Manisa'nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8’i tutuklu 46 sanıklı davanın görülmesine, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün de, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru’nun çapraz sorgusuyla devam edildi. Doğru, '2011 yılında yeni bir maden sahasının açılması için ihale talebimiz vardı. Bu süreçte, biz 3 bin işçiyle AK Parti’nin Manisa’da yaptığı mitinge katıldık" dedi.
#SomaMANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia ardından işten çıkartılan madenciler tarafından, tazminatlarının ödenmediği gerekçesiyle başlatılan oturma eyleminin 3'üncü gününde CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, işçileri ziyaret ederek destek verdi.
Soma'da yıkım üzerine yıkım... Maden faciası sonrası yapılan yardımlar ve ödenen tazminatlar ani zenginlik yaratmış bu da başka bir travmaya neden olmuştu. Öyle ki babasını kaybettiği için hediyeye boğulan çocukların arkadaşları, yaşananlar karşısında "Keşke benim babam da ölseydi" demişti. Bugün ise facia sonrası verilen sözlerin tutulmadığı ortaya çıktı. Hayatını kaybeden bazı madenciler ile işten çıkarılan 2 bin 831 kişinin tazminatlarının ödenmediği belirlendi. İşçiler seslerini duyurmak için Ankara'ya gidiyor, Türkiye Maden-İş Sendikası Başkanı Nurettin Akçul ise durumu “Binlerce işçi orada aç... İşçiler ölmediler diye sanki cezalandırılıyorlar” diyerek özetledi.
MANİSA’nın Soma İlçesi’nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez bölgesindeki ocak ile Atabacası ocağından toplam 2 bin 831 işçiyi işten çıkartan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin tazminatlar konusundaki tavrı, yaşanacak yeni bir krizi de ortaya çıkardı. Şirketin, mallarına tedbir konulduğunu, bankalardan kredi alamadığını ve yeterli parası olmadığını gerekçe gösterip, ücretlerde olduğu gibi tazminatı da devletin ödemesini, kendisinden sonra tahsil edilmesini talep ettiği öğrenildi. CHP Milletvekili Özgür Özel de, şirketin tıpkı Uyar madencilik gibi tazminat ödemeden kaçmayı planladığını, ancak malları üzerindeki tedbirin kaldırılmamasıyla bunu başaramadığını iddia etti.
MUHALEFETİN ‘istifa etmelisin’ eleştirileriyle gergin geçen Plan Bütçe Komisyonu’nda Bakan Yıldız Ermenek’te yaşananları maket üzerinden anlattı. Yıldız denetime gidip eski ocağa yaklaşıldığını görmeyenin de madene inmeyip sorumluluğunu devreden patronun da suçlu olduğunu söyledi.
Soma’da 7 yıl önce kaza geçiren 2 işçiyle birlikte bir çok çalışanın tazminat hakları için uzun zamandır peşinde oldukları Uyar Madencilik’in ticari sicili oldukça karmaşık. Uyar Ailesi, 2002 yılından bu yana neredeyse her yıl farklı bir isimle şirket kurarak ortaklık yapısını değiştirirken, öne çıkan Azmi Uyar’ın 2011 yılında şirketten ayrılıp tüm yetkileri borçları karşılacak kadar mal varlığı bulunmayan oğullarına bıraktığı görülüyor.
Uyar Madencilik’in Soma’daki ocağında 7 yıl önceki kazada Ali Kandemir 2 gözünü kaybetti, İdris Sarıkaya’nın vücudunda 42 parça çoklu kırık meydana geldi. O günden beri Uyar Ailesi’nin peşindeler. İdris Sarıkaya 125 bin TL tazminat kazandı ancak şirketlerin sürekli el değiştirmesi nedeniyle hiçbir mal varlığı bulunamadı. Zor durumdaki Sarıkaya soruyor: “Şirket yetkililerinin kazadan sonra bize, ‘Ölseydiniz kurtulurduk sakat kaldınız başımıza bela oldunuz’ dediği gibi ölse miydik?”
#MadenUyar Madencilik’in Soma’daki ocağında 7 yıl önceki kazada Ali Kandemir 2 gözünü kaybetti, İdris Sarıkaya’nın vücudunda 42 parça çoklu kırık meydana geldi. O günden beri Uyar Ailesi’nin peşindeler. İdris Sarıkaya 125 bin TL tazminat kazandı ancak şirketlerin sürekli el değiştirmesi nedeniyle hiçbir mal varlığı bulunamadı. Zor durumdaki Sarıkaya soruyor: “Şirket yetkililerinin kazadan sonra bize, ‘Ölseydiniz kurtulurduk sakat kaldınız başımıza bela oldunuz’ dediği gibi ölse miydik?”
KAZANIN yaşandığı Karaman Ermenek’te üç maden sahası bulunuyor. Bunlar Boyalık, Güzve ve Cenne sahaları. Boyalık sahasında Saim Akpınar’a ait Ak Pınar; Güzve Sahası’nda da Yüksel Tartıcı’ya ait Tarkom sahasında kömür çıkarılırken Cenne Maden Sahası’nda bulunan 9 işletme Uyar ve Özbey aileleri tarafından yıllardır adeta parsellenmiş gibi çalıştırılıyor. Ailenin nakliye, taşımacılık ve akaryakıt şirketleri de var.
Karaman Ermenek’te facianın yaşandığı maden ocağının sahibi Saffet Uyar ile, çok sayıda ölümlü iş kazası ile gündeme gelen Soma’daki Uyar Madencilik’in sahiplerinin yakın akraba oldukları öğrenildi. Soma’daki ocaklarını geçtiğimiz yıl sonu kapatan Uyar Madencilik 800 kadar işçinin parasını ödemedi. İşçilere 2016-17 ödeme tarihli senet veren şirket geçtiğimiz aylarda da iflas erteleme istedi. Bazı işçilere verilen çekleri de karşılıksız çıkan şirketin SGK prim borcu ise 30 milyon TL’yi aşıyor.
#Dinçer GökçeMADEN faciasıyla adını duyuran Uyar Ailesi’nin madencilik geçmişi işçilerin şikayetleriyle dolu. Çalışma Bakanlığı’na ailenin Darkale Maden İşletmesi için 124 işçiden değişik tarihlerde şikayet gitmiş, ancak şirket hiçbir belge ve bilgiyi vermeyince bir sonuç alınamamış.
Karaman Ermenek’te yaşanan maden faciasının yankıları sürüyor. Ermenek ve Manisa Soma’da faaliyet gösteren ve yakın akrabalardan oluşan Uyar’ların faaliyetleri ile ilgili bakanlık çarpıcı bilgiler verdi.Buna göre Uyar Ailesi’nden kişilerin sahibi olduğu 5 şirketin devlete 120 milyon TL’ye yakın borcu bulunuyor. Borçlu isimlerden biri de Şükrü Uyar… Şükrü Uyar, Ermenek'teki faciadan hemen sonra televizyonlara yaptığı “Başımız sağolsun” sözleri ile gündeme geldi. Ortağı olduğu şirketin devlete 2.7 milyon TL borcu bulunan Uyar’ın 12 gayrimenkulüne haciz konulduğu ortaya çıktı.
KARAMAN’ın Ermenek İlçesi’ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi’ne ait linyit özel şirkete ait kömür ocağında salı günü meydana gelen su baskınıyla yerin 350 metre altında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarından henüz sonuç alınamadı. 'Ahtapot' adı verilen su tahliye aracının devreye girmesiyle galerideki su seviyesi düşmeye başladı. Bölgede bu sabah saat 06.00’da başlayan yağmur aralıklarla devam ediyor. Bu arada maden şirketinden de açıklama geldi. Açıklamada ''Gerekli tüm tedbirler alınmış ve bu zamana kadar gerekli denetimlerin tamamı yapılmıştır. Ocak hukukun emrettiği şekilde işletilmiştir. Kazanın oluş nedeninin şu anda tespit edilmesi imkansız olmakla birlikte, içeriden kurtulan kardeşlerimizin bize verdiği bilgeye göre doğal bir afetten bahsedilmektedir'' denildi.
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: (2) - "Bütün kamuoyu bilsin ki burada kesintisiz 24 saat bir çalışma yapılıyor, başlıkları, içerikleri değişmek kaydıyla" - "Suyu aktarmak önceliğimizdi ama suyu aktardıktan sonra çamurun ve tahkimatın bozulduğunu gördük. O tahkimatı yapmadan, bu çalışmayı yapacak arkadaşların güvenliğini sağlamadan çalışmayı sürdüremeyiz" - "Burada basınçlı çamurla beraber su geldi. Nereyi dağıttığını, hangi tahkimatı bozduğunu şu anda bilmiyoruz ama göçük varsa da göçük oldu deriz" - "Uyar Madencilik'in çalışmalarından memnun değiliz. Üzerlerine ruhsatlı, buradaki yapının amcasının üzerine olduğu söylendi, Soma'dan sonra üzerlerinde ruhsat varsa bu ruhsatların kaldırılması talimatı verdim" - "Kimsenin gözünün yaşına bakmayız. İster Uyar olsun ister uymayan, bu konuda tavizimiz olmaz"
Madenin üç çıkışından birine ait olan ve faciadan 30 saat 25 dakika sonra çekilen bu fotoğrafta, kurtarma ekipleri 18 maden işçisine ulaşmak için çabalıyor. Dün akşam saat 18.40’ta çekilen bu fotoğraftaki yer, işçilerin çalışmalarını tamamlayıp çıktıkları, nefeslik ve nakliye için kullanılan yaklaşık 350 metrelik bölüm. Çalışmalar 230’uncu metrede devam ediyor. İşçiler ise 350 metrelik bölüm geçildikten sonra, aşağıya inen 50 metrelik bölümdeler.
Ne yaşam odası, ne günlük çalışma süresi ne de maaşların en az 2 bin lira olacağı sözleri yerine geldi. Madenlerde taşeron çalıştırılmaması, yeraltı işçilerine 6 maaş ikramiye verilmesi, ölen madencilerin sivil şehit sayılması da torbaya giremedi. Madenciler Başbakan ve bakanlara verdikleri sözleri hatırlatmak için Ankara'ya gelme kararı aldı..
MANİSA’nın Soma İlçesi’nde, 301 işçinin can verdiği maden faciasının ardından, bölgedeki 4 maden ocağından sadece birinde üretim başladı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait olan birinde facianın meydana geldiği üç ocakta ise, tüm üretim durduruldu. Türkiye’nin en önemli kömür alanlarından olan Soma’da daha önce günlük 50 bin ton olan üretim, 25 bin tonlara indi. Kömür üretiminin düşmesinden dolayı fiyatlandırmada tek yetkili olan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) henüz bir artış kararı vermedi.