
#MuşSömestr tatiline çok fazla zaman kalmadı. Özellikle bir yurtdışı seyahati içi planlama yapmanın tam zamanı. Ona verebileceğiniz en güzel karne hediyesi ne olabilir diye düşündük ve sizin için bir seçki yaptık. Bu seçenekler sadece çocuğunuzun değil sizin de gönlünü fethedecek.
#KarneAK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye, Suriye'de iç karışıklıkların başladığı Mart 2011'den itibaren dil, din, ırk ayrımı gözetmeden tüm mağdurlara, mazlumlara kapısını, gönlünü, sofrasını, yüreğini açmıştır. Bu gönül zenginliği dolayısıyla milletimizle gurur duyuyoruz" dedi. Uluslararası toplumun, ABD ve Rus yönetimlerinin samimi davranması gerektiğini belirten Davutoğlu, ''Tek tek elimizde Rusya'nın attığı her bombanın nereye düştüğünün bilgisi var. 6 bini aşkın sortinin yüzde 90'ı sivillere ve ılımlı muhalefete atıldı, sadece yüzde 10'u DEAŞ'a. Her bir bombanın düştüğü yerin bilgisi elimizde ve bunu ABD de Birleşmiş Milletler de bütün uluslararası toplum da biliyor. Artık bu gidişe bir 'dur' demenin vakti gelmiştir'' ifadelerini kullandı.
#Başbakan DavutoğluEğer sizler de bu yazıyı kahve ve çayınızla birlikte okuyorsanız... Anlatılanların hepsini unutun dilerseniz. Yazı zaten uçar gider. Aklınızda kalan sadece bu manzara olsun. Eğer Hürriyet Gazetesi’nin genel yayın müdürü bir sabah Şemdinli manzarasına karşı rahat rahat kahve içebiliyorsa... Bakmayın siz elalemin feryatlarına... Bu iş daha bitmedi demektir!
Güney Hollanda’nın Lisse kenti yakınlarındaki Keukenhof, 32 hektarlık arazisiyle dünyanın en büyük lale bahçesi. Baharda 1600 türden binlerce çiçek, 7 milyon lale soğanı dikiliyor. Yılda sadece üç ay açık kalmasına rağmen 800 bin ziyaretçi çekiyor. Keukenhof 2012 sezonunu kapatmak üzere. 15 kilometrelik yürüyüş yolunda gezinmek, göz alabildiğine uzanan lale tarlalarında tekne turuna çıkmak için bir haftanız kaldı.
Dokuz ve 14’üncü yüzyıllar arasında Erzurum’un kuzeyindeki bölge Gürcistan Krallığı’na aitmiş. Yusufeli’nin kuzeyine doğru giden yol, her iki tarafında yükselen sarp dağları, elma, dut ve ceviz bahçeli ahşap evlerin bulunduğu köyleriyle bir tabloyu andırır güzellikte. Yolun doğu ve batısında sıralanan muhteşem eski kiliseler de Gürcistan Krallığı’nı hatırlatma görevini üstlenmiş. Çoğundan geriye sadece kalıntıların ulaşmış olması ve onları hatırlayanların da yanlızca kuşlar olması insanı üzüyor.
Dokuz güne kadar uzayabilecek Kurban Bayramı tatiline dört hafta kaldı. Aralık başındaki iklim koşullarından ve turistik merkezlerin sezon dışı cazip fiyatlarından yararlanıp Avrupa’da güzel bir tatil geçirebilirsiniz. Saffet Emre Tonguç bu hafta yayımlanan kitabı "Avrupa’da Görülecek 101 Yer"den Hürriyet Seyahat okurları için beş alternatif şehir seçti.
Pastırma yazını fırsat bilip, Türkiye’nin en doğusuna, Van Gölü’nün çevresine gittim. Niyetim hem Türkiye’nin en büyük gölünü çepeçevre dolaşıp, hem geçmişi hem bugünü izlemek, aynı zamanda da yöre mutfağının birbirinden lezzetli yemeklerinin tadına bakmaktı. Bu hafta Edremit, Gevaş, Ahdamar, Tatvan, Nemrut izlenimlerimi aktaracağım. Gelecek hafta ise Bitlis, Ahlat, Adilcevaz, Muradiye ve Van’ı...
St. Petersburg, iki yüzyıl boyunca Rusya’nın başkenti, sanat ve eğlence merkeziydi. Mimarisi, Venedik’i çağrıştıran kanalları, köprüleri, parkları, müzeleri, yetiştirdiği edebiyatçılar ve müzikçilerle Moskova’nın ihtişamını hep gölgelemeyi başardı. Rus balesi burada doğdu, Rus müziğinin merkezi oldu. Güzelliğini 900 günlük Nazi bombardımanı dahi yok edemedi.