Güncelleme Tarihi:
ERMENEK Güneyyurt’ta su dolan Has Şeker Madencilik’e ait ocakta mahsur kalan 18 işçiye, işverenin torba yasa bahanesi ile 3 aydır maaş vermediği ortaya çıktı. İki oğlu madende mahsur kalan baba Şükrü Haznedar, “Oğullarım 3 aydır para alamıyordu. Alacaklarının ödeneceği vaadiyle indikleri madenin önünde umutsuz bekliyorum” dedi.
UYAR MADENCİLİK YÜZLERCE İŞÇİNİN PARASINI ÖDEMEDİ; 2 YIL SONRAYA SENET VERDİ
Maden işçileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e aynı maaş sıkıntısını aktardılar, artan maliyetler nedeniyle işverenin servisleri kaldırdığını ve yemek vermeyi kestiğini söylediler. İşçiler, torba yasa sonrası korkunç gelişmeleri ve sorunları şöyle aktardılar:
PET ŞİŞEYLE İHTİYAÇ
Herkes evinden zeytin, peynir, domates, soğan ve ekmek getiriyordu. İşveren yalnızca 15 dakika öğle arası veriyordu. Bu arada madenden geri çıkıp-inmek mümkün olabilir mi? Bu yüzden yerin yüzlerce metre altında yere sofra kurup getirdiklerimizi yiyoruz. Facia da böyle bir yemek sırasında oldu.
Daha acısı maden ağaları tuvalet izni bile vermiyordu. Arkadaşlarımız pet şişelere ihtiyaçlarını gideriyor, vardiya bitiminde dışarı çıkarıyordu.
Ermenek’te hiç bir madende sendika yok, işverenin insafına kalıyoruz. Buradan çıkıp başka bir madene gitsek, bizden önce adımız gidiyor. İşverenler söz birliği yapıyor, bu şartlarla çalışmaya zorluyor.
3 aydır, bu yasanın ardından servisleri de kaldırdılar. 20 kilometre yoldan kendi tuttuğumuz araçlarla Ekmeğimiz ‘Torba’ ile kestiler, kazalarda kaç canımızı yediler.”
BAKANDAN ÇARESİZLİK İTİRAFI
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, “Bu acı çekilecek gibi değil. Ocağı kapatacağımız zaman işveren 50 kişiyi devreye sokuyor. Sorumluluk hepimizde can önemliyse kapatırız. Ancak ‘Tehlike geliyor’ diyecek olan buradakilerdir. İşverenler ‘İşçiye 3 kuruş ödeyeceğiz’ diye işçiden 5 kuruşu kesiyor. Biz o parayı kesilsin diye vermedik. Buradaki talihsizlik yasanın yeni yürürlüğe girmesi. Keşke kayıpsız aklımız başımıza gelse” yanıtını verdi.
Çelik, “Denetime gelen müfettişleri görmüyoruz” diye dert yanan işçilere de “Şerefsizlik yapıyorlarsa bu alçaklıktır” karşılığını verdi.
RAMAZAN’DAN BU YANA MAAŞ ALAMAYAN VAR
Torba Yasa sonrası işletmecilerin maliyetten kazanamadığını zamandan kazanmaya çalıştığını bir madenci, Ramazan ayından beri maaşların verilmediğini söyledi. Bir başka maden işçisi ise “Bize işe dönmememiz durumunda hakkımızda yasal işlem başlatılacağını ve bir daha maaş verilmeyeceğini söylediler. Aramızda kredi borcu olan, eşi hamile olup sigortaya ihtiyacı olan, son kalan 50 günlük primini doldurmak için geri dönenler var” bilgisini verdi.