Birçok kişi uzun yaşamanın genetik faktörlere bağlı olduğunu düşünür. Evet, genetik faktörlerin uzun yaşamada payı vardır. Fakat daha büyük payı olan bir şey varsa o da yaşam koşullarıdır. Hayatımızda yapacağımız küçük değişikliklerle, uzun yaşamanın keyfine varabiliriz. İşte uzun yaşamak için mutlaka dikkat etmeniz gerekenler…
#Uzun YaşamakAkdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı İsmail Tufan ile ekibi 15 yıldır Türkiye’nin yaşlanma atlasını çıkarmaya çalışıyor. Tufan ve ekibi, GEROATLAS adını verdikleri projenin dördüncü etabı için Türkiye’yi dolaştı, binlerce insanla görüştü, onlara sorular yöneltti, veriler derledi. Araştırma, Türkiye’nin insanlarının nasıl yaşlandığını göstermeyi hedefliyor. Ortalama ömür beklentisi yükseliyor ama sağlıklı ve zinde bir şekilde yaşlanıyor muyuz? Bu yörelere gittik, sakinleriyle konuştuk, nasıl yaşadıklarını ve yaşlandıklarını onlardan dinledik.
#Uzun YaşamArtık sahne milli sporcularımızın… 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda, 1948 Londra olimpiyatında elde ettiğimiz rekoru (12 madalya) 13 madalyayla geçerek en başarılı olimpiyatımızı gerçekleştirmiştik. 18 farklı branştan 108 sporcumuzla katılacağımız olimpiyatlarda hedefimiz bu rekoru kırmak! Bokstan jimnastiğe, voleyboldan yelkene, yüzmeden okçuluğa...
#Ceren Naz BüyükEşimiz, sevgilimiz, annemiz, babamız ya da yakın arkadaşlarımız fark etmez; çevremizdeki insanların her zaman bizi iyi tanıdığını varsayıyor ne sevdiğimizi, ne istediğimizi bildiklerini düşünüyoruz. Konu hediyelere gelince de bu böyle. Bu sebeple sevdiğimiz biri bize hiç hoşumuza gitmeyecek bir şey hediye ettiğinde hayal kırıklığına uğrayabiliyoruz. Peki biri size gerçekten sevmediğiniz bir şey hediye ettiğinde ne yapmalısınız?
#HediyeYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#Sağlık"Aslında düğünümü planlarken cenazemi de planlıyordum.” Bu sözler çok genç yaşta kanser olduğunu öğrenen Clare Runacres’a ait. Seneler evvel doktorları çok fazla ömrü kalmadığını söylese de Clare ve eşi Mike, geçtiğimiz günlerde evliliklerinin 20’nci yıldönümünü kutladı. İşte bu hastalıkla mücadele edenlere umut olan Clare Runacres ile Mike Ramsden’ın ilgi çekici hayat hikayeleri…
#Kanser"Aslında düğünümü planlarken cenazemi de planlıyordum.” Bu sözler çok genç yaşta kanser olduğunu öğrenen Clare Runacres’a ait. Seneler evvel doktorları çok fazla ömrü kalmadığını söylese de Clare ve eşi Mike, geçtiğimiz günlerde evliliklerinin 20’nci yıldönümünü kutladı. İşte bu hastalıkla mücadele edenlere umut olan Clare Runacres ile Mike Ramsden’ın ilgi çekici hayat hikayeleri…
#KanserDemokrasinin beşiği dediğimiz Fransa, son günlerde yaşanan olaylara oldukça aşina. Öyle ki ülkenin politik hafızasına “banliyö sorunu” olarak yerleşmiş. 1981 yılında Lyon’da başlayan olaylara “été chaud (sıcak yaz)” ismi verilmişti. O sıcak yazlar Fransa için artık günlük rutine dönüşmüş durumda.
#FransaHürriyet Akdeniz, turizm sektörüne yön veren markaları yöneten sektör temsilcilerini tek masada topladı, 2022 turizm sezonu, 2023 hedefleri, sektördeki sorunlar ve çözüm önerileri tüm ayrıntılarıyla konuşuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcilerinin de katıldığı buluşmada Antalya’nın kriz yönetimindeki başarısı ön plana çıktı.
#ANTALYASesil Pir, başarılı bir iş insanı. Çalıştığı uzmanlık alanı, her gün duyduğumuz, alıştığımız klasik işlerden değil. Amerika’da lise eğitimi, üniversite ve yüksek öğrenimini tamamlayan Pir, ‘endüstriyel psikolog’. Henüz 16 yaşındayken uluslararası danışmanlık şirketi Deloitte’da çalışmaya başlayan Sesil Pir, yaklaşık 10 yıldır yaşadığı İsviçre’de hem kendi kurduğu danışmanlık şirketiyle uluslararası büyük şirketlere hizmet veriyor hem de dünyanın önde gelen ilaç şirketlerinden Takeda’da tam zamanlı olarak çalışıyor. Ayrıca dünyanın en büyük dijital eğitim kanalı LinkedIn Learning’de dersliklerine yüz binlerce insan katılıyor. Microsoft, Amazon gibi büyük şirketlere danışmanlık yapan, Bill Gates’te birlikte çalışma fırsatı da bulan Sesil Pir’le ‘endüstriyel psikoloji’ ve ortak yazarı olduğu ‘İnsan Odaklı Liderlik’ kitabını konuştuk.
#İsviçreHer şey, o henüz 12 yaşlarındayken, bir soruyla başladı; “Her şeye lazım; bu nedir? Evet, oksijene de lazım. Hayır, enerji değil, enerjiye de lazım…*” Çelimsiz yapısı nedeniyle yöneldiği mantık oyunları en büyük keyiflerinden biriydi… Bu tutkusunu yaklaşık 43 yıl 30 gün önce Bilim Teknik Dergisi’nde daha geniş kitlelerle paylaşmaya başladı. Geçen ay ‘Dünyanın en uzun süre zekâ soruları hazırlayan köşe yazarı’ olarak ‘Guinness Dünya Rekortmeni’ unvanını elde etti! Türkiye Zekâ Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı ile buluştuk. Hem renkli hayat hikayesini dinledik hem zekâmızı geliştirecek öneriler aldık. Halıcı diyor ki, “Çözümü zor görülen ama cevabı verildiğinde gülümseten soruları sevdim; mutlu sonlu sorular!”* NOT: Sorunun cevabı yazıda…
#Emrehan HalıcıŞizofreni kelimesi çoğunlukla ‘şiddet içeren, korku veren, ağır hastalık’ gibi terimleri akla getiriyor. Peki hastalığın isminin insanlarda bu düşünceleri uyandıran bir kelime olması şizofreni teşhisi konan kişileri nasıl etkiliyor?
#SağlıkKendine has tavırları, ses tonu ve neşesiyle alıştığımız oyuncu kalıplarının dışında... 20 yaşındayken hayatımıza girdi. Birçok dizi ve filmde oynadı. Attığı her adım haber oldu. O günleri “Kameraların önünde büyümek zordu. Arkadaşların seninkilere benzer hataları yaparken sen çok daha büyük bir kitlenin alakası ve eleştirisiyle karşı karşıya kalıyorsun” diye anlatıyor. Yeni bir takı koleksiyonu çıkaran Berrak Tüzünataç’la buluştuk; projelerini ve hayatı konuştuk.
#Berrak TüzünataçO, şöhreti ülke sınırlarını aşan, dizilerinin setlerine turlar düzenlenen bir oyuncu. “Bu verilen emeğin, harcanan zamanın geri dönüşü. Sınırlar kendiliğinden aşıldı” diye anlatıyor. İçinde sık sık yalanı ve kötülüğü sorguluyor. Kendini düz ve yalın olarak tanımlıyor; “Açık ve net olmak iyidir, sizi korur” diyor. Ekrana yeni bir ‘dönem işi’yle dönen Murat Yıldırım’la buluşuyoruz. Hayatını, bilinmeyen yanlarını ve eşi İman Elbani’yle yaşadığı aşkı konuşuyoruz: “Onun yanında rahat, mutlu ve her şeyden sıyrılmış oluyorum. Dünyanın en özel insanı...”
#Murat Yıldırımİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AHaber'de afet bölgesinde yaşananlar, yapılan yardımlar ve son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Soylu, afet bölgesinde temizlik çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Planımız, kurgumuz burada işliyor. Yarın akşama kadar buranın kabasını bitiririz. İnce temizliğini de 10 güne bitiririz inşallah" ifadelerini kullandı. Bakan Soylu ayrıca AFAD'a atılan yardım SMS'lerle ilgili olarak "AFAD'a atılan her mesaj aslında o duyguyu ayağa kaldırıyor" ifadelerini kullandı
#Süleyman SoyluSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz hafta ve bu hafta paylaştığı ‘illere göre vaka sayısı’ haritasında en dikkat çeken nokta Karadeniz Bölgesi’ndeki artış oldu. Bu artışların nedeni uzmanların da sıklıkla dile getirdiği ‘Karadeniz mutasyonu’ mu?
#PandemiKoronavirüste vaka sayısının azalması ile birlikte normalleşme adımları bir bir atılıyor. 1 Haziran itibariyle alınan önlemler ile birlikte restoran, kafeler, park ve bahçeler, kıraathane, kaplıcalar, spor salonları, plajlar, müzeler ve turizm tesisleri faaliyete geçti. Uzun süredir evde hareketsiz kalan vatandaşlar sağlıklı yaşamak, fit görünmek, kilo vermek gibi birçok nedenden dolayı spor salonlarına, pilatese ve fitness’a gitmeye başlarken sakatlıkların yaşanmaması için ne yapmalıyız? Spor Hekimi Uzm. Dr. Gökhan Özhan spor yaparken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Korona