Pandemi sebebiyle yurdumuz genelinde eğitime uzun soluklu aralar verilmesi, çocuklar okullarına kısmi de olsa kavuşmuşken tekrar kapanması ve açılıp açılmayacağının belirsiz olması öğrencilerde içselleşmiş ve yıkılması zor konfor alanları yaratırken, oluşan öğrenme, motivasyon ve güdülenme kayıpları ise, ebeveynleri ve eğitimcileri endişelendirmektedir.
#OkulPandemi sürecinde belki de en çok ihmal edilen ve bilişsel, zihinsel, duygusal, akademik ve daha birçok alanda doyurulması en zor çocuklar olan üstün potansiyelli çocuklarımız olmuştur.
#Üstün Potansiyelli Çocuklarİnternet ve sosyal medyanın son dört yıldaki değişimine baktığımızda, aktif sosyal medya kullanımında 12 milyon, aktif internet kullanımında ise 16 milyonluk artışın gerçekleştiği “We are social” raporlarına yansımaktadır. Tüm bu değişimlerin içine pandemi sürecinde artan kullanımın eklenmediğini düşündüğümüzde sayının daha fazla artması ve çevrimiçi olma süresinin uzaması muhtemel gözükmektedir.
#EğitimYıllardır motivasyon üzerine türlü yazılar yazılıp tartışmalar yapıldı. İç ve dış kaynaklı motivasyon türleri incelendi. İnsanların kendilerini keşfetmeleri, içsel motivasyonlarını artırmak için birçok eğitim ve kişisel gelişim kitapları hala en çok satanlar raflarında yerini almakta ve dünya çapında üzerinde titizlikle durulan bir kavram olduğu gerçeği ile yoluna devam etmektedir. İşte bu yüzden motivasyon ve güdülenmenin önemi, hedeflerimiz ile doğrudan ilgilidir.
#EğitimÜstün potansiyelli çocukları, üst düzey bilişsel kapasitelerinden dolayı ihtiyaçları genel olarak anlaşılmakta güçlük çekilen ve bu sebeple zamanında farklılık gösteren ihtiyaçlarına karşılık bulunamayan, ortalamanın üzerinde zeka veya yeteneklere sahip bireyler olarak tanımlayabiliriz.
#EğitimÜstün potansiyelli çocuklar için dünya genelinde uygulanan standart eğitim modelleri yetersiz kalıyorken izole süreçte, çocuklarımızın eğitimleri konusunda ebeveynlerin üzerlerine daha fazla yükün bindiğini açıkça gözleniyor. Peki, bu boşluğu doldurmak için ebeveynler ne yapabilir? Üstün Potansiyelli Çocuklar Danışmanı Psikolog Hüseyin Gürkan Solmaz ve Rehber Öğretmen Merve Karakuş, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Üstün Zekalı ÇocuklarA Milli Futbol Takımımız, 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off yarı finalinde Portekiz'e deplasmanda 3-1 mağlup olarak Dünya Kupası'na katılma şansını kaybetti. Ev sahibi ekibe galibiyeti getiren golleri 15'inci dakikada Otavio, 42'nci dakikada Jota ve 90+4'üncü dakikada Matheus Nunes kaydetti. Milli takımın tek golü ise 65'inci dakikada Burak Yılmaz'dan geldi. Burak Yılmaz, 85'inci dakikada bir de penaltı atışından yararlanamadı. Hürriyet Gazetesi yazarı Uğur Meleke ve Spor Arena yazarı Egemen Yıldırım, tarihi mücadeleyi değerlendirdi.
#TürkiyeYeni nesil çocuklar ile çalışırken dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntılardan bazıları; çocukların belirli kalıplar içerisinde kalamaması, değişkenliğin sürekliliği, evrensel ahlak değerlerinin bu değişim döngüsü içerisinde kendine kalıcı bir yer sağlayamamasıdır. Bu da sıkça duyduğumuz ve tanık olduğumuz yeni nesil çocukların hedonistliği ve ahlak değerlerinden yoksunluğu olarak karşımıza çıkıyor. Pek çoğu, aileleri ve öğretmenleri tarafından bu negatif kavramlar ile sıkça eleştirilirken, biz eğitimciler suçu kimde aramalıyız?
#ÇOCUKÜstün potansiyelli çocukların bireysel veya grupla eğitim ihtiyaçları teknolojik yeniliklerin çok yoğun ve hızlı yaşandığı günümüzde her geçen gün değişmekte ve bu değişime ayak uydurmak ise bir beceri halini almaktadır.
#EğitimÇocuk Vakfı ile Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen ‘Zeka ve Yetenek Eğitimi Buluşmaları’nın ilki, Nuri Akın Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda ‘Özel Yetenekli Çocuklar ve Ailelerinin Sorunları’ paneliyle başladı. Panelde farklı zeka ve yetenek grubunda bulunan öğrenciler ile velilerinin sorunları, özel eğitim uzmanları tarafından değerlendirildi.
#Zeka