Üsküdar iskelesinin yerini iki cami belli eder: 16. asır yapısı Mihrimah Sultan Cami ile 18. yüzyıl eseri Yeni Valide Cami. Klasik Osmanlı mimarisinin sonu yeni sanatsal anlayışın başlangıcı olarak kabul olarak kabul edilen Valide-i Cedid Külliyesi’ni adımlayalım mı?
#Üsküdarİngiltere merkezli seyahat dergisi Time Out, ‘Dünyanın en havalı 40 semtini’ listeledi. Komşuluğun ve kültürel yapının hâlâ korunduğu bölgelerin yer aldığı seçkide, ülkemizden de İstanbul’un Bebek semti yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’nin en havalı semtleri hangileri?’ diye sorduk. 5 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 8 adresi önerdiler...
#RotaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Esenler'de dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi alanında konuştu. Bakan Kurum, kentsel dönüşümde kira yardımının 1150 liradan 1500 liraya çıktığını açıkladı. 'Eylül - ekim aylarında tüm firmaların katılacağı yeni bir konut kampanyası başlatılacak.' diyen Bakan Kurum, "Belediyelerin kentsel dönüşüm projelerine yüzde 50 faiz desteği verilecek. Faiz ile alım desteği olacak, kampanya ev fiyatları ve konut kiraları daha da düşecektir." ifadelerini kullandı.
#Murat KurumTBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Ata ecdat yadigarı o coğrafyanın kalkınması, ekonomik olarak gelişmesi zenginleşmesi bizim için bir vefa borcudur. Oralarda yaşayan akrabalarımız, kardeşlerimiz, komşularımız var. Onlara hizmet, destek bizim için vefa borcudur" dedi.
#Mustafa ŞentopÜlkemizde birçok tarihi cami bulunmaktadır. Bu tarihi camiler tarihte belirli bir zaman diliminde önemli kişiler tarafından yapılmış camilerdir. Ülkemizde ki en tarihi camilerden birisi de Arap Camii'dir. Arap Camii ibadete hala açık olan tarihi camilerden birisidir. Arap Camii'nin hikayesi de Ayasofya ile eş değer bir hikaye olarak bilinmektedir. Arap Camii'ni gezmek isteyen yabancı turistler de cami hakkında arama motorlarından bilgi edinmektedirler. Peki, Arap Camii nerede? Arap Camii'nin tarihi nedir? Arap Camii'nin hikayesi nedir ve bu caminin mimarı kimdir? İşte Arap Cami ile ilgili bütün detaylı bilgiler.
#Arap CamiiMimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği, bir asır önceki vapurların replikasının yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) proje sundu. Dernek, Şirket-i Hayriye vapurlarının İstanbul’un kültür tarihine ve turizmine kazandırılması için üniversitelerle de işbirliğine girdi. Son söz İBB’nin...
#Taç Vakfıİmzam haline gelmiş bir cümlem vardır: “İstanbul’da yaşamayın, İstanbul’u yaşayın!” Yıllardır bıkmadan usanmadan tekrarlıyorum. Çünkü bu şehir hâlâ izini bulamadığımız, göz önünde duran ama kıymeti fark edilmeyen adreslerle dolu. Gelin bugün birkaçını birlikte dolaşalım. Size içinde hem yenilerin hem eskilerin olduğu bir rota hazırladım. Şehrin yedi tepesinden birine; Edirnekapı’ya gidiyoruz. Semt, Tekfur Sarayı’nın açılmasıyla yeni bir müzeye de kavuştu.
#EdirnekapıYaşadığınız şehri ya da Türkiye'nin en önemli metropolü İstanbul'u keşfetmeye karar verdiyseniz bu haber tam size göre. Hafta sonu ailenizle birlikte İstanbul'u gezerken listenizde mutlaka olması gerken mekanlar. İşte İstanbul gezi rehberi...
#İstanbulProf. Dr. İlber Ortaylı, önündeki deniz doldurularak yaya yolu yapma projesi nedeniyle çatlayan Şemsi Ahmet Paşa Camii’ndeydi: “Burayı genişletecekler, sonra oturup çay içecekler herhalde. Buraya kazık çakılacaksa Mimar Sinan’ın zamanında âlâsı çakılırdı. Niye Mimar Sinan denizi doldurmamış da sen dolduruyorsun?”
#İlber OrtaylıAvrupa ile Asya'yı birleştiren 8 bin yıllık geçmişiyle imparatorluklara başkentlik yapan İstanbul'un boğaz manzaralı camileri, misafirlerini büyülüyor. Sultanahmet, Dolmabahçe, Ortaköy, Emirgan, Bebek, Mihrimah Sultan ve Kuzguncuk camileri, toplam 3 bin 215 caminin bulunduğu İstanbul'da boğaz manzarasına sahip camiler arasında yer alıyor.
#Saffet Emre TonguçMimar, restoratör, tarihçi... Değil söyleşmek, karşı karşıya oturmaktan bile onur duyduğum ‘Hocaların Hocası’... 1990’da emekli oldu. O gün bugündür, kendi tabiriyle 24 saat çalışıyor. Yazıyor, üretiyor, anlatıyor. Alanındaki en büyük başvuru kaynaklarından ‘Osmanlı Mimarisi’ adlı kitabı yeniden yayımlanan 92 yaşındaki Doğan Kuban’a, üzerine şiirler yazdığı sevgili İstanbul’unu ve bugünkü mimarlık anlayışını sordum.
#Doğan Kuban