Tazminatlar sorunsuz ödenecek mi?

Güncelleme Tarihi:

Tazminatlar sorunsuz ödenecek mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2014 13:56

MANİSA’nın Soma İlçesi’nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez bölgesindeki ocak ile Atabacası ocağından toplam 2 bin 831 işçiyi işten çıkartan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin tazminatlar konusundaki tavrı, yaşanacak yeni bir krizi de ortaya çıkardı. Şirketin, mallarına tedbir konulduğunu, bankalardan kredi alamadığını ve yeterli parası olmadığını gerekçe gösterip, ücretlerde olduğu gibi tazminatı da devletin ödemesini, kendisinden sonra tahsil edilmesini talep ettiği öğrenildi. CHP Milletvekili Özgür Özel de, şirketin tıpkı Uyar madencilik gibi tazminat ödemeden kaçmayı planladığını, ancak malları üzerindeki tedbirin kaldırılmamasıyla bunu başaramadığını iddia etti.

Haberin Devamı

Geçen 13 Mayıs’ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı Eynez Maden Ocağı’nda meydana gelen kazada 301 madenci hayatını kaybetti. Bu kazanın ardından şirkete ait biri facianın yaşandığı ocak olmak üzere 3 maden işletmesi kapatıldı. Ancak bunlardan Işıklar Maden Ocağı daha sonra müfettişlerin olumlu rapor vermesi üzerine açıldı. Şirkete ait bu ocakta şu anda 1500 işçinin çalışmaya devam ettiği bildirildi.

SENDİKALARDAN ORTAK TALEP

Bu gelişmelerin olduğu sırada işçiler, geçen pazar akşam saatlerinde cep telefonlarına gelen işlerine son verildiği mesajıyla büyük şok yaşadı. Bu andan itibaran de maden işçileri bağlı bulundukları, Türk İş’e bağlı Maden İş sendikası ile Disk’e bağlı Dev Maden Sen, şubelerine gidip bilgi almaya çalıştı. Önümüzdeki günlerde atacakları adımların planlamalarını yaptı.

Haberin Devamı

Tazminatlar sorunsuz ödenecek mi
TPD’DEN ÇARPICI SOMA RAPORU



İŞÇİLERDE TAZMİNATIMI ALAYIM BEKLENTİSİ

Dün, gün boyu her iki madende ayrı ayrı yapılan toplantılar sonrasında, alınan karar tek oldu. Türkiye Maden İş Sendikası Ege Bölgesi 3 Nolu Müteşebbis Heyeti Başkanı Cafer Bülbül, işçilerin Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’den kurtulduklarına seviniyor gibi bir hava gördüğünü söyledi. Bülbül, "Burada daha önce Uyar Madencilikte işten çıkartılan 840 arkadaşımızın, iki aylık maaşları ile tazminatları kalmıştı. O günlerde yaşanan krizi, burada işçiler yaşamayacakları için memnunlar. İşçilerin önemli bir bölümü ’ben tazminatımı alayım başka bir işyerinde de çalışırım’ düşüncesinde. O yüzden şimdilik tepkisizlik var ama önümüzdeki günlerde neler yaşanır bilmiyorum" dedi.

MADENLERİ TKİ İŞLETSİN

Yaşanan olayda bakanlığın, karar vermekte geciktiğini de ifade eden Cafer Büllül, "Bakanlık dolayısıyla TKİ, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. ile çalışıp çalışmayacağına aylar önceden karar vermeliydi. Ama bunu yapmadılar. Bizler işçilerin uzun yıllardır büyük başarıyla görev yaptıkları TKİ bünyesine alınmalarını ve madenlerin öyle işletilmesini istiyoruz" dedi.

ŞİRKETİN TKİ’DEKİ TEMİNATI TAZMİNATLARI KARŞILAR

Bülbül, işçi tazminatlarıyla ilgili olarak ise, şirketin TKİ bünyesinde bulunan teminat tutarının tazminatlar için yeterli olacağını düşündüklerini bunun için de Çalışma Bakanlığı’yla görüşmelerin sürdüğünü anlattı.

DİSK’e bağlı Dev Maden Sen Ege Bölge Temsilcisi Hacay Yılmaz da, benzer bir açıklama yapıp, işçilerin TKİ bünyesine alınmalarını, madenlerin kamulaştırılmasını ve işletmenin de yine devlet eliyle yapılmasını istediklerini dile getirdi.

TAZMİNAT KRİZİ ÇIKABİLİR

Maden işçilerinin işsiz kalmalarıyla ilgili Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin takındığı tavır ve uygulamaya koyduğu plan ise, önümüzdeki günlerde, tazminat krizinin yaşanabileceğini ortaya çıkardı. Buna göre, şirket, mallarına tedbir konulduğunu, bankalardan kredi alamadığını ve yeterli parası olmadığını gerekçe gösterip ücretlerde olduğu gibi tazminatı da devletin ödemesini, kendisinden sonra tahsil edilmesini talep etti.

KAYMAKAM: FİRMA TAZMİNATI DEVLET ÖDESİN GÖRÜŞÜNDE

Bu talebe bakanlığın ne yanıt vereceği de merakla bekleniyor. Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı’nın açıklamaları da, şirketin tazminatlar konusundaki bu taleplerini bir kez daha gözler önüne serdi. Kendisine ulaşan şirket yetkililerinin, tazminatları da devletin ödemesini istediğini ifade ettiğini söyleyen Kaymakam Atçı, "Firma ’tazminatları devlet ödesin, ben de sonra onlara ödeyeyim’ görüşünde. Bunu benimle de paylaştılar ve bakanlığa ilettiler sanırım. Ancak bu tazminatlarını almaları işçiler için, çok önemli. Çünkü kış gününde parasız ortada kalmaları durumu var ve bizler bunu hiç arzu etmiyoruz. Bunun önlemlerinin alınması lazım. Bakanlığın bunu kabul edip etmeyeceğini bilmiyorum. Eğer kabul edilmezse, şirket belli bir takvimde bunları ödeyebilir. Bu da nasıl olur bilmiyorum. Gelişmeleri göreceğiz" dedi.

ŞİRKET, UYAR MADENCİLİK GİBİ KAÇMAK İSTEDİ

Tazminatlar konusuyla ilgili CHP Manisa Mliletvekili Özgür Özel de önemli tespitlerde bulundu. Geçen haftalarda, bazı sendika yöneticileri ile işçilerin, şirketin malları üzerindeki tedbirin kaldırılmasını talep eden kampanyalar başlattığını hatırlatan Özel, "Buradaki planlanan, malların üzerindeki tedbirin kaldırılmasının ardından geçmişte tıpkı Uyar Madencilik’te olduğu gibi işçilere maaş ve tazminat ödemeden mal kaçırmaktı. Ortadan kaybolmayı planlıyorlardı. İşçilere para vermemeyi planlıyorlardı. Ama tedbirin kaldırılmaması üzerine, haftalar öncesinden planlanan işçi çıkartmaları da, şimdi yapılmış oldu. Mallara tedbir konulması kararı önemlidir. Çünkü işçi başına 30 bin TL’yi bulan alacaklar var. Bizler de bunun takipcisi olacağız. Gene söylüyorum. İşçiler TKİ bünyesine alınarak daha sağlıklı ve güvenlik ortamlarda çalıştırılmalılar" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!