Hastanelerde sıklıkla karşılaşılan bir bölüm olan üroloji halk arasında sadece erkek üreme organları ile ilgilenen bir bölüm olarak biliniyor. Oysaki üroloji bölümünün farklı görevleri de bulunuyor. Halkın tam olarak ne ile ilgilendiğini bilmediği bir bölüm olan üroloji hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik.
#Üroloji Nedir?Kan dolaşımında fazla veya az hormon bulunması hormon bozukluğudur. Hormonlar vücudun kimyasal habercileridir. Hormonlar endokrin bezlerinde üretilmektedir. Kan dolaşımı ile hormonlar neyin ne zaman yapılacağını diğer organlara bildirir. Üreme ve metabolizma konusunda hormonlar oldukça etkilidir. Bir insan vücudunda hormon dengesinin bozulması vücut üzerinde belli yan etkilere neden olabilmektedir. Erkeklerde hormon bozukluğu hakkında ayrıntıları derledik.
#Erkeklerde Hormon BozukluğuHer 10 dakikada bir tuvalete gitmeniz gerektiğini düşünün. Hayat çok daha zor olurdu değil mi? 'Aşırı aktif mesane' olarak adlandırılan bu durum geçtiğimiz günlerde yıllarca bu şekilde yaşamış genç bir kadın sayesinde gündeme geldi. Biz de uzmanlarımıza aşırı aktif mesanenin sebeplerini ve tedavisini sorduk. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkHPV cinsel olarak aktif olan kadın ve erkekleri tehdit eden bir virüs. Ancak erkeklerin çoğunluğu HPV’yi kadınlar kadar önemsemiyor ya da tehlikenin farkında olan erkek sayısı oldukça az. Peki erkekler neden aşı olmalı? Uzmanlar anlatıyor...
#SağlıkProstat kanseri erkekler arasında en yaygın kanser türlerinin başında geliyor. Öte yandan kansere bağlı ölümlerde de erkekler arasında ikinci sırada yine prostat kanseri yer alıyor. İngiltere'de prostat kanserine umut olacak çok önemli bir tedavi yöntemi geliştirildi. Uzmanlar, elektrik akımları ile yapılan bu tedavinin prostat kanseri için umut olduğunu ve hatta oyunun kurallarının değişeceğini söylüyor. İşte 'NanoKnife' adı verilen bu teknik hakkında merak edilenler...
#KanserGünümüzde böbreklerde pek çok hastalık görülür. Bu hastalıklardan birisi de pyelonefrit hastalığıdır. Böbrek enfeksiyonu şeklinde de bilinen bu hastalık, günümüzde pek çok kişide araştırılması gereken ve görülen hastalıklar arasında yer alır. Böbrek enfeksiyonu hastalığının tıptaki ismi ise, pyelonefrit hastalığı olarak bilinir. Pyelonefrit nedir, belirtileri nelerdir sizler için derledik.
Daily Mail’de yer alan habere göre, Tıp dergisinde vaka raporu yayınlanan ilginç bir olay gerçekleşti. Japon bir adam mastürbasyon yaptıktan sonra neredeyse ölüyordu. Kendinde tuhaflık hisseden adam hemen bir hastaneye gitti ve gerçeği orada öğrendi.
#MastürbasyonPek çok kişi söylemekten kaçınsa da idrar kaçırma yaygın görülen bir durumdur. Her 3 kadından 1’inde bu durum sorun yaratacak, yani yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyecek düzeye ulaşır. İdrar kaçırma sorununun aslında yüksek tansiyon, depresyon, şeker hastalığı, astım-bronşit gibi kronik hastalıklardan daha yaygın görüldüğünü söyleyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Muammer Kendirci kadınlarda görülen idrar kaçırmanın tedavisini anlattı.
#İdrar KaçırmaROSI tekniği, yumurta hücresini dölleyebilecek nitelikte olgun spermin bulunamaması durumunda da bireyleri bebek sahibi yapmak için geliştirilmiş önemli prosedürlerden biridir. Androlog Ürolog-Embriyolog Op. Dr. Burak Sivaslıoğlu; ROSI tekniği nedir, kimlere yapılır ve nasıl uygulanır gibi tüm soruları yanıtladı.
#Tüp Bebekİnsanlık kritik bir süreçten geçiyor. ‘Üç ayda olanlar üç asırda olmadı’ diyen tarihçiler bile şu an sadece tıp camiasına güveniyor. Dünyayı dinleyip haberleri izleseler de, Almanya Türkleri en çok Almanya ve Türkiye ile ilgileniyorlar. Almanya’daki gelişmeleri bire bir yaşarlarken, ‘acaba memleket ne durumda’ diye Türkiye’yi merak eden 4 milyona yakın insanımız anavatandan gelecek bilgilere kulak kabartmış durumda... Adana Başkent Üniversitesi’nin alanında uzman akademisyenlerinden Prof. Hüsnü Çelik’e ulaşarak gelişmelerle ilgili sorularımızı ilettik. Almanya Türkleri’nin yakından tanıdığı Hüsnü Hoca, “Rahat olun! Türk tıp camiası olarak tarihi bir sınav veriyor, insanımızı ve insanlığı bu görünmez düşmandan destanımsı bir mücadeleyle korumaya çalışıyoruz. Siz, sadece kendinizi koruyun, biz bu belanın üzerinden geliriz” dedi. Kısıtlı imkanlarla Prof. Dr. Hüsnü Çelik ile yaptığımız tele-röportajı okuyucularımızla paylaşıyoruz.
#AlmanyaToplumda kısırlık olarak adlandırılan infertilite, doğal yollardan korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen 1 yıldan daha uzun süre hamile kalınamaması olarak açıklanıyor. Ayrıca bir gebeliği sonuna kadar götüremeyen çiftler, yani gebe kalmasına rağmen sonrasında kaybedenler de bu tanım içerisinde yer alıyorlar.
#Tüp Bebek TedavisiVajinismus, kadın genital kaslarının istem dışı kasılması ve bunun sonucunda tam bir cinsel birlikteliğin yaşanamaması şeklinde kendisini gösteren önemli bir cinsel sorundur. Tüm cinsel problemler arasında en sık hekime başvuru nedeni olarak da bilinen vajinismus için günümüzde pek çok tedavi yöntemi uygulanıyor. Peki, vajinismus tedavisi için ideal yöntem, doktor ve merkez seçimi nasıl yapılmalıdır? Bu konuda kimlerden destek alınmalıdır?
#VajinismusErkeklerin en büyük sorunların başında gelen prostat, başlı başına bir problemken, prostat büyümesi de yaşam kalitesini düşüren bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Sürekli tuvalete çıkma ihtiyacının yanı sıra sosyal hayat üzerinde de olumsuz sonuçlar yaratan prostat büyümesini Üroloji Uzmanı Dr. Arman Çitçi anlatıyor.
#ProstatİZMİR’de 2013’te hızla değişen küresel sosyo-ekonomik koşullarda hekimlerin mesleklerini herhangi bir baskı altında kalmadan bağımsız olarak uygulayabilecekleri alanların muayenehaneler olduğu inancıyla kurulan Hekimler Sağlık Hizmetleri Kooperatifi (Hekim Koop) varlık nedeni olan ‘iyi hekimlik’ için çalışmalarını daha da hızlandırdı.
#İzmirToplumda çok bilinmemesi nedeniyle korkulan bir hastalık olan MS’in ölümcül olmadığını belirten Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Akçay Övünç Özön, “MS’li kişiler aktif olarak yaşayabilir, çalışabilir, çocuk sahibi olabilir. Bu konuda uzman doktor ve sağlık personelinden destek almak çok önemlidir” dedi.
Zaman zaman hepimiz hastalanırız, hastalanabiliriz, hastalanacağız ve tabiî ki bazıları bizim kontrolümüzün dışında şeylerdir ama emin olunuz ki, hastalıklarımızın nedeni yaptığımız küçük, mini minnacık ihmaller veya “ben geliyorum” diyen hatalardır. Yapacağınız basit ama önemli şeyler, sizi pekçok beladan kurtarabilir...