urartular haberleri sayfasında urartular hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 251 urartular haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
VAN'ın Erciş ilçesinde Van Gölü'nün çekilmesiyle birlikte 2 bin 750 yıl önce kullanılmış Urartu dönemine ait liman kalıntıları ortaya çıktı. Van Gölü suları ile eski liman kalıntıları arasında yaklaşık 50 metrelik bir mesafenin olduğu belirtiliyor.
#VanVan'ın Gürpınar ilçesindeki Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi’nde 58 yıldır bekçilik yapan ve dünyada Urartucayı bilen az sayıda insandan biri olan Mehmet Kuşman (80), artık yaşlandığını ve emekli olduktan sonra gönüllü olarak yaptığı bu işi bırakacağını söyledi.
#UrartucaVan'ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi'nde görev yaptığı 58 yıllık sürede kendi imkanlarıyla Urartu çivi yazısını öğrenen ortaokul mezunu Mehmet Kuşman, katıldığı sempozyumlarda Urartu alfabesini tanıtarak birçok kişiye örnek oldu.
#UrartularVAN'ın Erciş ilçesinde yol genişletme çalışması sırasında, yapılan kazıda Urartu dönemine ait 3 bin yıllık 2 kaya mezarı bulundu. Urartular döneminde Erciş'in önemli bir yerleşim yeri olduğunu belirten sanat tarihçisi Evren Bingöl, "Urartular döneminde önemli kişiler hayatını kaybettiğinde bu kayalar delinir ve bu kayaların içine defnedilirdi" dedi.
#VanVAN'ın Erciş ilçesinde yol genişletme çalışması sırasında, yapılan kazıda Urartu dönemine ait 3 bin yıllık 2 kaya mezarı bulundu. Urartular döneminde Erciş'in önemli bir yerleşim yeri olduğunu belirten sanat tarihçisi Evren Bingöl, "Urartular döneminde önemli kişiler hayatını kaybettiğinde bu kayalar delinir ve bu kayaların içine defnedilirdi" dedi.
#VanVan Gölü Aktivistleri Derneği kentin sahip olduğu turizm potansiyeline dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Keşiş Gölü'ne gezi düzenledi. 50 kişilik bir ekiple Keşiş Gölü'ne gelen aktivistler, yamaçlarında halen karın bulunduğu Erek Dağı eteklerindeki gölde kanolarla gezinti yapıp, yüzmenin keyfini çıkardı.
#Van GölüDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#Amida HöyükDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#DİYARBAKIRUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Van Başkale Güzeldere Geçiti’nde bulunan 9 kilometrelik 32 virajları Güzeldere Tüneli ile geçip güzergahı daha konforlu hale getirdiklerini kaydederek “Van-Hakkari yönündeki tüpü bitirerek hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ulaşım süresini 40 dakikadan 6 dakikaya düşürdük. Projemiz sayesinde zamandan ve akaryakıttan yıllık toplam 145,7 milyon lira tasarruf edeceğiz. İnşallah diğer tüpü de 2025 yılı yazında tamamlayacağız.” dedi.
#Güzeldere TüneliVan'ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi nekropolünde, Urartular dönemine ait yeni bir ölü gömme tipine rastlandı. Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada "Ceset yakılarak sanduka tipi dediğimiz mezar içerisine ölünün küllerinin bırakılmış olmasıyla karşılaştık. Bu mezar geleneği içerisinde ilk uygulama olarak karşımıza çıktı. Arkeolojik veri olarak bizim için önemli bir bulguydu” dedi.
#VanVan'ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi nekropolünde, Urartular dönemine ait yeni bir ölü gömme tipine rastlandı. Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada "Ceset yakılarak sanduka tipi dediğimiz mezar içerisine ölünün küllerinin bırakılmış olmasıyla karşılaştık. Bu mezar geleneği içerisinde ilk uygulama olarak karşımıza çıktı. Arkeolojik veri olarak bizim için önemli bir bulguydu” dedi.
#MezarKendisini çağdaş Türk resmine adamış Hasan Rastgeldi, ülkemizin belki de en çok üreten uluslararası ressamlarından. Anadolu’ya dair duygularını eserlerinde öyle bir yansıtıyor, canlı renklere öyle bir dokunuyor, bu topraklara dair her bir ögeyi tuvallerine öyle bir taşıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Anadolu insanını işleyen, kadim kültürüne ait değerleri ele alan Urfalı Hasan Rastgeldi, geldiği toprakları fırçasıyla işleyip kendi penceresinden dünyaya açılan sanatçılarımızdan. Kuzeni olan ve 2020 yılında yitirdiğimiz Türk medyasının usta kalemi Bekir Coşkun ile sanat ve siyaseti birleştiren ‘Yazının Rengi’ adlı sergi oldukça ses getirmişti. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetlerde hiç durmayan, ruhunun beslendiği yerleri, Anadolu’yu işleyen kıymetli sanatçımız Hasan Rastgeldi’ye sizler için sordum. İlgili sanat severler 3 Mayıs’a kadar Amerikan Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan Retrospekfif Resim sergisini mutlaka ziyaret edin, keyifli okumalar.
#Sponsorlu İçerikKendisini çağdaş Türk resmine adamış Hasan Rastgeldi, ülkemizin belki de en çok üreten uluslararası ressamlarından. Anadolu’ya dair duygularını eserlerinde öyle bir yansıtıyor, canlı renklere öyle bir dokunuyor, bu topraklara dair her bir ögeyi tuvallerine öyle bir taşıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Anadolu insanını işleyen, kadim kültürüne ait değerleri ele alan Urfalı Hasan Rastgeldi, geldiği toprakları fırçasıyla işleyip kendi penceresinden dünyaya açılan sanatçılarımızdan. Kuzeni olan ve 2020 yılında yitirdiğimiz Türk medyasının usta kalemi Bekir Coşkun ile sanat ve siyaseti birleştiren ‘Yazının Rengi’ adlı sergi oldukça ses getirmişti. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetlerde hiç durmayan, ruhunun beslendiği yerleri, Anadolu’yu işleyen kıymetli sanatçımız Hasan Rastgeldi’ye sizler için sordum. İlgili sanat severler 3 Mayıs’a kadar Amerikan Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan Retrospekfif Resim sergisini mutlaka ziyaret edin, keyifli okumalar.
#1Ani; Kafkasya, İran ve Anadolu arasındaki İpek Yolu’nun buluşma noktasıdır. Bagrationlar zamanından kalma kiliseler bölgenin sanat tarihi açısından çok etkin örneklerdir. Selçuklu eserleri ise Türk sanatı açısından son derece kıymetlidir. Şimdilik göze batan eserler etrafında bir kazı faaliyeti var. Kuşkusuz başka türlü yerleşmeler de ortaya çıkacak ve Ani göz alan güzel bir tarihî gezi alanı olacak.
#Ani Harabeleri‘Yeni yüzyılda 100 il’ projesi, yıllardır il olmayı bekleyen ilçelerde heyecan yarattı. Özellikle kararı büyük sevinçle karşılayan Tarsus, Alanya, İnegöl, Cizre ve Kozan gibi ilçelerde hem halk hem de yetkililer, “Senelerdir bekliyoruz. İl olmayı en çok biz hak ediyoruz” diyor.
#BahçeliHayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan ‘Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya’nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22’ye yükseldi. Biz de bu güzel gelişme sonrası uzmanlarımıza ‘Sakin şehirlerimizde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. Birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaBinlerce yıllık geçmişiyle pek çok kültürün bir arada yaşadığı, her birinin ayrı iz bıraktığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen onlarca güzellik var. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Bu bölgelerimizde mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk; 12 şehirden insanlık tarihini değiştiren antik kentlerden tutun da manastırlar, tarihi camiler ve buzul dağlarına kadar birbirinden harika 12 adresi önerdiler.
#RotaBu satırları okurken, “Ben bu Mehmet Amca’yı daha önce duymuştum, intermette görmüştüm“ diyen kaç kişi olur bilmiyorum. Bildiğim şey; ortada Doğu Anadolu’da, Van-Hakkari karayolu üzerinde Çavuştepe gibi bir noktada yaz kış zor iklim şartları altında mücadele ederek Urartu medeniyetine adanmış bir ömür olduğu.
#BursaHurriler, Asurlular, Urartular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi 33 medeniyetin izlerini taşıyan, dillerin ve dinlerin kadim şehri Diyarbakır... Volkanik Karacadağ’dan fışkıran bazalt kentin zemini olmuş. Camiler, kiliseler ve hanların mimarisine koyu gri renkte, mistik bir etki bırakmış. Girdiğiniz her kapıdan sizi geniş bir avluya çıkaran bu şehir, kültürel zenginliğiyle sanki eski bir masalı kulağınıza fısıldıyor.
#HürriyetVan Gölü'nde su seviyesinin düşmesi ile birlikte ilk kez ortaya çıkan 11 basamaklı Urartu limanı, definecilerin hedefi oldu. Yaklaşık 2 bin 700 yıl önce Urartuların, tekne ve gemilerle kaleye malzeme taşınması amacıyla taşları oyarak inşa ettiği 3 metre genişliğindeki liman ve çevresindeki 5 dönümlük alan, adeta köstebek yuvasına döndü. Limanı görüntülemek için bölgeye gelen doğa fotoğrafçısı Ferzende Coşar, kalıntıların ortaya çıkmasının kendilerini heyecanlandırdığını, ancak definecilerin çevreye verdiği zararı görünce de büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi.
#Van GölüVan Gölü'nde su seviyesinin düşmesi ile birlikte ilk kez ortaya çıkan 11 basamaklı Urartu limanı, definecilerin hedefi oldu. Yaklaşık 2 bin 700 yıl önce Urartuların, tekne ve gemilerle kaleye malzeme taşınması amacıyla taşları oyarak inşa ettiği 3 metre genişliğindeki liman ve çevresindeki 5 dönümlük alan, adeta köstebek yuvasına döndü. Limanı görüntülemek için bölgeye gelen doğa fotoğrafçısı Ferzende Coşar, kalıntıların ortaya çıkmasının kendilerini heyecanlandırdığını, ancak definecilerin çevreye verdiği zararı görünce de büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi.
#Van GölüVan’da M.Ö. 764-734 yıllarında Urartular tarafından yapılan Çavuştepe Kalesi’nin 59 yıllık bekçisi Mehmet Kuşman, dünyada bu dili bilen 12, Türkiye’de ise 7 kişiden biri. 82 yaşındaki Mehmet Dede, bu dili 8 yaşındaki torunu Elif’e de öğreterek yeni nesillere aktaracak.
#UrartucaBitlis’in beş minaresinin izinde şehir merkezini yazmıştım 13 Şubat’ta size... Anlatacaklarım bitti sandıysanız yanıldınız. Bitlis’te tarihin sayfalarında ve doğada keşfedeceğiniz daha çok cevher var. Anlatmaya başlarken ilk sırayı kesinlikle Ahlat hak ediyor. 2000 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki Selçuklu Mezarlığı, ülkemizin hazinelerinden. Oraya kadar gitmişken Tatvan’a da uzanalım...
#TürkiyeAni’yi gezerken, yüzyıllarca nice medeniyete ev sahipliği yapan bu topraklarda geçmişe ışınlanıyor insan adeta... Zamanın nasıl geçtiği anlaşılmıyor bile. Bir günde gezilemeyecek kadar büyük olan ören yeri her mevsim güzel ama sizlere önerim, Ani’yi bir de kışın görün. Soğuk iklimde sıcak anılarla dönmek için tam zamanı!..
#HürriyetTunceli’de Urartular döneminde tepeye inşa edilip, 1974’te Keban Baraj Gölü’nün suları altında kalarak ada haline gelen, 2 bin 800 yıllık Pertek Kalesi’nde 30 yıl sonra ilk kez tarihi gezi yapıldı. Bölgedeki suların çekilmesiyle 50 doğasever, önce feribot iskelesine ardından Pertek Kalesi’ne yürüdü.
#Pertek KalesiTunceli’de Urartular döneminde tepeye inşa edilip 1974'te Keban Baraj Gölü'nün suları altında kalarak ada haline gelen 2 bin 800 yıllık Pertek Kalesi'nde 30 yıl sonra ilk kez tarihi gezi yapıldı. Bölgedeki suların çekilmesiyle 50 doğasever, önce feribot iskelesine ardından Pertek Kalesi'ne yürüdü.
#TunceliDiyarbakır'ın Sur ilçesindeki 8 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nın arkeolojik kazı çalışmalarında, İslam alimlerinden El-Cezeri tarafından yapıldığı düşünülen modern kalorifer sistemi bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, "Artuklu dönemi kalorifer sistemi, çağdaş kalorifer sistemine yakın bir sistem gibi görünüyor" dedi.
#DİYARBAKIR