İlk Türk astronotunu heyecanla bekliyorum

Güncelleme Tarihi:

İlk Türk astronotunu heyecanla bekliyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2006 00:00

Columbia kazasından sonra geçen temmuz ayında yapılan ilk insanlı uzay mekiği uçuşuna komuta eden NASA’nın Başastronotu Steven W. Lindsey, Hürriyet’e konuştu. İzmir Uzay Kampı’nda ve Hava Harp Okulu’nda konferanslar veren Lindsey, 2011’de Türk astronotla uzayda görev yapmayı heyecanla beklediğini söyledi.

TÜRKİYE’yi ziyaret eden NASA’nın Başastronotu Steven W. Lindsey, uzay programının geleceğinden Türk Hava Kuvvetleri’nin 2011 Türk Astronot Projesi’ne kadar, değişik konularda açıklamalarda bulundu. Lindsey, Ankara’da Hava Kuvvetleri Karargáhı’nı, İstanbul’da da Hava Harp Okulu’nu ziyaret ederek konferanslar verdi.

İzmir Uzay Kampı’nda gençlerle bir araya gelen Başastronot Lindsey "Ben küçükken hiç astronot olmayı düşünmemiştim. Şimdi çocuklar bu konuda çok bilgili. İzmir’de onların sorularını cevaplamakta zorlandım. Derslerini çok iyi çalışmışlar" dedi.

Amerikan uzay programına büyük darbe vuran Columbia Uzay Mekiği kazasından sonra NASA tüm fırlatma işlemlerini uzun bir süre durdurdu. Mevcut tüm uzay mekikleri yapısal kontrollerden geçirildi. Mekiklerin güvenliği artırıldı. Yaklaşık üç buçuk yıl aradan sonra, mekik komutanlığı, NASA’nın başastronotu Steven W. Lindsey’e verildi.

AİLEME ZOR SÖYLEDİM

Daha önceden üç defa uzaya çıkan Lindsey için en zoru, verilen görevi ailesine söylemekti. Lindsey, o günü "Üç çocuğumun bana sorduğu tek şey ’Uzay mekiği emniyetli mi?’ oldu. Onlara ’Emniyetli olmasa binmezdim’ dedim. Rahatladıklarını hissettim" diye anlattı.

Başastronot için en heyecanlı anlar kalkışta yaşanıyor. Rampadan ayrılışla birlikte koltuğa yapıştığını söyleyen Lindsey "Üzerinize ağırlığınızın üç katı yük biniyor. İlk iki dakika inanılmaz sarsıntı ile geçiyor. Üçüncü dakikada ana roketten ayrılıyorsunuz ve kendi motorunuzla devam ediyorsunuz. Hafifledikçe hızlanıyorsunuz ve sarsıntılar azalıyor. Tam yedi dakika 30 saniye sonra uzaydasınız" diye konuştu.

İLK TÜRK ASTRONOT

Aynı zamanda deneyimli bir pilot olan Lindsey, uzay mekiğini uçurmanın çok farklı olduğuna dikkat çekti: "Uçakla saatte 500 kilometre hızla uçarken mekikte hızınız 25 bin kilometreye çıkıyor. Bir buçuk saatte dünyayı dolaşıyorsunuz. Kırk beşer dakika gece ve gündüzü yaşıyorsunuz."

Türk Hava Kuvvetleri, bir hava ve uzay gücü olmak üzere, kuruluşunun 100’üncü yılı, 2011’de uzaya ilk Türk astronotunu göndermeyi planlıyor. Görevleri arasında NASA’nın astronotlarını seçmek de olan Lindsey, adayların çok iyi eğitimden geçmeleri, yüksek performanslı uçaklarda uçmuş olmaları ve iyi bir operasyon bilgi ve tecrübesi olması gerektiğini söyledi. Lindsey, "Türkiye çok iyi bir hava kuvvetine sahip. Bu özelliklerin hepsi Türk Hava Kuvvetleri’nin adaylarında var. Bence çok başarılı olacaklar" dedi.

YENİ NESİL MEKİK

Mevcut uzay mekiklerinin 2010’dan itibaren emekli olacağına dikkat çeken Lindsey, "Orion olarak adlandırılan yeni nesil uzay mekiği programı üzerinde çalışıyoruz. Yeni mekikler, yüksek performansıyla daha fazla yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Orion önce bizi aya, ardında da Mars’a götürecek" diye konuştu.

NASA’NINBAŞASTRONOTU STEVEN W. LINDSEY

Steven W. Lindsey, Amerikan Hava Kuvvetleri’ne 1982’de katıldı. Çeşitli filolarda görev yaptıktan sonra 1987’de test pilotu olarak seçildi. F-4E, F-16 gibi 50’den fazla uçak tipiyle 5 bin saatten fazla uçtu. Aynı zamanda uçak mühendisi olan Lindsey, 1995’te NASA tarafından astronot olarak yetiştirilmek üzere seçildi. İki yıllık eğitimini tamamladıktan sonra 1997’de STS-87 göreviyle uzaya çıktı. 2001’deki STS-104 görevinde ise mekik komutanı olarak katıldı. Üç çocuk babası Steven Lindsey, geçtiğimiz eylül ayında Hava Kuvvetleri’nden albay olarak emekli oldu. Halen NASA’da başastronot olarak görev yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!