Güncelleme Tarihi:
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, geçen yıl yapılan değerlendirmeler ve çalışmalar sonunda, küresel ısınmanın etkilerinin Konya'da kuraklık olarak görülmeye başlandığını anımsattı.
Konya'da geçen yıl, Konya Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla “Uluslararası Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri Sempozyumu” düzenlendiğini anlatan Nalbantçılar, Konya'da görülmeye başlanan iklim değişikliğinin, konuyla ilgili hemen her bilimsel toplantıda gündeme geldiğini vurguladı.
KONYA İMAJINA KURAKLIK DA EKLENİYOR
Nalbantçılar, Türkiye'de küresel ısınmanın kendisini en çok hissettirdiği yer olan Konya'nın, Mevlana kentinden sonraki ikinci imajının bir süre sonra “kuraklık” haline geleceğini ifade ederek, “Konya'da yer altı suları hızla aşağı çekiliyor, kaynaklar, göller ve sulak alanlar kuruyor, tarımsal faaliyetlerde sulama sorunları yaşanıyor, toprak giderek verimsizleşiyor” dedi.
“Konya Kapalı Havzası, böyle giderse 30 yıl sonra tam olarak çöl karakteri gösteren bir alan olacak” diyen Nalbantçılar, şunları kaydetti:
“Dünyada karasal iklime sahip bölgelerde, yer altı suları çekiliyor, aşırı buharlaşmaya ve yağışsızlığa bağlı yüzey suları kuruyor, yağış miktarı da azalıyorsa, o bölgeye bir süre sonra çöl karakteri hakim olur. Çöl karakteri gösteren bölgede yoğun şekilde susuzluk başlayacak, tarlaya ektiğiniz bitkilerin pek çoğu artık yetişmeyecektir. Halen Karapınar çevresinde olduğu gibi, organik açıdan zayıflayan ve üzerinde ot bitmez hale gelen toprak rüzgarla savrulup, yer yer ya da geniş alanlarda kum örtüsü oluşturacaktır. Konya'da bu durum, yurt dışındaki bilimsel çevreler ve yabancı basın kuruluşlarının bile önemli ölçüde ilgisini çekiyor, gündemlerine konu edinerek önemini vurguluyorlar.”
Nalbantçılar, yurt dışında kuraklık ve küresel ısınmanın etkileri konusunda son dönemde Konya'yı irdeleyen yayınlar çıkmaya başladığını dile getirdi.
Bu olası kötü sonun alınacak önlemlerle yavaşlatılabileceğini veya bir ölçüde durdurulabileceğini anlatan Nalbatçılar, bir ihtimalin de bu senaryonun, bölgedeki yağış rejiminin beklenmedik şekilde olumlu yönde değişmesi durumunda gerçekleşmeyebileceğini vurguladı.
Nalbantçılar, artık sokaktaki vatandaşın bile Konya'yı kuraklıkla ilişkilendirdiği bir ortamda bölgede su kaynaklarının yönetimiyle ilgili acil önlem alınması gerektiğini, küresel ısınmaya karşı Konya'da verilecek mücadelenin, bir süre sonra sıra bir gün kendisine gelecek iç bölgeler için de iyi bir başlangıç olacağını sözlerine ekledi.