Günümüzde depresyon gibi düşük ruh hali ve çaresizlik semptomlarından şikayetçi olan insanların sayısı artıyor. Yapılan araştırmalar, her beş kişiden birinin depresif semptomlar yaşadığını gösteriyor. Finlandiya'da yapılan yeni bir çalışma ise depresyonun, soğuk algınlığı veya grip gibi bulaşıcı olabileceğini ortaya çıkardı. Bu durumun nasıl gerçekleştiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunu uzman Psikolog Deniz Mutlu ile mercek altına aldık.
#SağlıkGece yatağa yatıyor dönüp duruyor ama bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da öyle bir gün yaşadınız ki uyudunuz uyandınız ama hâlâ bir gözünüz yastıkta mı? İşte tıpkı beslenme gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan, sabahları kendimizi dinlenmiş ya da yorgun hissetmemiz üzerinde önemli bir etkisi olan sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yapılması gereken tüm ipuçları bu haftaki yazımızda...
#UYKUParatiroid bezleri tarafından salgılanan PTH (Parathormon), vücutta kalsiyum miktarını düzenlemekle görevlidir. Kan testlerinde PTH olarak gösterilir. PTH nedir, PTH değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
#SağlıkÜlkemizde erken çocukluk çağındaki çocukların çoğu şimdiye kadar ilköğretimden hemen önce, bazıları da iki sene kadar önce bir okul öncesi eğitim kurumuna gidebiliyor. Son düzenlemeyle artık ilköğretimden önce bir yıl okul öncesi eğitim zorunlu hale getirildi ki bu çok iyi bir gelişmedir. Aslında çok daha erken yaşlardan itibaren çocuklarımız okul öncesi eğitim kurumunda eğitim almalıdır.
#Konuk YazarMenopoz, kadınlar için doğal bir süreçtir. Ancak son yıllarda artış gösteren ve 40 yaşından önce gerçekleşen erken menopoz, çocuk sahibi olmak isteyen birçok çiftin de kâbusu haline gelmiş durumda. Özellikle geç evlenmeyi tercih eden ve ileri yaşlarda çocuk yapmaya karar veren birçok kadın, erken menopoz tanısıyla karşı karşıya kalıyor. Ancak iyi haber şu ki, doğal yöntemlerle de erken menopoza karşı savaşmak mümkün.
#Erken MenopozBu yaz tatilinde, herkesin aksine sahillere ve kalabalık yerlere gitmek yerine, her zaman olduğu gibi yükseklerde dolaşmayı tercih ettim. Bayram tatili uzayınca rotamız ilkokuldan beri sürekli adını duyduğumuz ama nedense gitmeyi hiç düşünmediğim, Türkiye’nin en yükseği Ağrı Dağı oldu. Bu hem bir zirve tırmanışı, hem bir dönüşüm hem de ‘Ülkemizin saklı turizm cennetini tanıyın’ yazısıdır...
#HürriyetUzaya gitmek için başvuru şartları ve süreci ile ilgili açıklama yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından Milli Uzay Programı çerçevesinde ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevini başlattıklarını duyurdu. Bu açıklamanın ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı detayları açıkladı. Peki, Uzaya gitmek için başvuru nasıl yapılır, şartları nelerdir?
#Milli Uzay ProgramıCinsel performans ile gençlik arasında doğrusal bir bağlantı olsa da cinsel yaşamın yalnızca gençlik yıllarında tatmin edici bir nitelik taşıyacağını söylemek mümkün değil. Üstelik cinsel performansın salt yaşa indirgenmesi de doğru bir yaklaşım olmaktan çok uzak. Gün içerisinde nasıl beslendiğimiz, sahip olduğumuz alışkanlıklar, stresle mücadele ederken ne kadar başarılı olduğumuz gibi birçok değişken sağlığımız gibi cinsel yaşam kalitemizi de doğrudan etkiliyor. “Bana bir şey olmaz” düşüncesi ile hareket edildiğinde olumsuz etkilerle karşılaşmak ise şaşırtıcı olmuyor. Bu haftaki köşe yazımda genç erkeklerin de cinsel hayatına zarar veren alışkanlıklara değineceğim. Faydalı olması dileğiyle, keyifli okumalar dilerim.
#Cinsel PerformansGece kesintisiz uyuma ve sağlıklı bir uyku düzenine sahip olma konusunda birçoğumuz sorun yaşıyoruz. Oysa iyi bir uykunun bağışıklık sistemimiz üzerinde bile olumlu etkisi var. 17 Mart Dünya Uyku Günü’nü geride bırakırken uzmanlardan doğru yatak seçimi ve iyi bir uyku uyuma konusunda tüyolar aldık.
#17 Mart Dünya Uyku GünüUyku, fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimimizde çok önemli rol oynuyor. Uykuda bağışıklık, iskelet ve kas sistemi için büyüme ve yenilenme gerçekleşir. Kaliteli bir uyku, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, metabolizmanızı hızlandırır, hormonlarınızı dengeler, fiziksel enerjinizi artırır ve beyin fonksiyonlarınızı dengeler. Geceleri uyuyamama ve gün boyunca uykulu olma, çocukların sağlığının çeşitli yönleri üzerinde kısa ve uzun vadeli sonuçlar doğurur. Yeterli süre ve kalitede uyku uyuyan çocuklar, davranışsal ve akademik başarı, öz kontrol, mutluluk ve IQ testlerinde çok daha olumlu sonuçlar gösteriyor. Daha iyi bilişsel işlev, daha iyi psikolojik sağlık ve azalan duygusal / davranışsal problemler de dahil olmak üzere, düzenli uykunun çocuklar üzerinde birçok potansiyel faydası var.
#PandemiUyku terörü olarak da bilinen parasomnia, gece terörü olarak da tanımlanmaktadır. Genel olarak çocuklarda görüldüğü bilinen bir hastalık türü olsa da yetişkinlerde de görüldüğü daha önceki zamanlarda saptanmıştır. Çocuklar uykuya daldıktan birkaç saat içerisinde korku ile ya da titreme ile birlikte uyanarak kalkmasına uyku terörü adı verilir. Genel adı ise halk dilinde bir tür uyku bozukluğudur. Pek çok nedene ve belirtiye bağlı olabilen bu hastalık, psikolojik bir rahatsızlık dolayı meydana geldiği bilinir. Peki, parasomnia nedir, nedenleri nelerdir? Parasomnia ne gibi belirtiler gösterir detayları ile derledik.
Kırmızı Oda dizisi yeni sezon karakterleri arasına Dara da katıldı. Yeni karakter, insomnia olarak bilinen uyuyamama sorunu nedeniyle Doktor Hanım'a gelecek. Peki, Kırmızı Oda Dara kimdir? İşte karaktere hayat veren Gözhan Özoğuz hakkında bilgiler
#Kırmızı OdaSon olarak O Ses Türkiye ile ekranlarda gördüğümüz Athena grubunun solisti Gökhan Özoğuz uzun bir aradan sonra geri dönüyor. TV8'de yayınlanan Kırmızı Oda dizisiyle oyunculuk deneyimi yaşayacak olan Gökhan Özoğuz yıllar önce O Şimdi Asker ve O Şimdi Mahkum filmlerinde rol almıştı. Peki, Kırmızı Oda'da Gökhan Özoğuz hangi rolde? İşte merak edilen detaylar...
#Gökhan ÖzoğuzMilyonlarca öğrencinin hayatını ilgilendiren LGS’ye hazırlık sancılı bir süreç. Ancak sürecin neden olduğu sancılar maalesef sınav olup bittikten sonra hemen yok olmuyor. Sınavın ardından istediği okulu kazanan ya da iyi bir okula yerleşen birçok öğrenci için farklı rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.
#Sınav BitiyorBir bebeğin doğumu, heyecan ve sevinçten korku ve endişeye kadar bir dizi güçlü duyguyu tetikleyebilir. Ama aynı zamanda beklemeyeceğiniz bir şeyle de sonuçlanabilir: Postpartum! Doğum sonrası depresyon anlamına gelen postpartum sorunu ile karşı karşıya gelen pek çok anne postpartum (doğum sonrası depresyon) nedir, neden olur ve kimlerde görülür sorularının yanıtlarını arıyor. İşte postpartum hakkında merak edilenler…
#PostpartumGeçtiğimiz hafta dünyaca ünlü tıp dergisi Lancet’ta bir araştırma yayımlandı. Hatta bizde de haber oldu ama üzerine daha fazla konuşmak, düşünmek gerekirdi diye düşünüyorum. Haber şu; “COVID-19 pandemisi nedeniyle küresel çapta depresyon ve kaygı bozuklukları artıyor. Türkiye’deki vaka artışı ise Avrupa’nın zirvesinde.” Bir sohbetimizde Prof. Dr. Arif Verimli hocam ‘Pandemi elbette bitecek ama bittiğinde yoğun bakımların yerini psikiyatri servisleri alacak” demişti. Haklıymış! Psikiyatrist Doç. Dr. Veysi Çeri ve Dr. Emine Kılınç’a hem araştırmayı nasıl okumak gerektiğini hem de depresyonda olup, olmadığımızı anlamanın ve tedavinin yollarını sordum.
#DepresyonKoronavirüs hastalığını atlattıktan sonra 12'nci hafta ve sonrasını kapsayan 'Post Covid' dönemde şikayetler devam edebiliyor. Uzman hekimler koronavirüs sonrası yaşanan sorunları anlattı. Prof. Dr. Canan Ağalar, "Halsizlik başta gelen şikayetler arasında. Bunu uyku bozukluğu takip ediyor" dedi
#Post CovidStres insanların günlük hayat içerisinde sıklıkla maruz kaldıkları bir durum olarak ifade edilebilir. Stres, yaşanılan olumsuz duygular arasında bulunmaktadır ve insan sağlığını da oldukça olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Stres nedir ve nasıl başa çıkılır? Stresin zararları ve vücuda etkileri nelerdir? Stres ve vücuda ne şekilde etki ettiği hakkında detaylı tüm bilgileri sizler için derledik.
#Stres Nedir Ve Nasıl Başa Çıkılır?Haşhaş tohumu nedir? Haşhaş tohumu ne işe yarar? Haşhaş tohumu nasıl yetiştirilir? Haşhaş tohumunun özellikleri nelerdir? Haşhaş tohumunun faydaları nelerdir? Haşhaş tohumunun zararları nelerdir? Haşhaş tohumu kullanım alanları nelerdir? Haşhaş tohumu tüketilirken nelere dikkat edilmelidir? Haşhaş tohumu hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çetin ve ekibinin 3 aylık tespiti sonrası koronavirüstedavisi gören hastaların uzun cep telefonu görüşmesi sırasında aşırı oksijen tüketimine bağlı öksürük krizlerine girdikleri belirlendi. Bunun üzerine hastaların telefonla konuşmaları kısıtlanırken, yakınları da uyarılıyor.
#KoronavirüsÇORUM Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Covid-19 tedavisi gören hastaların uzun cep telefonu görüşmesi sırasında aşırı oksijen tüketimine bağlı öksürük krizlerine girdikleri belirlendi. Hastaların telefonla konuşmaları kısıtlanırken, yakınları da uyarılıyor.
#ÇORUMŞiddetli deprem sonrası zor günler geçiren İzmir için yaralar sarılmaya devam ediyor. Depremin, fiziksel etkileri kadar psikolojik etkilerinin de ağır olduğuna dikkat çeken Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Berrin Özyurt, özellikle depremzedelerin bu dönemde duygusal olarak yeniden sağlıklı bir duruma gelebilmesi için kendilerine zaman tanımaları gerektiğini söyledi.
#ÇOCUK