İlk çağlardan beri uzay insanların hep hayallerini süslemiştir. Uzaya çıkmak, sonsuz boşluk hakkında bilgi sahibi olmak için birçok çalışma yapılmıştır. Bunun dışında dünya yörüngesine oturtulan uydularla da birçok teknolojik gelişme sağlanmıştır. Günümüzde dünyanın yörüngesinde ömrünü tamamlamış ve faaliyette bulunan yüzlerce uydu ve cisim bulunuyor. Uzay kirliliği nedir ve nedenlerini sizler için derledik.
#Uzay Kirliliği Nedir?Bir Sorudan Fazlası serimizin bugünkü konusu sürekli hastalıklarını yarıştıran, her zaman en hasta kendisi olan insanlar. Gelini doğuma girince acillik olan kayınvalideler, eşinin regl döneminde ağrı yaşayan eşler, her iki lafından biri hastalık olan akrabalar… İşte hemen hepimizin çevresinde olan, okurken mutlaka gözünüzde birinin canlanacağı hastalık yarıştıranlardan hikayeler…
#Bir Sorudan FazlasıAy’ın kraterleri, binlerce ışık yılı uzaklıktaki yıldızların dansı, Satürn’ün halkaları... 3 bin yıl önce de bugün de önemli bir gökyüzü gözlem noktası olan Diyarbakır’daki Zerzevan Kalesi’nde TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin düzenlediği etkinliğe katıldım. 32 teleskopun yardımıyla yıldızlar ve gezegenler arasında dolaşıp durdum.
#Hürriyet2014 Nobel Fizik Ödülü günümüzün aydınlatma uygulamalarını başta aşağı değiştiren ve dönüştüren buluşları nedeniyle üç Japon bilim insanına verildi. Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ve Shuji Nakamura bugün LED olarak adlandırdığımız teknolojiyi 1990'lı yıllarda geliştirdiler.
#2014 Nobel Fizik ÖdülüGünümüzde fosil yakıtlar hızla tükenirken benzin,dizel,kömür ve doğal gaz kullanımının yol açtığı küresel ısınma ile çevre kirliliği artıyor. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir Dünya bırakmayı hedefleyen Avrupa birliği ülkeleri,Türkiye,Çin ve ABD ile birlikte dünyanın en temiz teknolojilerinden biri olan yakıt pillerine odaklanıyor.
#Yakıt