İnsanlık tarihinin belki de en önemli giysilerinden elde sadece dört adet kaldı. Bu nedenle NASA harıl harıl yeni uzay giysisi geliştirmeye çalışıyor. Bu girişimlerin faturası da oldukça büyük. Peki böyle bir zamanda bu kadar büyük bir masrafa gerçekten ihtiyaç var mı? Tüm detaylar haberimizde...
#NASAJeff Bezos önümüzdeki ay sahibi olduğu Blue Origin şirketinin roketiyle uzaya çıkacak. Hem kendisi hem de sivil havacılık için tarihi bir ana imza atacak olan Bezos'un yolculuğu okuyana şaşkınlık veren detaylarla dolu. İşte merakla beklenen yolculuğun şifreleri...
#Jeff BezosFen ve matematik alanında eğitim veren sekiz öğretmen, Amerika'da NASA ile çalışan Honeywell şirketinin HESA programı kapsamında uzay ve matematik eğitimi aldı. Öğretmenler uzay yarışı, Apollo misyonları, uzay mekiği programı, uluslararası uzay istasyonu ve NASA programları dahil olmak üzere ABD'nin tüm uzay araştırma faaliyetlerini tecrübe etme imkânı buldu.
#ÖĞRETMENABD, 30 yıl süren uzay mekiği programına son verdiğinde, bazı çevreler Washington’u uzayda yarım asırdır devam eden üstünlüğünü kaybetmekle eleştirmişti. Ancak ABD’nin sır gibi sakladığı uzay projeleri olduğu ortaya çıktı. Dahası, ABD Keşif Bürosu uydularını casusluk için kullandığını itiraf etti.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uzay mekiği programı yetkilileri, kuruluşun bir bağımsız komisyonunun mekiğin kanatlarındaki üç termal koruyucu panelinin öncelikle değiştirilmesi yönündeki tavsiyesine rağmen, Discovery'nin öngörüldüğü üzere Salı günü fırlatılmasına onay verdi.
Columbia kazasından sonra geçen temmuz ayında yapılan ilk insanlı uzay mekiği uçuşuna komuta eden NASA’nın Başastronotu Steven W. Lindsey, Hürriyet’e konuştu. İzmir Uzay Kampı’nda ve Hava Harp Okulu’nda konferanslar veren Lindsey, 2011’de Türk astronotla uzayda görev yapmayı heyecanla beklediğini söyledi.
Uzay mekiği Discovery, 13 gün süren zorlu görevin ardından güvenli bir şekilde yere indi. İki hafta önce, mekiğin kalkışını iki kere engelleyen hava muhalefetine rağmen gerçekleşen iniş, sorunsuz geçti. Görevin baştan sona başarılı bir şekilde tamamlanması, NASA için büyük bir özgüven kaynağı olarak yorumlanıyor.
Kötü hava koşulları nedeniyle fırlatılması iki kez ertelenen Discovery uzay mekiği, Salı günü Türkiye saatiyle 21:47’de başarılı bir şekilde yörüngeye ulaştı. Son derece tedirgin bir havada geçen fırlatma, hala Columbia faciasının gölgesinde bulunan NASA’nın uzay mekiği programı için kritik bir an olarak nitelendiriliyordu.
İlk astronotumuz Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan canlı bağlantı ile röportaj verdi. Gezeravcı, “Beraberinizde hangi özel eşyaları getirdiniz?” sorusu üzerine, “Türk Yörük kültürüne ait semboller, aile fotoğraflarım, ilk filomun uçuş peçleri. Ve benim buraya gelmemi sağlayan bayrağım” dedi.
#Alper GezeravcıPasifik Okyanusu'nun güneyinde, değil insanların deniz canlılarının bile yaşamadığı bir yer var. Buz gibi gri sularıyla, dev dalgalarıyla oldukça tehlikeli olan bu bölge okyanusun hayattan en uzak noktası. Burada suyun 4 kilometre altında insanlık tarihindeki önemli bir döneme ışık tutabilecek bir hazine yatıyor. İşte ayrıntılar...
#Nemo NoktasıTıpkı otomobiller gibi yakında ağır sanayi makinelerini de temiz enerjiyle çalıştırmak mümkün olacak. İş makineleri üreten JCB’nin geliştirdiği içten yanmalı hidrojen motoru, egzozundan sadece buhar çıkaran bir canavar. Hidrojen üretimine dair bir başka iyi haber de ülkemizden geldi...
#Umut Fırat EroğluOsmanlı başkenti olmanın mimari mirasını günümüze taşıyan tarihi ve güzel kent Bursa’yı çocuklar da çok seviyor. Tarihi kişiliklerle ilgili bilgileri somut olarak görebiliyor, dünyadaki benzerleriyle yarışan bilim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde (GUHEM) Ay yürüyüşünü deneyimleyebiliyorlar. Henüz plan yapmayanlara sömestirin ikinci yarısı için önerilerimiz var.
#Seyahat