Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile 6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7, Elbistan ilçesinde ise 7,6 büyüklüğündeki depremlerin etkilediği iller arasında yer alan Hatay'daki faaliyetlerine devam ediyor. Bakan Akar depremde zarar gören Samandağ ilçesine bağlı Hıdırbey ile Ermeni vatandaşların yaşadığı Vakıflı Mahallelerinde inceleme ve ziyaretlerde bulundu.
#MSBEn zor yazılarımdan birini kaleme almak için oturdum masa başına... Düşündükçe üzüldüm ama yapım gereği içim acısa da bir sonraki adımda ne yapabilirim diye kafa yorarım hep. ‘Ortada kötü bir durum var ama ben nasıl faydalı olabilirim’ diye düşünürüm. Bu kadar acının içinde elimden gelen de tarihçi kimliğimle eskiyi hatırlatmak. Bu yüzden Türkiye topraklarına en son katılan şehrimiz Hatay’ın kültür mirasından bahsedeceğim…
#HatayÜlkenin üzerine bir kâbus gibi çöken, yüzyıllardır yaşanmamış şiddette gerçekleşen, çok büyük kayıplar verdiğimiz Hatay ve Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden tam 34 gün geçti. Hepimiz biliyoruz ki bu zorlu dönemi aşmak, yaraların sarılmasını sağlamak hiç kolay değil.
#Müge AkgünHatay’a 2008, 2010 yıllarında gittiğimde Suriye’ye geçmek moda idi. Hatta Hatay merkezden bineceğiniz bir taksi ile Cilvegözü kapısına ulaşıp Halep’e geçmek, eski otantik atmosferini koruyan Halep çarşısını gezmek büyük keyifti. Günübirlik bu ziyaret için taksici ile anlaşıyor, öğleden sonra belli bir saatte tekrar buluşup Hatay’a dönüyordunuz. Hatay gezilerimizin en büyük heyecanı Halep’e geçmekti ve Samandağ bölgesine hiç vakit ayıramamıştık. Son iki yıldır tekrar Hatay’a sık sık gitmeye ve bu kez Samandağ bölgesinin de hakkını vermeye başladık.
#Uğur ÇELİKKOLAnayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Samandağ Vakıflı Köyü Ortodoks Kilisesi ve Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi vakıflarının el konulup Hazine adına kaydedilen taşınmazlarının iade edilmemesinin “mülkiyet hakkı ihlali” olduğuna ve yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.
#Anayasa MahkemesiHiç kış gelmeyen, hep bahar olan bir şehri anlatmak istiyorum size. Tarihi mekânları, muhteşem coğrafyası, ünü sınırları aşmış lezzetleriyle Hatay, namı diğer Antakya... Bir hafta sonu ayırıp tarihe ve lezzete doyabilirsiniz. Biz merkezi ‘doya doya’ gezdikten sonra Vakıflı Köyü ve Samandağ’ı da ekledik rotamıza...
#HürriyetAnadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Hatay, tarihinde sayısız millete ev sahipliği yapmış. Hal böyle olunca da her medeniyetin kültüründen, örfünden, adetinden ve yemeklerinden nasibine düşeni almış. Hatay turumda fazlasıyla mekanı gezdiğim için lafı daha fazla uzatmadan, sizlere kısa kısa gözlemlerimden ve tavsiyelerimden bahsetmek istiyorum.
#Hatay SofrasıTropik denizlerden Akdeniz’e geçişi sağlayan Süveyş Kanalı ve küresel ısınma nedeniyle pek çok göçmen deniz canlısı türünü artık Türk sularında görüyoruz. Egzotik sualtı canlılarının ilk durağıysa Hatay’ın Samandağ sahilleri... Rengârenk balıklar sualtı fotoğrafçılarını, 19 metre derinlikteki ‘Büyük Mağara’ da tecrübeli dalgıçları keşfe çağırıyor.
#SamandağTürkiye’nin Ortadoğu’ya, Ortadoğu’nun da Akdeniz’den dünyaya açılan kapısı Hatay. Binlerce yıllık tarihiyle medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir yer burası… Yeşil ve maviye dair birçok güzelliği barındırıyor. Kültürü ve tarihi bir kenara Hatay’ı özel kılansa mutfağı… Öyle ki, 2017’de UNESCO'nun ‘Dünya Gastronomi Şehirleri’ listesine girdi. Bu sefer doğup büyüdüğüm topraklarda daha önce gitmediğim yerlere gittim ve lezzetler tattım. Memleketi farklı bir gözle gezmek değişik bir tecrübe oldu. İşte size Hatay gezi rehberi…
#HATAY‘Muhsin Bey’de, ‘Arabesk’te, ‘Eşkıya’da hayranlıkla izledik onu. Dizileri; ‘Karanlıkta Koşanlar’, ‘Alacakaranlık’, ‘Hırsız Polis’, ‘Canım Ailem’ birer fenomen oldu. ‘Yazı Tura’, ‘Hayatımın Kadınısın’, ‘Ejder Kapanı’, ‘Benim Dünyam’ ve en son ‘Soğuk’ filmlerinde yönetmen koltuğuna oturdu. Geçen yıl ‘İçeride’ dizisinin Kudret’i olarak büyüledi izleyiciyi. Bunlar olup biterken hayatı ıskalamadı üstelik. Tekneyle uzun yolculuklara çıktı. Yemekler pişirdi dostlarına. Müziği hayatının vazgeçilmezi yaptı. Öyküler yazdı. Oğlu, yönetmen Can Yücel’le ‘dostluğu’ dillere destan... Dünyanın haline dertlenmeyi de ihmal etmedi, yoktan umut var etmeyi de... Bu röportajın sorularını yanıtlarken bir noktada, “Çok mu karamsar oluyor? Belki ‘Hafta sonu okur, neşeli sözler bekler’ endişeniz vardır, biraz iç açıcı şeyler anlatayım” dedi. Güneşle uyanıp gözünü açmadan denize atladığı, kahve kokusunun menemeninkine karıştığı yaz günlerini anlattı hayatın yitip giden güzelliklerine üzüntüsünü dile getirdikten sonra... Uğur Yücel’le, yeni dizisi ‘Nefes Nefese’ vesilesiyle buluştuk.
#Uğur YücelBir şehir, düşünün!... Farklı dinden ve inançtan insanlar sevgi, barış ve kardeşlik duyguları içinde bir arada yaşıyor olsunlar. Kavgadan uzak dursunlar, sevgide saygıda kucaklaşsınlar. “Ezan, Hazzan ve Çan” sesiyle dinler arası diyaloğun taçlandığı ve yaşandığı bir yer düşünün. İşte burası Hatay.. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, doğup büyüdüğü şehri bakın nasıl özetliyor; “ Bu toprakları anlatmaya başlamak için belki de en doğru kelime; Hoşgörü!..”
#HATAYHATAY’ın Akdeniz’e bakan yüzündeki Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı Köyü, Türkiye’nin ‘son Ermeni Köyü’ olma özelliğini taşıyor. 125 yıllık bir yerleşim olan 35 haneli köy, 140 kişilik nüfusa sahip. Bozuk yolları aşarak ulaştığımız köyde in cin top oynuyor. Oysa burası bir zamanlar turistlerin gözde duraklarından biriydi...
#HatayEylül, Amik Ovası’nda pamuk hasadı zamanı. Her biri avuç dolduracak büyüklükteki kar gibi beyaz pamuk kozalarını topluyor kadınlı-erkekli ırgatlar. Samandağ ilçesinin sahilinden 1230 metreye tüm heybetiyle yükselen Musa Dağı köylerinde ise defne mevsimi açılıyor. Mis kokulu bu ağacı Defne Yolu projesiyle yücelten 800 nüfuslu Hıdırbey, Türkiye’de tenis oynanan köyler hayal eden yazar Çetin Altan’ın bile gözlerini yaşartacak kadar medeni ve güzel.
Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafındaki Keseb kasabasında rejimle muhalifler arasında süren çatışmalar, Türkiye sınırlarına taştı. Önce geçtiğimiz hafta Keseb’den Türkiye tarafındaki Yayladağı’na düşen havan mermisi, sonra çoğunluğunu tehcirden kaçan Ermenilerin oluşturduğu Keseb’de Ermenilerin katledildiğine dair iddialar dünyanın gündemine oturdu. Türkiye’ye sığınan iki yaşlı Ermeni kadın ise özellikle merak konusu oldu.
Sabancı Vakfı’nın, Türkiye’de toplumsal gelişmeye katkıda bulunanların öykülerini ve çalışmalarını gündeme getirerek; onları teşvik etmek ve topluma ilham vermek amacıyla hayata geçirdiği “Fark Yaratanlar” programı, dördüncü yılını geride bıraktı. Program kapsamında, 100 Fark Yaratan’ın olağanüstü hikayesi, her hafta internet ve sosyal medyada izleyicilerle buluştu.
Sabancı Vakfı, toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini”, “Fark Yaratanlar” programıyla kamuoyuna anlatmaya devam ediyor. Fark Yaratanlar programı, yapılan çalışmaların kısa videolarının, Sabancı Vakfı tarafından hazırlanarak internet ortamında paylaşılmasını, izleyenlere ilham vermesini, böylece toplumsal gelişmeye aktif katılımın çoğalmasını amaçlıyor.
Sabancı Vakfı’nın yeni Fark Yaratan’ı; Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan, nüfusu ve geliri azalan Vakıflı Köyü’nde dayanışmayı artırmak için kurulan “Vakıflı Köyü Kooperatifi Kadınlar Kolu” oldu. Vakıflı Köyü Kooperatifi 2004 yılında kuruldu. 2005 yılında Kadınlar Kolu’nun kurulmasıyla kooperatifin çalışmaları hareketlenmeye ve çeşitlenmeye başladı. 5 kadınla kurulan kooperatifin kadınlar kolunda bugün 27 kadın çalışıyor. Kadınlar; evlerinde ürettikleri reçel, defne sabunu, meyve suyu, defne yağı, nar ekşisi ve 17 çeşit likörü köydeki kilisenin bahçesinde, köyün çay bahçesinde ve İstanbul Kurtuluş’taki küçük şubelerinde satıyorlar. Satılan ürünlerden elde edilen gelirin yüzde 80’i üreticinin olurken, yüzde 20’si ile kooperatife katkı sağlanıyor. Turizm mevsiminin başladığı Nisan ve Mayıs aylarında, Vakıflı Köyü Kooperatifi için üretim yapan bir kadının geliri 1000 TL’ye kadar yükselebiliyor.
#HtvhaberHatay ilinin merkez ilçesi Antakya tarihi kalıntıları, doğal güzellikleri, inanç yelpazesiyle özel bir seyahat rotası. Ziyaretçilerine zengin bir mozaik koleksiyonu, lezzetli yemekler sunan renkli bir diyar. Tuba Köseoğlu Okçu, ilçeye gideceklere 20 öneride bulundu.
#AntakyaHani bizim ‘diyaspora’ diye aynı sepete koyduğumuz Ermenistan dışında yaşayan Ermeniler var ya... İşte onlardan oluşan 12 kişilik bir grupla Anadolu’yu başka bir gözle keşfe çıktım. Köklerini aradıkları, önyargılarıyla yüzleştikleri bu özel yolculuk sırasında heyecan, keder, merak, keyif arasında nasıl gidip geldiklerine tanıklık ettim.