Üzüm en sevilen yaz meyvelerinden biri. İçeriği bakımından zengin olan bu nefis meyve düşük kaloriye sahip. Ancak şeker oranı sebebiyle dikkatli tüketilmesinde fayda var. Üzüm kilo aldırır mı, kalori değeri nedir? İşte üzümün besin değeri
#ÜzümAsma ağaçlarının birçok türü olsa da ülkemizde en çok bilinen türü üzüm veren asmalardır. Uzayan dallarının doğru şekilde asılmasıyla çardak yapımlarında da kullanılan asmalar hem lezzetli meyveleri hem de görselliğiyle ilgi görür. Asma ağaçları ile ilgili bilinmesi gerekenleri derledik.
Üzüm zengin besin değeri ile önlemi bir yere sahip olan meyveler arasında yer almaktadır. Hem taze olarak hem de kurutulmuş olarak sofralarda yerini almaktadır. Tatlılarda, çerezlerin içinde ve yemeklerde kullanılarak tüketilmektedir. Yüksek besin değeri ile insan vücuduna önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. İşte farklı renklere sahip kuru üzüm hakkında tüm merak edilenler.
#Kuru Üzümün FaydalarıMetro Türkiye açık denizlerde yetiştirdiği levrek ve çipuralarla hem lezzetli balıklar üretiyor hem de denizlerimizi koruyor. Diyetisyen Berrin Yiğit levrek ve çipuranın faydalarını anlattı ve kolayca uygulanabilecek tarifler verdi. ‘Evinin Şefi’ Gülay Barbaros Altan ise balık pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
#LevrekÇok uzun yıllardır insanlar pekmezleri uzun uzun kaynatarak hazırlıyor. Son dönemlerde soğuk sıkım alternatifler çoğalsa da geleneksel yöntemlerde hazırlanan pekmezler hala devam ediyor. Peki saatlerce yüksek ısıda kaynatılan pekmezler başta olmak üzere konserve ürünler sağlıklı mı? Yeni araştırmalar özellikle uzun saatler kaynatılarak hazırlanan pekmezlerin kansere davetiye çıkardığını ortaya koyuyor.
#PekmezPekmez, enerji verici, tok tutucu, kan yapıcı özellikleri nedeniyle doğal olması nedeniyle yıllardan beri mutfaklarımızın vazgeçilmezlerinden biri. Şifa kaynağı olarak tükettiğimiz pekmez sizce sanıldığı kadar sağlıklı mı? Yeni araştırmalar özellikle uzun saatler kaynatılarak hazırlanan pekmezlerin kansere davetiye çıkardığını ortaya koyuyor.
#PekmezTatlıyı, şekerli şeyleri çoğumuz seviyoruz ama fazla tüketimi hem kilo almaya hem de şeker hastalığı, karaciğer yağlanması gibi bir dizi sağlık sorunlarına neden olduğu için pek çok insan rafine şeker yerine doğal tatlandırıcıları tercih ediyor. Mutfağımızda en çok yer bal, akçaağaç şurubu, pekmez gibi doğal tatlandırıcılar bulunuyor. Peki, bu tatlandırıcıları gözümüz kapalı tüketebilir miyiz? Tamamen doğal ve sağlıklı diyebilir miyiz? Hem bu konuda yapılan araştırmaları inceledik hem de Diyetisyen Nur Ecem Baydı Ozman ile konuştuk
#BalPek çok insan daha sağlıklı olduğunu düşündüğü için rafine şekere yerine alternatif olarak bal, pekmez, akçaağaç, agave şurubu gibi doğal tatlandırıcıları tüketiyor. Ancak doğal diye tükettiğimiz bu lezzetler gerçekten sandığımız kadar sağlıklı mı? Hem bu konuda yapılan araştırmaları inceledik hem de Diyetisyen Nur Ecem Baydı Ozman ile konuştuk.
#Doğal TatlandırıcıCNN Travel, dünyanın dört bir yanından birçok hamur işi lezzetini bir araya getirdi. Bazı kültürlerde 'ekmek' olarak nitelendirilen hamur işi lezzetleri listesinde ülkemizden ise simit yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Simitlerin peşinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 10 şehirden mutlaka tadılması gereken 10 simit…
#Rotaİncir, Demir, kalsiyum, potasyum ve C, B1, B2, B6 vitaminleri ile liften zengin içeriğiye tam bir sağlık deposu. Antioksidan kapasitesi yüksek bir meyve olan ve sağlığımız üzerinde oldukça önemli faydalar sağlayan incir aynı zamanda düşük kaloriye de sahip. Bu faydalı taze veya kuru olarak tüketilebiliyor. Yazın leziz incirlerini kurutarak daha uzun süre kullanabilirsiniz. Peki İncir nasıl kurutulur? İşte fırında, güneşte ve kaynatarak yaş incir kurutmanın püf noktaları...
#İncir Nasıl KurutulurBaşkent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü akademisyen ve öğrencileri, Ankara’nın coğrafi işaretli ürünü olan ‘Beypazarı kurusu’nu depremzedeler için üretiyor. 13 akademisyen ve yaklaşık 40 öğrencinin özverili çalışmasıyla; kuru üzüm, pekmez, fındık gibi ürünlerle zenginleştirilerek besin değeri artırılan Beypazarı kurusu, deprem bölgesindeki vatandaşlara ulaştırılıyor.
#Başkent ÜniversitesiAKHİSAR Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahattin Alkın, dünya üzüm üretiminde Türkiye’nin önemli paya sahip ülkelerden biri konumunda olduğunu belirtirken, faydaları saymakla bitmeyen bir besin olan üzümün değerinin yeterince bilinmediğine vurgu yapıyor. Alkın, “Üretiyoruz, ihracatını yapıyoruz ama yeteri kadar tüketmiyoruz. Üzümün unutulan bir besin değeri olmasının önüne geçmeli, iç tüketimi mutlaka artırmalıyız” diyor.
#1Mevsimi oldukça kısa ama besin değeri ve vücuda yararı bol üç meyveyi, tam da zamanları gelmişken anlatmak istiyorum size: Muşmula, hünnap ve iğde... Maalesef eskisi kadar bilinip tüketilmiyorlar. Oysa iğdeyle tatlı krizlerinizi önleyebilir, hatta çayını demleyebilir, olgun muşmulayla kek yapabilir, hünnapla sağlıklı, pratik atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
#MuşmulaGünümüzde sağlıklı beslenme oldukça önemlidir. Sağlıklı bir şekilde beslenmek için doğru gıdaların seçilmesi çok önem taşır. Sağlıklı gıdalar arasında yer alan pekmezin de birbirinden önemli yararı bulunmaktadır. Pekmez kilo aldırır mı? Gece yatmadan tahin pekmez ve sütlü pekmez içmek kilo yapar mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamÇağımızda dünyanın en büyük sorunlarından birisi de temiz ve sağlıklı gıdaya ve suya erişebilirliktir. Dünya üzerinde milyonlarca insan ne yazık ki bu olanaktan yoksun bulunmaktadır. Türkiye ise verimli toprakları nedeniyle hemen hemen her türlü tarımsal ürünün yetiştiği bir coğrafyadır. Bu sebeple taze meyve ve sebzeye de ulaşmak nispeten kolaydır. Bu bağlamda en fazla sorulan soruların başında sebze ve meyvelerin hangi ayda yetiştikleri ve satıldıklarıdır. İşte ilgiyle okuyacağınız üzüm hangi mevsimde yetişir, toplanır, üzüm hangi ayda markette olur ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
Günümüz insanı çok yoğun ve stresli bir iş hayatına sahiptir. Ayrıca doğadan ve doğallıktan uzak bir yaşam süren modern insan pek çok hastalıkla boğuşmak durumunda kalabilmektedir. Bu kadar hastalıklara açık hale gelmesinde bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olmayışı başlıca sebeplerdendir. Sağlıklı ortamda yaşamayan, yeterince temiz ve kaliteli su tüketemeyen, bol oksijen alamayan modern insan bir de hazır gıdalarla beslenince bağışıklık sistemi zayıflamakta ve metabolizma kolaylıkla hastalıklara yakalanabilecek seviyeye düşmektedir. Son yıllarda modern insan doğaya yüzünü dönmeye çalışmaktadır. Sağlıklı gıdaya erişmek istemektedir. Bu çerçevede pekmez gibi artık pek de tüketilmeyen gıdalar yeniden gündeme gelmektedir. İşte merakla okuyacağınız keçiboynuzu pekmez nedir, nasıl tüketilmelidir, keçiboynuzu pekmezi aç karnına mı tüketilmelidir gibi konu hakkında pek çok faydalı bilgiyi sizler için derledik.
#Pratik BilgilerBesinlerin tüketim durumlarında bazen tam olarak miktarlarının bilinmesi gerekmektedir. Ya da belli bir miktarın ne kadar kalori ve besin değerleri içerdiği merak edilmektedir. Gerek diyet yapan kişiler, gerek sağlığına dikkat eden kişiler ya da spor yapıp belli değerleri alması gereken kişiler bu araştırmaları yapmaktadır. Merak edilen besinlerden bir tanesi de üzüm pekmezi besin değerleridir. Peki, üzüm pekmezinin besin değerleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Besin DeğerleriKolesterolün vücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belli miktarda bulunması gereklidir. Pek çok kişi belli bir yaştan sonra kolesterol problemiyle karşı karşı karşıya kalabiliyor. Peki kolesterol neden olur, belirtileri nelerdir? İşte kolesterolü düşüren besinler...
#KolesterolFıstık, hemen hemen herkesin severek tükettiği bir kuruyemiştir. Tatlılarda özellikle baklavada kullanılan fıstık nerede ve nasıl yetişir? Fıstığın faydası nedir? Fıstık ağacı nasıl yetişir gibi sorular akıllara gelebilir. İşte fıstık ağacı hakkında merak edilen tüm detaylar.
Çağımızın en sık görülen hastalıklarından biri olan kanser, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artıyor. Türkiye'de her yıl 160 bin kişiye kanser tanısı koyuluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporlarına göre; önümüzdeki yıllarda her 5 kişiden biri kansere yakalanma riski taşıyor. Sağlıklı beslenmek, fazla kilolardan kurtulmak ve hareketli bir yaşam sürmek ise kanser riskini yüzde 30-35 oranında azaltabiliyor. Soğan, sarımsak, brokoli, zeytinyağı, çekirdekli siyah üzüm, zerdeçal gibi daha birçok besin de bu hastalıktan korunmada bizlere yardımcı oluyor.
#KanserHem taze hem de kuru olarak tüketilebilen kuru üzüm yüksek besin değeri ile vücudumuz için çok yararlı. Mineral, demir ve antioksidan bakımından zengin olan kuru üzüm, iyi bir enerji kaynağı. Fakat, içeriğindeki şeker oranından dolayı dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Peki kuru üzümün faydaları neler? Vücuda ne gibi etkileri var? Günlük tüketim miktarı ne olmalı? İşte kuru üzümün faydaları...
#Kuru ÜzümBazı insanlar vardır, ellerinden ne çıksa çok lezzetli olur. Minik dokunuşlarla, hazırladıkları en basit yemekleri bile bir ziyafet haline getirirler. Peki bu kişilerin sırrının ne olduğunu biliyor musunuz? Tabii ki doğru malzeme seçimi... Sizin için yemeklerinizin tadını bir anda güzelden muhteşeme taşıyacak birkaç malzeme önerimiz var. Denediğinizde siz de farkı kolayca görebilirsiniz. İşte o sihirli ürünler...
#Mutfak TüyolarıSalgın nedeniyle yaklaşık 1 yıldır çoğumuz evdeyiz. Kısıtlamalar, yasaklar derken evde harcanılan süre de uzadı. Bu da haliyle tüketim alışkanlıklarımıza yansıdı. En çok mutfakta ya da TV karşısında zaman geçirirken atıştırmalık ve abur cubura da servet ödedik! Evde kalmak elbette kendi sağlığımız için önemli ama dikkat! Koronavirüse yakalanmayacağız derken kalp sağlığınızdan olmayın. İyi bir kalp sağlığı için yapılması ve yapılmaması gerekenleri uzmanlara sordum.
#Yazar