Yaz ayları geldiğinde deniz, kum ve güneş üçlüsü hemen herkesin vazgeçilmezi olur. Ancak bu keyifli anlar, doğru güneş koruma yöntemleri uygulanmadığında ciddi cilt problemlerine yol açabilir. İşte güneşten korunma konusunda sıkça yapılan 10 hata ve bunlardan nasıl kaçınabileceğiniz hakkında bazı bilgiler.
#Güneş KremiGüneşin zararlı etkilerinden korunmak veya doğru bakımı yapmak için yaz aylarında türlü yollara başvuruyoruz ama aslında bu uygulamaların çoğu yanlış! Güneşten koruyucu kremlerden nemlendirici kullanımına kadar dikkat etmemiz gerekenleri uzmanlarla konuştuk.
#Ece Su METEGüneşin UV ışınları dalga boylarına göre isimlendirilir ve başlıca UV ışınları türleri UVA, UVB ve UVC'dir. UVA ışınları en uzun dalga boyuna sahiptir, bunu UVB ve UVC takip eder. Daha kısa UV ışınları atmosferin ozon tabakası tarafından emilir, dolayısıyla UV radyasyonu vücudunuza ulaştığında çoğu UVA ve bir kısmı da UVB formunda olur. UVB ışınları cildinizin yalnızca dış katmanlarına nüfuz eder, ancak UVA ışınları daha uzun dalga boyları nedeniyle daha derin katmanlara nüfuz eder. UVB ışınları yüzeysel iltihaplanma ve hasara (güneş yanığı gibi) neden olurken, UVA ışınları daha derin hasara neden olabilir ve hücresel değişiklik riskinizi artırabilir.
#Güneş KremiGüzel ve sağlıklı bir cilt, genel görünümümüzü ve kendimize olan güvenimizi etkileyen önemli bir faktördür. Ancak, zaman içinde çeşitli iç ve dış etkenler nedeniyle cildimizde yaşlanma belirtileri ortaya çıkar. Kırışıklıklar, ince çizgiler, lekeler ve elastikiyet kaybı gibi belirtiler, cilt yaşlanmasının en yaygın işaretlerindendir. Bu süreç her ne kadar kaçınılmaz olsa da, bazı yaygın hatalardan kaçınarak cilt yaşlanmasını önemli ölçüde yavaşlatmak mümkündür. Cilt bakımında yapılan küçük yanlışlar bile uzun vadede büyük etkiler yaratabilir. Bu yazıda, cilt yaşlanmasını hızlandıran ve mutlaka durdurmanız gereken 10 hatayı ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.
#CiltYaşlanma doğal bir süreçtir, ancak bazı basit yaşam tarzı değişiklikleri yaparak yaşınızdan daha genç görünmek mümkündür. Aşağıda, yaşlanma belirtilerini geciktirmeye ve cildinizin daha sağlıklı ve canlı görünmesine yardımcı olacak 5 şeyden bahsedeceğiz. Her bir maddeyi daha ayrıntılı olarak inceleyelim.
#CiltÖnce şu bilgiyi dikkatle ve önemle bir kez daha hatırlatayım: D vitamini stoklarınız yeterli değilse ve kan tahlil raporunuzdaki D vitamini değeriniz 50’NİN ALTINDAYSA bağışıklık gücünüzün kâfi düzeyde olmadığı kesindir. Yeterli düzeyde D vitamini stokuna sahip olmak ise bağışıklık gücünüzün bir numaralı vazgeçilmezidir. İşte bu nedenle bu hafta sonunu daha önceki notlarımdan da faydalanarak yeniden D vitamini meselesine ayırıyorum. Umarım faydalı olur...
#D VitaminiYaz aylarında güneş ışınlarına maruziyetin artması ile, cilt sağlığı ile ilgili konular da önem kazanıyor. Güneş ışınlarının cilt hasarını ciddi anlamda artırdığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, “Kırışıklıklar, ince çizgiler ve pigmentasyon (deri renginde eşitsizlik veya renk kayıpları) ciltte oluşan hasarın sonucudur. Yaşamsal döngünün kaçınılmaz bir sonucu olan yaşlanma faktörü bu hasarın oluşumuna neden olabilmektedir fakat yaşlanma, cilt hasarının oluşumunda güneş ışınlarından daha masumdur. Ciltteki hasarı artıran temel faktör, bilinenin aksine yaşlanma değil, yüzde 90 oranında güneş ışınlarıdır” dedi ve konuyla ilgili bilgiler verdi.
#GüneşSaatlerce güneşlenmek yerine, burnunuza sprey sıkıp birkaç günde bronzlaşmak ister misiniz? Son günlerde sosyal medyada gittikçe popülerleşen bu burun spreyleri çok büyük tehlikeler taşıyor. Güzellik uğruna sağlığımızı tehdit eden bu trend hakkında uzmanlar ne diyor?
#Bronzlaştırıcı Kremİngiltere'de ev içi şiddete karşı ultraviyole (UV) ışık altında görünür hale gelen sıvılar kullanılmaya başlandı. West Yorkshire'da bu sayede yakalanan ilk suçlu hapis cezası aldı. Güvenlik güçleri, deride altı hafta, giysilerde daha uzun süre kalan sıvı ile suçluları tespit etmenin çok daha kolay olduğunu belirtiyor.
#Aile İçi ŞiddetGüneş ışığı hayatta kalmamız için hayati öneme sahiptir ve aynı zamanda vücudun kemikleri ve cilt sistemi için hayati önem taşıyan D vitamini kaynağıdır. Yaz tatili ve eğlence için de en temel araçtır. Ancak günümüz güneş ışınları vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla tehdit unsuru içermektedir. Son 30-40 yılda yapılan araştırmalara göre güneş ışınlarının cilde ciddi şekilde zarar veren olumsuz bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Dünya yüzeyine ulaşan güneş ışınları farklı dalga boylarına sahiptir. Bu dalga boyları arasında UVA ve UVB ışınları gibi pek çok kişinin aşina olduğu cilt tabakasına en çok zarar veren ışınlar vardır. Ultraviyole ışınları cilde ciddi zararlar verebilir, bu hasarlar daha ciddi boyutlara ulaşırsa cilt kanserine bile neden olabilir.
#Güneş Lekeleriİngiltere’de yapılan bir araştırma, bazı güneş kremi markalarının üzerinde yazan koruma iddialarını karşılamadığını öne sürdü. Bu iddialardan yola çıkarak güneş kremleriyle ilgili merak edilen soruları uzmanlara yönelttik.
#Güneş KremiGÜNEŞ olmadan, güneşlenmeden, cildi güneşle buluşturmadan yeteri kadar D vitaminine sahip olmamız mümkün değil. Cildin D vitamini üretmesini sağlayan UVB ışınları kapalı, güneşsiz, bulutlu havalarda cildimize yeterince ulaşamaz. Pencere veya araba camı gibi bir engelle temas ettiğinde de o engelleri yeteri kadar aşamaz. Bu nedenle D vitamini üretmek için açık havada güneşlenmek zorundayız. DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Akarsu, bakın neler söylüyor:
#İzmir"Kış aylarında nem kaybı hem cildin kalitesini etkileyerek matlaştırıyor hem de erken yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Kurumuş ciltte ince kırışıklıklar daha hızlı yer edinirken aynı zamanda bakımsız ve solgun bir görünüme neden oluyor" diyen Dermatolog Doktor Elif Burcu Benar, kış aylarında cilt bakımının nasıl olması gerektiğini anlattı.
#Kışın Cilt BakımıVitamin eksikliği olan kişilerin gribal enfeksiyonlara yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu söyleyen Aile Hekimi Dr. Şevin Demir, “Koronavirüsten korunmada oldukça etkilidir. D vitamini kalbin sağlıklı olarak kasılıp gevşemesini düzenler, hipertansiyon gelişme riskini ve insülin direncini azaltır. Doktor kontrolünde kullanmak gerekir çünkü vücutta gereğinden fazla D vitamini bulunması zehirlenmeye yol açabilir” dedi.
#Aile Hekimi Dr. Şevin DemirGüneş ışınları yaz aylarındaki kadar olmasa da kışın soğuk havalarda da cildimize etki etmeye devam ediyor. Bunun için yaz-kış güneş koruyucuları kullanmamız gerektiğini zaten biliyoruz. Peki güneşin yol açtığı lekeler ciddi hastalıkların belirtisi olabilir mi? Derya Baykal’la Gülümse programının konuğu Dermatolog Dr. Gül Yıldırım, güneş ışınlarının cilt üzerindeki etkileriyle ilgili merak edilenleri yanıtlıyor…
#Güneş IşınlarıYakın zamanda yapılan araştırmada 20 Avrupa ülkesindeki popülasyon genelinde COVID-19 enfeksiyonu geçirenlerde kandaki D vitamini seviyelerinin düşük olduğu tespit edilmişti. Başka bir çalışmada ise koyu renk tene sahip bireylerin D vitamini eksikliğine ve dolayısıyla şiddetli COVID-19 enfeksiyonu geçirmeye yatkın oldukları saptandı. Uzm. Dr. Derya Arğun, bu çalışmayla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Koyu Tenliler Daha Çok Korona OluyorPandemi sürecinde vatandaşların maske ve siperlik kullansa bile güneşten korunmayı ihmal etmemesi gerektiğini söyleyen Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Tuba İşeri, telefon, tablet ve bilgisayarlardan yansıyan ışınların, ciltte kuruma, leke artışı ve erken yaşlanmaya neden olduğunu açıkladı.
#Teknolojik CihazSizi günlük işlerden alıkoyan baş ağrılarınız düşündüğünüz kadar masum olmayabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün en çok kısıtlamaya sebep olan hastalıklar arasında ele aldığı ve her 4 kişiden 1’nde rastlayabileceğimiz migren kronik hale geldiyse botoksla tedavi edilebiliyor.
#Şenol KalyoncuÖzellikle tatile giderken yanımıza aldığımız güneş kremlerinin daha etkili olması için hangi koruyucu kremi, nasıl seçmemiz gerekiyor? Hangi güneş koruyucu kremi seçmeliyim? Kimyasal mı, mineral mi? İhtiyacıma uygun SPF'yi nasıl belirleyebilirim? Koruyucu kremin kalitesi fiyatı mı?
#Güneş Kremi Etiketi