Bir kooperatiften fazlası

Güncelleme Tarihi:

Bir kooperatiften fazlası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 17:41

İZMİR’de 2013’te hızla değişen küresel sosyo-ekonomik koşullarda hekimlerin mesleklerini herhangi bir baskı altında kalmadan bağımsız olarak uygulayabilecekleri alanların muayenehaneler olduğu inancıyla kurulan Hekimler Sağlık Hizmetleri Kooperatifi (Hekim Koop) varlık nedeni olan ‘iyi hekimlik’ için çalışmalarını daha da hızlandırdı.

Haberin Devamı

Kurulduğundan bu yana, uzun sayılacak bir süreyi kendi bünyesinde mutfak çalışması yaparak geçiren Hekim Koop, bir yandan halka doğru bilgi ve kaliteli hizmet için çalışırken, bir yandan da hekimlere destek ve danışmanlık yapıyor. ‘Bir kooperatiften fazlası’ ilkesiyle hareket eden Hekim Koop, ortak sorunlara ortak çözümler üretiyor. ‘Hepimiz birimiz için, hep birlikte geleceğe’ inancıyla yola çıkan ve 3’üncü yılında çıtayı bir adım daha yukarıya taşımak için kolları sıvayan Hekim Koop’un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bülent Serçin’le dünü, bugünü ve yarını konuştuk.

 

TİCARİ ÇIKAR DEĞİL İYİ HEKİMLİK

* Hekim Koop nedir ve nasıl kuruldu?
- Kooperatif kelimesi, “Paydaşlarının gereksinimlerini uygun şartlarda elde etmesini sağlamak amacıyla yaratılan kuruluş” anlamına geliyor. Bu nedenle kooperatif kelimesinin özde sadece ticari bir kuruluşu tanımladığı düşünülebilir. Ancak Hekim Koop, hekimlerin ticari çıkarlarını gözetmek amacıyla kurulmadı. Hekim Koop’un kuruluşundaki temel neden, ‘hekimlerin mesleklerini yapabilecekleri en uygun alanları önce tanımlamak, sonra yaratmak’ olarak açıklanabilir. Şüphesiz hastalarımızın hak ettikleri en doğru sağlık hizmetini alabilmeleri sadece uygun fizik şartlarla sağlanamaz. Bu nedenle Hekim Koop, ‘iyi hekimlik’ şartlarını tanımlamayı da görev tanımına dahil etmektedir. Diğer bir anlatımla, hekim, ‘mesleğini uygulayacağı ideal fiziki ortama kavuşarak mesleğini iyi şekilde yapmayı’ temel gereksinimi olarak kabul eder. Böylesi idealleri konuşabilmek ve ulaşabilmek için en doğru yapılanma modelinin ‘kooperatif’ olduğunu anladığımız zaman elbirliğiyle tüzüğümüzü hazırladık. Ülkemizde bir ilki yarattığımız için, Hekim Koop’un kuruluş süreçleri göreceli olarak zorlu ve uzun yaşandı. İlgili bakanlık ve müdürlüklerin de hedeflerimizi onaylamalarının ardından Türkiye’deki ilk ve halen tek sağlık hizmetleri kooperatifi olan Hekim Koop 2013’te kuruldu. Üye kayıtlarımıza başlayarak ilk genel kurulumuzu 2014’te gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

MERKEZ İZMİR, SINIR İSE TÜRKİYE

Haberin Devamı

* Hekim Koop bir İzmir kooperatifi mi?
- Hekim Koop’un merkezi İzmir olsa da, tüzüğümüzde sınırlarımız Türkiye olarak çizildi.
* Kaç üyeniz var?
- Bugün için aktif 48 üyemiz bulunuyor.
* Kimler üye olabilir?
- Sadece Sağlık Bakanlığı’nca geçerliliği onaylanan diplomaya sahip tıp doktorları ve diş hekimleri gerekli şartları yerine getirdikleri takdirde Hekim Koop üyesi olabilirler. Bununla birlikte, üye sayısından çok, Hekim Koop’un kuruluşundaki hedeflerde mutlak birlikteliği korumak istediğimiz için üye kabulünde referansa önem veriyoruz.
* Hekim Koop’un görev tanımı nedir?
- Hekim Koop’un misyonu, hekimliğin evrensel değerlerine bağlı kalarak topluma kaliteli, özenli, modern sağlık hizmeti sağlamak için gerekli koşulların yaratılmasına öncülük etmek ve böylelikle serbest hekimliğin saygınlığını yüceltmektir. Bu nedenle Hekim Koop’un temel değeri mutlak mesleki çalışma etiğidir. Tüm üye hekimler hastalarına Dünya Tıp Birliği’nin etik ilkelerini onayladıklarını, mesleklerini icra ederken bu ilkelere bağlı kalacaklarını ve bu yönden de denetlenmeye açık olduklarını beyan eden belgeleri görülebilecek şekilde ilan etmektedirler.

MUAYENE HEKİMLİĞİNE STANDART

Haberin Devamı

* Hekim Koop’un hedefleri neler?
- Ülkemizde tıp eğitimi kalitesi dünya ortalamasının üzerinde. Eğitim sürecinin ardından, çalışma koşullarımız, yani nerede çalıştığımızdan bağımsız olarak tüm hekimler özverili bir çaba içinde ellerinden gelenin en iyisini hastalarına sunmaya gayret ediyor. Ancak; çalışma koşulları, hastaya ayrılmak zorunda kaldıkları sürenin kısıtlılığı, kayıt ve hastaya ilişkin hafıza imkanları gibi faktörler verilen hizmetin kalitesini kaçınılmaz şekilde belirliyor. Bu noktada muayenehaneler hekimlerin çalışma koşullarını kendi tercihlerine göre belirleyebilecekleri alanlar olarak öne çıkıyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de muayenehaneler hekimlerin sağlık hizmeti sundukları alanlardan biri. Muayenehanelerin halkça onay görmeleri ve var olabilmeleri için hekimlerin tam ve eksiksiz sağlık hizmetini doğru mekanlarda sunmaları gerekiyor. Çünkü muayenehane hekimlerinin ilgi ve bilgi dışında başka hiçbir güçleri yok. Hastalarımıza doğru ve temiz mekanlarda hizmet vermek, yeterli süre ayırmak, doğru teşhisle tedaviyi yönetmek, gereksinim durumunda ulaşılabilir olmak gibi vasıfların hepsini bir arada tek başımıza sunmamız gerekiyor. Aksi takdirde hastanız bir daha gelmeyerek sizi ya da verdiğiniz hizmeti cezalandırır. Aslında bir arada var olması gereken tüm bu koşulların toplamına ‘iyi hekimlik’ diyebiliriz. Elbette hiçbir hekim kötü hekimlik yapmayı amaçlamaz. Ancak, az önce de ifade ettiğimiz gibi hekim dışındaki belirleyiciler sağlık hizmetinin kalitesinde hekim kadar belirleyici olabiliyor. Öte yandan, bireysel hekimlik yapmak başka açılardan da zorluklar içeriyor. Hekimlik hizmetinin sunulduğu diğer alanlarda hekim sadece hekimlik yapar. Muayenehane hekimliğinde ise sağlık hizmeti sunmak için yerine getirmek zorunda olduğunuz yan işler de var. Örneğin; satın aldığınız ya da kiraladığınız bir mekanı muayenehane olarak düzenlemek, Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli izinleri almak ve denetimlere daima hazır olmak, vergi mükellefiyetine dair yükümlülükleri yerine getirmek, çalışanlarınız olduğu için SGK’yla ilgili işlemleri yürütmek, düzenli bir hasta kayıt sistemi tutmak gibi tıp dışı yan işlere de zaman ve emek ayırmak zorundayız. Ayrıca, bilginin sürekli geliştiği tıp alanında hizmet vermenin bir bedeli olarak sürekli güncel kalmamız, okumamız, bilgi üretmemiz ve bu kapsamda kongrelere katılmamız gerekiyor. Hekim Koop’un varlık nedeni ‘iyi hekimlik’ hizmetinin verildiği muayenehanelerde hekimin yanında olmak, yükümlülüklerini kolaylaştırmak, destek olmak ve bu sayede daha iyi hekimlik yapılmasına destek olmaktır. Takdir edeceğiniz gibi iyi hekimlik yapabilmek sonuçta halkın daha iyi sağlık hizmeti almasını sağlayacaktır. Konu can sağlığı olunca önemi daha da çok ortaya çıkıyor.

MUTFAK ÇALIŞMASI TAMAMLANDI

Haberin Devamı

* Hekim Koop bugüne kadar neler yaptı?
- Hekim Koop kurulduğundan bu yana, uzun sayılacak bir süreyi kendi bünyesinde mutfak çalışması yaparak geçirdi. Ülkenin ilk ve halen tek sağlık hizmetleri kooperatifi olmak övünç dışında zorlukları da getiriyor. Önümüzde başka örnek olmadığı için kendi modelimizi en doğru ve kalıcı şekilde kurgulamamız, yaratmamız, uygulamamız gerekiyor. İlk çalışmamız üyelerin ortak görüş birliğinin sağladığı etik ilkeleri belirlemek ve bu ilkeler çerçevesinde sorumluluklarımızı yükümlenmek oldu. Bugüne kadar, muayenehanelerin Sağlık Bakanlığı’ndan alınması gereken çalışma izin belgelerinden tıbbi atık yıllık beyanına, muayenehanelerde birlikte çalıştığımız kişilerin eğitiminden halka tıbbi bilgi aktarılmasına kadar üyelerinin hasta muayenesi dışındaki tüm zorunluluklarına destek olduk. Ayrıca, internet ortamında ‘sosyal medya’ olarak tanımlanan imkanları kullanarak sağlık alanında doğru bilinen yanlışlarla mücadele ediyoruz. Sağlık konularında güncel notlar paylaşıyoruz, kurumsal olarak hazırladığımız bilgi içeren videoları sunuyoruz.

ARJANTİN’DE BU ORAN YÜZDE 52

Haberin Devamı

* Ülkenin ilk sağlık kooperatifi olarak dünya örnekleriyle işbirliği ve çalışmalarınız var mı?
- Yurt içinde olduğu gibi yurtdışında da ortak çalışmalar gerçekleştirebileceğiniz zeminler yaratmaya özen gösteriyoruz. Ülkemizde hekimliğin en önemli örgütü olan Türk Tabipler Birliği ve tabip odaları ile daima iletişimde olmayı vazgeçilmez görüyoruz. Örneğin, üye kabulünde Tabip Odaları Onur Kurulları’ndan herhangi bir ceza alınmamış olması temel şartlarımızdan biri. Muayenehaneler ülkemizde sağlık hizmeti sunma konusunda önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle kendi faaliyet alanımızda daha iyi sağlık hizmeti sunabilmek için Sağlık Bakanlığı, SGK gibi resmi kurumlarla işbirliği modelleri oluşturmak üzere çalışıyoruz. Hekim Koop ülke içinde özellikle serbest hekimlik alanında bu çalışmaları yaparken, diğer yandan çalışma alanı kapsamındaki uluslararası kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyon arıyor. Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) ve Uluslararası Sağlık Kooperatifleri Birliği (IHCO) ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kısa sürede tam üyelik için gereken başvuru şartlarını tamamlamayı hedefliyoruz. Sağlık kooperatifleri Arjantin’deki tüm sağlık hizmetlerini yüzde 52 oranında sağlıyor. İspanya’da sağlık kooperatiflerinin üyesi sağlık çalışanı sayısı 300 bine ulaşmak üzere. Her ülkenin kendine özgü sağlık sistemi nedeniyle sağlık kooperatifleri ülkeye has çözüm modelleri geliştirmiş. Ülkemizde şimdilik sadece Hekim Koop üzerinden olsa da sağlık kooperatifçiliğinde kendine has modeli arıyor.


İŞTE ‘A’ TAKIMI
Yönetim Kurulu: Başkan Dr. Bülent Serçin (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı), Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Çağ Çal (Ürolog), Muhasip Üye Dr. Engin Aytan (Radyoloji Uzmanı), Üye Prof. Dr. Kadir Bacakoğlu (Ortopedist), Üye Dr. Murat Erbezci (Göz Hastalıkları Uzmanı)
Denetleme Kurulu: Prof. Dr. Saffet Mutluer (Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı), Dr. Ali Ağzıtemiz (Tıbbi Mikrobiyoloji, İmmünoloji Uzmanı)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!