Uyku duygusal etkinliklerin sınırlandığı, tepki gücünün zayıfladığı, hareketimizi sağlayan kasların nerdeyse tamamının dinlenme durumuna geçtiği ancak uyandırılabilirdik durumunun her şeye rağmen devam ettiği bir bilinç durumudur. Yaşamımızın ortalama üçte biri uykuyla geçmektedir. Uyumak esasen bedenen ve ruhen bir arınma dönemidir. Yani bu dönemin moda sözü olarak gerçek bir detokstur. Ayrıca bu arınma dönemi aynı zamanda hem yenilenme hem de yeni bir güne dayanıklı bir Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, uyku kalitesinin önemini anlatıyor.
#Uyku SorunuKoronavirüsle mücadele dünya geneline 1 yılı aşkın süredir devam ederken, dikkatleri çeken bir diğer konu da ‘uzun covid’ oldu. Peki uzun Covid nedir? Geçirdiğimizi nasıl anlarız? Bu sorunun yanıtını hem uzmanlara hem de uzun Covid hastalarına sorduk...
#KoronavirüsBilinçsizce kullanılan uyku haplarının ölüme neden olabileceği uyarısında bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. M. Emin Akkoyunlu, “Uyumak için kendimize karanlık ortam hazırlayın ve zaman verin. Her cihazda kullanılan LED’ler güneş ışığını taklit ederek beyinde gündüz algısı oluşturuyor. LED ekranlardan uzaklaşın. Buna rağmen uyuyamıyorsanız profesyonel destek alın” diye tavsiyede bulundu.
#UykusuzlukBahar güneşli günlerle gelse de bazı hastalıklar için sıkıntılı bir dönemin başlangıcı olabilir. Bunlardan biri de dünya üzerinde en sık rastlanan alerjik problemlerden alerjik rinittir. Baharın tadını çıkarmak için alerjik rinit ile ilgili bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenleri sizler için hazırladım.
#AlerjiÖzellikle soğuk havalarda etkisini arttıran sinüzit, baş ağrısı, burun akıntısı ve geniz akıntısı gibi belirtileri ile dikkat çekmektedir. Sinüzite iyi gelen en önemli durum ise baş ve yüz bölgesinin soğuk havadan korunması ve iyi muhafaza edilmesidir. Peki, sinüzit nasıl geçer ve tedavisi nasıl yapılır? İşte, sinüzite iyi gelen durumlar ve sinüzit nasıl geçer sorusu hakkında uzmanlardan bazı bilgiler
#SinüzitBirçok insan günümüzde farklı nedenlerle horlama problemi yaşıyor. Bazen önemsenmese de horlama problemi ile birlikte süregelen en önemli sıkıntılardan biri de; çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen uyku apnesi. Diş Hekimi ve Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Hakan Dönmez kişiye özel hazırlanan horlama aparatları ile bu soruna kısa zamanda çözüm bulduklarını söylüyor.
#Uykuİnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, geniz eti, uyku apnesi ve horlamanın çocuklarda dikkat dağınıklığının ve okul başarısında düşmenin önemli bir nedeni olduğunu söyledi.