Dünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan ŞekercioğluBalkanlarda nesli risk altındaki Balkan vaşağına, Türkiye'de ilk kez uydu verici takıldı. Anadolu'nun güneybatısında 200'ün üzerinde birey ile varlığını sürdüren ve Antalya'da yakalanan Balkan vaşağına takılan uydu vericiyle genetiği, davranış şekillerine ilişkin bilgiler edinilecek.
#ANTALYAŞimal bir kurt, Ateş bir vaşak, Hazan da ayı… Sarıkamış Ormanları’nda onların izini süreceğiz. Normal koşullarda asla bize görünmek istemeyecekler ama bizim de uydu verici, tecrübe gibi sağlam kozlarımız var. Daha önce dünya gözüyle görmediğim vaşak için içimden ‘inşallah, inşallah’ diyerek dalıyorum ormanın derinliklerine…
#Sarıkamış Ormanlarıİsveçli kuş bilimcilerin bir uydu verici ve halka takarak yaşamını takip ettiği 'Anita' adlı dişi leylek, Afrika'ya göç yolunda Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde elektrik direğinin yanında yanmış halde ölü bulundu. İsveç'e geri gönderilecek kayıp uydu vericisi, 4 Eylül'den bu yana arazide köy muhtarı ve köylülerce aranıyor.
#LeylekKüresel ölçekte açlık giderek artıyor. Temiz ve güvenilir gıdaya ulaşmak her geçen gün biraz daha zorlaşıyor. Ülkeler sınırlarının güvenliği kadar sınırlarının içindeki güvenlik için de artık bir yarışta ve gıda güvenliği konusunda eksiklerini hızla kapatma telaşında... Gözden kaçırdığımız şeyse su!
#Goda GüvenliğiAlman araştırmacılar tarafından 2018 yılında uydu vericisi takılarak izlemeye alınan leylek ‘Klippi’, Türkiye üzerinden geçerek Sudan’da ‘Yaren’ leyleğin yavrusu ‘5 Numara’ ile buluştu. ‘Klippi’ ve ‘5 Numara’nın aynı yerden sinyal vermesi, araştırmacıları heyecanlandırdı.
#LeylekUluabat Gölü’nün en ünlü misafiri Yaren leyleğin haziranda doğan yavrularından birine uydu vericisi takıldı ve ‘5 numara’ olarak adlandırıldı. Doğumundan iki ay sonra sürüyle birlikte göçe başlayan ‘5 numara’, 4 bin 500 kilometre uçarak Afrika kıtasındaki Çad’a ulaştı.
#GazetehaberleriKARS'ın Sarıkamış ilçesinde verici takılan ‘Arkadaş’ isimli bozayı, yazın yiyecek bulabilmek ve üremek için Karadeniz'e göç etti. 141 günde bin 33 kilometre yol kat eden bozayının halen Karadeniz'de olduğu ve kış uykusuna yatmadığı belirlendi.
#KarsKimi yiyecek aramak için ormandan çıkıp Kars’a gidiyor, kimi ‘göç ediyorum’ diye 18 ülke geziyor. Halkalama, uydu vericisi takılması gibi çalışmalar sayesinde artık birçok türün göç stratejisini, konaklama, kışı geçirme alanlarını, kaç yıl yaşadıklarını ve üreme süreçlerini biliyoruz. Üstelik bunu havada, karada ve suda yapabiliyor, onları yatak odalarına kadar takip edebiliyoruz. Pandemi nedeniyle biz gezemiyoruz belki ama başka canlıların yerkürenin tadını çıkardığını bilmek sevindirici. Siz hangisinin rotasını tercih ederdiniz?
#GazetehaberleriBinlerce yıldır insanoğlu sanata dair tüm ilhamını doğadan alıyor. Bir kuşun hareketlerine bakıp, dans edip şiir yazdık; dertlerimizi duygularımızı türkü yaptık, dereye döktük; etkilendiğimiz doğayı ve canlıları önce mağara duvarlarına, oradan tuvallere taşıdık. Peki, ilham kaynağımız yok olursa elimizde ne kalacak? Hem doğa hem de türkü araştırmacılarıyla konuştuk.
#GazetehaberleriKars'ın Sarıkamış ilçesinde KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu liderliğinde yürütülen 'Doğu Anadolu'nun Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma Projesi' kapsamında yapılan araştırma ile dünyada ilk kez boz ayıların göç ettiği ortaya çıktı.
#KarsÇevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, mayıs ayında Marmaris kıyılarında görülen köpekbalıklarını markalamak için harekete geçti. Köpekbalıklarının yüzgeçlerine çip takılarak rotaları uydudan takip edilecek. Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, projenin detaylarını Hürriyet’e anlattı.
#GazetehaberleriMerkezi Kars’ta bulunan KuzeyDoğa Derneği dünya çapında bir başarıya imza attı. Dernek iki yıl süren çalışmaların ardından bu yıl, dünyanın görülmesi en zor canlılarından dört vaşağa uydu vericisi taktı. Alınan sonuçlara göre, bu türün kaderinde hem umut hem de hüzün var.
#Kuzeydoğa DerneğiSırtında uydu vericisiyle dünyayı dolaşan, gittiği yerden uzmanlara dakika başı mesaj atan küçük akbabalarımız var. Bazen Everest Dağı’ndan daha yüksekte uçuyor, saatte 60 km hızın üzerine çıkıyor, ülke ülke dolaşıyorlar. Yiyip içtikleri onların olsun, uydu vericisi takılmasındaki amaç, gezip gördüklerini uzmanlara anlatmaları. Zira onların hayatı, uzmanlara gönderdikleri bilgilere bağlı.
#Everest Dağı