Bu sorunun cevabını henüz bilmiyoruz ancak dini liderler son birkaç aydır uğraşıyor. Önce Papa Francis, iki ay önce bir ‘ferman’ yayımladı. Şimdi de İslam dünyasının dini liderleri İstanbul’da bir araya gelerek bir ‘deklarasyon’ açıkladı. ‘İslam Deklarasyonu’nun kısa halinin cuma hutbelerinde de okutulması planlanıyor.
#İklim ZirvesiDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarProf. Dr. İlber Ortaylı, Trakya'daki yanlış sanayileşmenin çevre yıkımını beraberinde getirdiğini ve Balkan coğrafyasını bozduğunu belirterek, "Bu bölgedeki yerleşmenin ve sanayileşmenin şu anda yanlış olduğu anlaşılmaktadır. Sanayi kurulduğu anda o yıllarda, ondan sonraki birkaç 10 yıl içerisinde bir refah, canlılık getirebilir ama yarattığı sorunlar vardır. Bir müddet sonra ise lüzumsuz çöptür. İstanbul maalesef çevresi itibarıyla bunu yaşamaktadır. Böyle bir coğrafyanın ömrü kısa sanayi eserleriyle tahrip edilmesi, gelecek nesillere ve komşularımıza karşı bir sorumsuzluktur" ifadelerini kullandı.
#EDİRNESanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 7. Ulusal Kutup Bilimleri Sempozyumuna katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Kacır, "Bugün de önümüzdeki 13 yıl için bir yol haritası olan Ulusal Kutup Bilim Stratejisini kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu strateji doğrultusunda gerçekleştireceğimiz projelerle kutup araştırmaları alanında bilimsel verilerin nicelik ve niteliğini yükseltecek, Türkiye'nin uluslararası arenadaki bilim misyonunu ve konumunu güçlendireceğiz." dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıHazine ve Maliye Bakanı Elvan, G-20 Maliye Bakanları toplantısının ilk gününde küresel tehdit oluşturmaya başlayan enflasyon baskısına dikkat çektiklerini dile getirdi. Elvan ayrıca Çok Taraflı Kalkınma Bankalarının pandemi ile mücadeledeki önemine değindiklerini de söyledi.
#PandemiIMF Başkanı’nın hiçbir adım atılmadığı takdirde dünyanın ‘yanacağı’ uyarısında bulunduğu iklim değişikliği, dünyada iş yapma biçimlerini de değiştiriyor. Raporlara göre sadece gelişen piyasalarda 23 trilyon dolarlık iklim dostu yatırım potansiyeli bulunuyor.
#Sürdürülebilir EkonomiHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#AnkademiHürriyet Ankara’nın kentte büyük ses getiren “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesinin dördüncü adresi, 60 yılı geride bırakan ve Ankara’yla özdeşleşen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) oldu. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, Hürriyet Ankara ekibiyle birlikte ODTÜ’de kenti ve üniversiteyi konuştu.
#ODTÜ2008 yılında AB İstatistik Kurumu’nun “Avrupa’nın en kurak ikinci kenti” ilan ettiği İzmir, Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde yürüttüğü su tasarrufu kampanyasıyla bu sıkıntılı süreci sorunsuz atlatmıştı. Bugün kuraklık tehlikesi yaşayan kentlerin “İzmir modelinden” alacağı çok ders var.
Türkiye, 1992’deki BM iklim görüşmelerinde, ‘zengin ülkeler’ sınıflamasına girmişti. O zaman müzakerecilerimiz bunu sevinçle karşıladıysa da bu sınıflandırmanın Türkiye’ye, gelişmekte olan ülkelere yardım yükü getirdiği sonradan fark edildi. Türkiye ‘Gelişmiş değil, gelişmekte olan ülkeyiz’ itirazında bulundu ve bu yıl Meksika Cancun’da düzenlenen toplantıda bunu kısmen kabul ettirebildi
ADIYAMAN Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyuma katılan Japonya'nın RIHN Üniversitesi İnsanlık ve Doğa Araştırma Enstitüsü Sorumlusu Prof. Dr. Tsugihiro Watanabe, “Türkiye'de bir tarafta çok büyük su kaynakları varken, diğer taraftan da su kaynakları ile sorunlar var. Bu bölge özellikle su kaynakları açısından çok zengin, bu kaynakları uygun bir şekilde kullanmazsanız, kaynak olmaktan çıkar ve sorun kaynağı olmaya başlar” dedi.
ADIYAMAN ?niversitesi'nde düzenlenen sempozyuma katılan Japonya'nın RIHN ?niversitesi İnsanlık ve Doğa Araştırma Enstitüsü Sorumlusu Prof. Dr. Tsugihiro Watanabe, "Türkiye'de bir tarafta ?ok büyük su kaynakları varken, diğer taraftan da su kaynakları ile sorunlar var. Bu bölge özellikle su kaynakları a?ısından ?ok zengin, bu kaynakları uygun bir şekilde kullanmazsanız, kaynak olmaktan ?ıkar ve sorun kaynağı olmaya başlar" dedi.