Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2020 17:20
Güneş ışınları yaz aylarındaki kadar olmasa da kışın soğuk havalarda da cildimize etki etmeye devam ediyor. Bunun için yaz-kış güneş koruyucuları kullanmamız gerektiğini zaten biliyoruz. Peki güneşin yol açtığı lekeler ciddi hastalıkların belirtisi olabilir mi? Derya Baykal’la Gülümse programının konuğu Dermatolog Dr. Gül Yıldırım, güneş ışınlarının cilt üzerindeki etkileriyle ilgili merak edilenleri yanıtlıyor…
Cildimizde neden lekeler oluşuyor?
Cildimizde bulunan melanin pigmenti, güneş gördüğü zaman cildi korumak üzere miktarını artırıyor. Bu pigment, bir şemsiye gibi cildin alt tabakalarına güneşin ulaşmasını engellemek için savunma mekanizması geliştiriyor. Ve biz bunu bronzlaşma, koyulaşma ve lekelerde artış olarak gözlemliyoruz. Aslında bu, vücudumuzun zararlı ışınlara karşı verdiği bir tepki…
Cildiniz size mesaj gönderiyor Cildimiz lekelenmeye başladığında, vücudumuzun yolladığı bu işaretleri doğru algılamamız, bir şeylerin yolunda gitmediğini fark etmemiz ve önlemini almamız gerekiyor. Bunu, ‘Cildiniz güneşten zarar görüyor, cildin alt tabakası yaşlanıyor, cilt için faydalı olan kolajen git gide azalmaya başlıyor’ şeklinde bir uyarı olarak kabul edebilirsiniz.
UVB ışınları kansere sebep oluyor
Günde yarım saatten fazla güneşte kaldığımız zaman derinin alt tabakaları hasar görmeye başlıyor. Bunun yanında, UVB ışınları kanser hücrelerinin üremesine yardımcı olan bir yapıya sahip, özellikle genetik yatkınlığı olanlar için daha fazla tehdit oluşturuyor.