Antalya'da, hastanede yaşamını yitiren sanatçı Ferdi Tayfur'un (79), Adana'da doğup büyüdüğü köydeki akrabalarından, teyzesinin kızı Güzide Köymen (55), "Türkiye'ye mal olan çok sevilen bir sanatçıydı ama köy yıllarında burada maddi manevi çok zorluklar çekti, çok mücadeleler etmiş. Babaları küçük yaşta öldüğü için yetim kaldı. Yetim kalıp hayata tutunmak kolay değil" dedi.
#Ferdi TayfurTakvimler 1990 yılını gösteriyordu... Öyle bir film sinema salonlarını şenlendirdi ki aradan geçen on yıllara rağmen kaç kuşağın hafızasından silinmedi... Bu bir yana... Üzerinden 34 yıl geçmiş de olsa hala yılın belli dönemlerinde tekrar tekrar izleniyor.
#Evde Tek BaşınaGeçen hafta sonu Antalya’daydım. Şahinler Holding’in yeni yatırımlarını açıkladığı toplantıda Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile tanışma fırsatı buldum. ‘21. Yüzyılın Fırsatları ve Zorlukları’ başlıklı bir sunum yapan Acemoğlu, yapay zekâ, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği ve küresel değişimlerin dünyayı ve Türkiye’yi etkileyecek ana akımlar olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Daron AcemoğluÖtanaziyle hayatına son vermek isteyen kanser hastası bir savaş muhabiri kadın ve bütün bu süreçte yanında olmasını istediği yazar arkadaşı... Pedro Almodóvar bu yıl Venedik Film Festivali’nde ‘Altın Aslan’a uzanan son filmi ‘Yandaki Oda’da hüzünlü bir öyküyü son derece zarif bir anlatımla perdeye taşırken ölüm, hayat ve dostluk gibi temalarda geziniyor.
#Uğur VardanŞüphesiz Sarıyer’deki Balıkçı Kahraman ülkedeki en pahalı lokantalardan biri. İçki hariç kişi başına 200 euro’yu (7.500 lira civarı) bulabilirsiniz. Pahalı mı? Hem evet hem de hayır. Evet, çünkü ülkemizdeki gelir düzeyine göre dudak uçuklatan fiyatlar bunlar. Öte yandan kullanılan malzemenin kalitesi ve yaratılan değeri dikkate alırsanız mekânın çektiği fiyat anormal değil. Amiyane tabirle Balıkçı Kahraman iyi fiyat çekiyor ama Allah için adama ‘Kazıkçı’ demek de haksızlık olur.
#BalıkŞarkıcı Melek Mosso ve prodüktör-DJ Faruk Sabancı, pop müziğin efsane grubu MFÖ’nün tribute albümü için güçlerini birleştirdi. İkili, grubun unutulmaz “Mazeretim Var Asabiyim Ben” şarkısını yeniden yorumladı. Sabancı ve Mosso ile çalışmayı konuşmak için bir araya geldik.
#Melek MossoElektrik tesisat altyapısında ‘yetkili fen adamı’ açığı çok büyük. İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Haluk Bozali, 100 milyar TL’lik yıllık büyüklüğe sahip sektörde işlerin sadece yüzde 10’unu ‘yetkili fen adamı’ ruhsatlı teknisyenlerin yaptığını belirtti. Bozali, “Gençler ilgi duymadı, sektörde eğitimli, ruhsatlı fen adamı azaldı. Sektörün yüzde 90’ı korsanların elinde. Ruhsatlar kiralanıyor. Büyük bir tehlike var” dedi.
#Haluk BozaliElazığ'da bir işletmenin yemek ücretleri müşterileri şaşırtırken vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. İşletme sahibi Fuat Demirbağ, 'Biz sürümden kazanıyoruz. Normalde Adana kebabı batıda 300 ila 500 liradan satanlar da var. 500 liraya kebap olmaz. Her şeyin bir maliyeti olur, bin maliyeti olmaz.' şeklinde konuştu.
#ElazığKullanım alanı her geçen gün yaygınlaşan yapay zeka, iyi karpuzun seçiminde de kolaylık sağlıyor. Kayseri'de bir manavdaki tezgahın fotoğrafının yüklendiği yapay zeka uygulamasının seçtiği karpuz, sulu, kırmızı renkli ve lezzetli çıktı. Doç. Dr. Zafer Aydın, 'Yapay zeka büyük oranda karpuzun da iyisinden anlayacak seviyeye gelmiş diyebiliriz. Gelinen noktada yapılmış çalışmalar ile bilimsel literatüre baktığımız zaman, görüntü verisinden bunun yüksek başarıyla yapılabildiği ortaya çıkıyor.' dedi.
#KarpuzKullanım alanı her geçen gün yaygınlaşan yapay zeka, iyi karpuzun seçiminde de kolaylık sağlıyor. Kayseri'de bir manavdaki tezgahın fotoğrafının yüklendiği yapay zeka uygulamasının seçtiği karpuz, sulu, kırmızı renkli ve lezzetli çıktı. Doç. Dr. Zafer Aydın, 'Yapay zeka büyük oranda karpuzun da iyisinden anlayacak seviyeye gelmiş diyebiliriz. Gelinen noktada yapılmış çalışmalar ile bilimsel literatüre baktığımız zaman, görüntü verisinden bunun yüksek başarıyla yapılabildiği ortaya çıkıyor.' dedi.
#Yapay ZekaMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından çıraklık için yapılan seminerlerde ve toplantılarda üzerinde durulan ‘Eğitimin yanında bir mesleğin olsun’ sloganının önemine dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Piyasada çırak, kalfa ve usta bulmada önemli bir açık var. Artık beyaz yakalıların iş bulma oranı da mavi yakalılara göre yüzde 75 düşmüş durumda. Sanayici kalifiyeli eleman, esnaf ve sanatkar ise çırak yok diyor. Bu nedenle meslekler de bir taraftan yok olmaya başladı. Eskiden baba mesleğini devam ettiren hayata daha hızlı atılır, iş arama derdinde olmazdı. Ancak maalesef kimse çocuğunu ne sanayiye gönderiyor ne marangoz atölyesine ne de bir başkasının yanında çalışmasına müsaade etmiyor. Okuyan çocuğun elinde farklı meslek olmazsa okuduğu bölümde iş bulamadığı takdirde açıkta kalıyor” dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıÜç ay danışmanlık vermek üzere gelip 10 yıl Sunset’in Uzakdoğu yemeklerine imza atan şef Hiroki Takemura, Kapadokya’da Take Sushi isimli bir restoran açtı. Takemura ile hem Türkiye’deki tecrübelerini ve mutfağımızda alışamadığı şeyleri hem de yeni menüsünden leziz önerilerini konuştuk.
#Suşi‘Ters Yüz’ adlı animasyonun ikinci adımında ana karakter Riley’nin hayatına yön veren ‘Kumanda Merkezi’nde görev yapan Neşe, Üzüntü, Öfke, Korku ve Tiksinti’ye yeni yapılar; Kaygı, Gıpta, Bıkkınlık ve Utanç ekleniyor. Öykü, hokey kampına giden minik kızın buradaki sürecine hâkim olmak isteyen Kaygı’yla ona set çekmeye çalışan Neşe’nin mücadelesi üzerine kurulu.
#Ters YüzZekanın, bilginin, tecrübe ve azmin bir arada olduğu, içinde bulundukları yola ‘inanmış’ları, tabiri caizse ‘inatçı’ insanları hep sevmişimdir. Toplum tarafından da sevilip sayılan kişilerin çoğunlukla bu özelliklere sahip olduklarını görebiliyoruz. Babaları Nejat Uygur Tiyatrosu’nu sırtlanan, üzerine katarak büyüten, çizgilerini koruyabilen ve adanmışlıkla milyonların kalplerini kazanan duruşlarıyla, kaliteleri ve ilkeleri ile herkesin sevdiği Behzat Uygur ve Süheyl Uygur kardeşlerle bir aradaydım.
#Sponsorlu İçerikZekanın, bilginin, tecrübe ve azmin bir arada olduğu, içinde bulundukları yola ‘inanmış’ları, tabiri caizse ‘inatçı’ insanları hep sevmişimdir. Toplum tarafından da sevilip sayılan kişilerin çoğunlukla bu özelliklere sahip olduklarını görebiliyoruz. Babaları Nejat Uygur Tiyatrosu’nu sırtlanan, üzerine katarak büyüten, çizgilerini koruyabilen ve adanmışlıkla milyonların kalplerini kazanan duruşlarıyla, kaliteleri ve ilkeleri ile herkesin sevdiği Behzat Uygur ve Süheyl Uygur kardeşlerle bir aradaydım.
#1ABD'nin Boston şehri 1990 yılında çok büyük bir soyguna şahit oldu. Şehrin en önemli müzelerinden birinden yarım milyar dolar değerinde 13 tablo çalındı. Aradan geçen bunca zamana ve sarf edilen bunca çabaya karşın soygunun gizemi halen çözülemedi. Peki o gece orada ne yaşandı?
#Isabella Stewart Gardner Müzesi