Güncelleme Tarihi:
Discovery uzay mekiği, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki rutin görevini yerine getirmek üzere, aradan bir sene geçtikten sonra tekrar uzaya fırlatıldı. Tüm gerginliğe rağmen başarılı bir şekilde geçen fırlatma Türkiye saatiyle 21:38’te gerçekleşti. Dünyanın en karmaşık makinesinin uçuşa hazır olmadığı iddiaları ve Columbia faciasının gölgesinde geçen fırlatma öncesinde olumsuz hava koşulları, geçen sene olduğu gibi fırlatmanın iki kez ertelenmesine neden olmuştu.
6 Amerikalı ve bir Alman astronotu taşıyan mekik, Florida’daki Kennedy Uzay Üssü’nden fırlatıldıktan 9 dakika sonra yörüngeye ulaştı. 4 Temmuz Kurtuluş Günü’nde gerçekleşen fırlatma kutlamalara ayrı bir atmosfer katarken, baskı altındaki NASA yöneticileri derin bir nefes aldı. Yaşlı uzay mekiğinin uçuşa hazır olmadığını savunan teknisyenlere rağmen gerçekleşen uçuş öncesinde bu riskli görev, NASA’nın uzay mekiği programının geleceği ile birlikte anılıyordu.
ENDİŞELER YERSİZ ÇIKTI
Karşıt görüşlü teknisyenler, bir senedir alınan tüm güvenlik önlemleri ve iyileştirmelere rağmen mekiğin hala uçuşa hazır olmadığını savunuyordu. Yönetim ise kendinden oldukça emin bir şekilde fırlatma programını takip etti. Mütevazılığıyla tanınan NASA başkanı Michael Griffin ise, göreve geldiği ilk günden bu yana sergilediği iyimser ve cesur tavrını sürdürdü. Griffin’e göre ortada mürettebatın hayatlarını tehdit eden bir problem bulunmuyordu.
2003 Şubat’ında Columbia uzay mekiğinin fırlatılması esnasında çıkan bir aksaklık, mekiğin dönüş yolunda infilak etmesine neden olmuş ve o tarihten sonra NASA, uzay programını yeni öncelikleriyle tekrar şekillendirme yoluna girmişti. NASA’nın hassasiyeti nedeniyle, geçen sene Temmuz ayında gerçekleşen fırlatma öncesinde Discovery uzun bir süre teste tabi tutulmuştu. Fırlatma, bu sene olduğu gibi iki kere ertelemeye maruz kalmıştı.
Yaşlı uzay mekiği Discovery’nin emekliye ayrılacağı 2010 senesine kadar NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’na 16 uçuş gerçekleştirmeyi umut ediyor. Henüz yarısı tamamlanan Uluslararası Uzay İstasyonu projesi, 100 milyar dolarlık büyük bir bütçeye sahip.
Discovery, 12 gün sürecek görevinin ardından Dünya’ya geri dönecek.