Güncelleme Tarihi:
Sabancı Vakfı’nın, Türkiye’de toplumsal gelişmeye katkıda bulunanların öykülerini ve çalışmalarını gündeme getirerek, onları teşvik etmek ve topluma ilham vermek amacıyla hayata geçirdiği ‘Fark Yaratanlar’ programı, dördüncü sezonunu geride bıraktı. Program kapsamında 2009 yılından bu yana 100 Fark Yaratan’ın hikayesi her hafta sosyal medyada izleyicilerle buluştu.
Bir Silgi Bir Kalem Projesi’nden, erken yaşta evlilikler konusunda bilinç oluşturmaya çalışan Muş Kadın Derneği’ne, çiftçileri sanal ortamda tüketiciyle buluşturan Tülin Akın’dan, Iğdır’daki çocuklara Oyuncakhane ile oyun ortamı yaratan Ömer Faruk Arınç’a, Kocaeli’deki kuaför dükkanında atıkların geri dönüşümü için çalışmalar yapan Rasim Uyan’dan Vakıflı Köyü’nün kadınlarına gelir yaratmak için kurulan “Vakıflı Köyü Kooperatifi Kadınlar Kolu”na kadar 21 Fark Yaratan 4’üncü sezonun konuğu oldu.
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın da katılacağı, Cüneyt Özdemir’in sunduğu “5 N 1 K” programında dördüncü sezona konuk olan 21 “Fark Yaratan”, deneyimlerini canlı yayında toplumla paylaşacaklar. Ayrıca daha önceki sezonların Fark Yaratanlar’ı da geceye katılacak. Etkinlik 28 Mayıs Salı akşamı saat 19.00’da başlayacak. 5N 1K programı canlı yayını ise 19.30’da, Sabancı Center, Hacı Ömer Konferans Salonu’ndan yapılacak.
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, programda Fark Yaratanlar’ın eğitimden çevreye, yurttaş katılımından kültür sanata birçok farklı alanda hikayelerini heyecanla anlattığını belirtti. “Biz Sabancı Vakfı olarak, Fark Yaratanlar programıyla yarınları değiştirme gücüne sahip olanları cesaretlendirerek teşvik ediyoruz” diyen Koyunsağan, şöyle devam etti:
“Onlar, köylerdeki kız çocuklarını okula kazandırdı, Down Sendromlu gençler için kafe açtı, köy halkı için yeni iş modelleri geliştirdi, seyyar diş üniteleriyle engellilerin diş tedavisini yaptı, imkanı olmayan çocuklara müzik eğitimi verdi. Onlar, “Fark Yaratanlar” programının da etkisiyle görünürlük kazandılar, yeni işbirlikleri geliştirdiler, yeni gönüllü ve bağışçıları aralarına kattılar ve çalışmalarını yaygınlaştırma imkanı buldular. Daha iyi yarınlar için sosyal girişimcilik ruhu taşıyan, eski soruna yeni çözüm üreten, yaygınlaştırılabilir çalışmalara imza atan “Fark Yaratanlar”ı herkes öğrensin ve ilham alsın istiyoruz.”
Fark yaratanlar anlatıyor
Engellilerle ilgili farkındalık arttı
Kazım Demirel Sevgi ve Eğitim Derneği: Zihinsel engelli gençlerin sosyal yönden güçlenmesi, iletişim becerilerinin gelişmesi, topluma uyum becerilerinin geliştirilmesi Ereğli Down Cafe ile mümkün oldu. Mesleki eğitimleri için önemli bir uygulama atölyesine kavuştuk. Bu eğitim atölyesi aynı zamanda Korumalı İşyeri oldu. Fark yaratan videosunun Sabancı Vakfı’nca hazırlanması ve yayınlanması yurt genelinde projeye olan ilgiyi arttırdı. Kamu kurumları ile halkın daha büyük ilgisi ile çalışmalarımıza devam etme imkanı bulduk. Toplumun engellilerle ilgili farkındalığını artırma ve zihinsel engellilerin de bir iş ve meslek sahibi olabileceklerini gösterme fırsatı bulmuş olduk.
Çalışmalarımızın değerli görülmesi güç verdi
Muş Kadın Derneği: Fark yaratanlara kurum olarak seçilmek motivasyonumuzu arttırdı. Yaptığımız işin önemli ve faydalı olduğunun bizim dışımızdaki insanlar tarafından bilinmesi ve değerli görülmesi bizlere güç verdi, kendimizi çok daha iyi hissetmemize sebep oldu. Çalışmalarımıza (konuyla ilgilenen) destek olmak isteyen ve destek almak isteyen akademisyen, öğrenci ve yazarlar oldu. Bizler sorunu besleyen bireyler değil, çözümün bir parçası olmayı seçen kimseleriz. Dolayısıyla, bizi mutlu edecek fayda sağlayacak bu seçim, kendimizi değerli, işe yarar, önemli ve mutlu hissettiriyor.
Yalnız olmadığımı gördüm
Rasim Uyan (Kocaeli’deki kuaför dükkanında atıkların geri dönüşümü için çalışmalar yapıyor): Fark yaratan olarak seçilmem sosyal, çevre ve kültürel alanlarda yaptığım çalışmalarda yalnız olmadığımı, arkamda beni destekleyen kişi, kurum ve vakıflar olduğunu görmem beni memnun etti. Sabancı Vakfı’na da bu konuda bana vermiş olduğu desteklerden dolayı ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Şu an kendimi ülkesine, çevresine ve insanlarına karşı olan sorumluluklarını yerine getirmiş bir birey olarak çok huzurlu hissediyorum.
Şimdi taşlar yerine oturdu
GençBank: GençBank Projesi, Toplum Gönüllüleri Vakfı bünyesinde çok önemli bir noktayı da doldurmak için yola çıkılan araç. Eğitimin dışında kalan gençler, görece daha dezavantajlı olan gençlere ne olacak, sorusuna cevap arayan bir proje. Şimdi henüz erken ama belki gelecek için şunu söylemek ideal olur, gençler yaşadıkları yeri dönüştürebilecek güveni arkalarına aldıktan sonra, çok kapsamlı yeteneklere ve yaratıcı yöntemlere sahip olduklarını gösterebilirler. GençBank Projesi yaratıcı fikirleri açığa çıkartmak ve her gencin değişim yaratabileceğini göstermek için güzel bir yöntem. Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın birçok çalışmasının önemli bir etkisinin olduğunu biliyorduk ve bu bizi mutlu ediyordu. Ama ikinci yılına girmiş olan ve vakfın en yeni projelerinden GençBank Projesi’nin Fark Yaratanlar’a seçilmesi büyük bir heyecan yarattı. Çünkü üniversite dışı gençlerle de çalışmak için kurgulamaya çalıştığımız bu projenin, etkili olup olmadığı henüz anlayamamıştık. Programın etkisi tahminimizden fazla oldu. Projeyi anlatmak çok kolay oldu, çünkü en basit haliyle, görsel bir paylaşım. Ne işle uğraştığımızı yıllardır anlatamadığımız yakınlarımız var. Şimdi taşlar yerine oturdu, “bizim oğlan, bizim kız çok güzel şeylerle uğraşıyor”un altı biraz daha doldu.